DVDFab 10

Av i i Recensioner, 4 Mer

DVDFab 10 – DVD and Blu-ray Ripper

För den som vill omvandla sitt bibliotek med DVD- och Blu-ray-skivor till portabla filer kan DVDFab Ripper vara ett riktigt bra val.

DVD- och Blu-ray-skivor funkar inte att ta med sig i mobilen. Skivorna tar dessutom plats. De går heller inte att strömma från ditt hem till en valfri enhet. Vill du fixa något av dessa problem behöver du ett program som rippar skivorna – alltså omvandlar filmerna till filer i datorn.

DVDFab 10 är en mjukvara för att hantera digitala filmer med bland annat rippning och kopiering av DVD- och Blu-ray-skivor. Programmet har delats upp i flera moduler där du kan köpa enstaka moduler eller olika kombinationer i paket. Det går att testa samtliga moduler gratis under 30 dagar vilket gör att du slipper köpa grisen i säcken.

Gränssnittet är modernt och snyggt. Dessutom är allt helt på svenska vilket underlättar betydligt. Utseendet är avskalat där grunden är föredömligt enkel. Huvudmenyn består av Kopiera, Rippa, Konvertera, Skapa och Verktyg.

Jag har fått två moduler från Fengtao Software – DVD- samt Blu-ray Ripper – för test. Förhoppningsvis återkommer jag med test av fler moduler framöver. Det går inte att skilja de båda rippningsmodulerna åt utan de går sömlöst i varandra.

Att rippa

Väljer du Rippa i menyn och sätter i en DVD eller Blu-ray i datorn väljs filmen automatiskt utan eventuella trailers. Det går dock även att rippa dessa. Om du inte rippat någon film tidigare blir du ombedd att ange vilket format av ljud och bild du vill använda. När det väl är gjort används dessa inställningar automatiskt framöver. Då är det i princip bara att välja ljudspår och undertexter och starta rippningen. Mycket enkelt alltså.

Även det initiala valet av video- och ljudformat är enkelt. Man väljer antingen en specifik enhet eller ett visst video- och audioformat. Det finns många valbara enheter. Du kan exempelvis välja PS4, Xbox One, mobilen Samsung Galaxy S7 eller någon iPad. Listan är emellertid långt ifrån komplett. De senaste mobilerna från Sony finns exempelvis inte med (däribland min Sony Xperia Z5).

Alternativt kan du välja något av många format gällande såväl video som audio. Alla de vanligast använda video- och audioformaten finns med. Det mest intressanta är att DVDFab 10 även täcker in nyare videoformat såsom 4K samt HEVC H.265 i såväl MP4 som MKV. Det finns också ett 3D-stöd i DVDFab 10.

Ovanstående val är mycket enkla även om det kan vara förvirrande med alla olika format. Den som är en mer avancerad användare kan gå in under inställningar och finjustera olika variabler. Du kan bland annat justera video- och ljudkvalitet, upplösning, kodek och antal audiokanaler. Att inställningar och snabbval av format finns på olika ställen i gränssnittet var till en början rörigt, men efter ett tag kändes det helt naturligt.

Det finns även några val för undertexterna där de bland annat kan brännas fast på videon eller läggas i separata filer. Det gör att de flesta får sitt behov tillgodoses. SRT-filer saknas dock, vilket är synd. Det är i och för förståeligt att man skippat den funktionen då det är en ganska tidskrävande och omständlig process.

Blu-ray-skivor är normalt kopieringsskyddade. Jag har emellertid inte stött på något problem bland de tjugotalet skivor jag rippat utan DVDFab 10 kringgick kopieringsskyddet på samtliga.

Rippningstid

Rippningsprocessen går snabbt, mycket tack vare att det finns stöd för flera trådar i processorn, Nvidia Cuda (kräver grafikkort från Nvidia) och Intel Quick Sync (kräver Intel HD Graphics). Tidsåtgången skiftar givetvis med filmens längd, din datorkonfiguration och de inställningar du gjort. Här är exempel på rippning av en DVD- respektive Blu-ray-skiva som båda var ungefär 90 min långa (videokodningsformat H.264).

DVD
Utan acceleration: 15,3 min
Nvidia Cuda: 7,7 min
Intel Quick Sync: 7,4 min

Blu-ray
Utan acceleration: 2 h
Nvidia Cuda: 38,5 min
Intel Quick Sync: 14,5 min

Som synes minskade såväl Cuda som Quick Sync rippningstiderna rejält. Speciellt imponerande Quick Sync vid rippning av Bu-ray-skivan. Det tog bara en kvart med Intel Quick Sync jämfört med 2 timmar utan acceleration och drygt 38 min med Cuda-acceleration. Rippningstiderna halverades för DVD-skivor med acceleration.

Har du ett inte alltför gammalt grafikkort från Nvidia har den antagligen Cuda-stöd. Har du samtidigt en processor från Intel med integrerad Intel HD-grafik har den antagligen stöd för Quick  Sync. Stäng då av Nvidia-kortet temporärt medan du rippar Blu-ray-skivorna. I bästa fall kan rippningstiderna då mer än halveras jämfört med Cuda.

Slutsats

Det går inte annat än att älska DVDFab Blu-ray Ripper 10. Jag har provat flera liknande program genom åren, men DVDFab är hittills det bästa jag stött på. Det är ett lätthanterligt program som samtidigt ger många möjliga inställningsmöjligheter. Eftersom det har stöd för samtliga DVD- och Blu-ray-format och då programmet avlägsnar kopieringsskydd så lär du enkelt kunna rippa din filmsamling.

 

Konfiguration testdator

Nvidia Geforce GTX 1050 Ti
Intel HD Graphics 630
Intel Core i5-7300HQ
SSD-disk

System Requirements

 • Windows 10/8.1/8/7/Vista (32-bit/64-bit)
 • Pentium II 500 MHz
 • 512 MB of RAM
 • 100 GB of free hard disk space for Blu-ray Ripper
 • 20 GB of free hard disk space for DVD Ripper
 • A DVD and/or Blu-ray drive
 • Live Internet connection required to register DVDFab 10 (little network traffic used)

Supported Formats DVD Ripper

 • Input
  • DVD disc, DVD folder, DVD ISO image file
 • Output
  • 265, MP4.4K, MKV.4K, MPEG-4, MP4 Passthrough, MKV Passthrough, MP4, FLV, MKV, AVI, WMV, M2TS, TS, etc.
 • Audio: MP3, MP4, M4A, WMA, WAV, AAC, AC3, DTS, etc.

Supported Formats Blu-ray Ripper

 • Input
  • Blu-ray disc (2D & 3D), Blu-ray folder, Blu-ray ISO image file
 • Output
  • 3D Videos: 3D MKV.H.265, 3D MP4.H.265 3D MP4.4K, 3D MKV.4K, 3D AVI, 3D MP4, 3D WMV, 3D MKV, 3D M2TS, 3DTS
  • 2D Videos: H.265, MP4.4K, MKV.4K, MPEG-4, MP4 Passthrough, MKV Passthrough, MP4, FLV, MKV, AVI, WMV, M2TS, TS, etc.
 • Audio: MP3, MP4, M4A, WMA, WAV, AAC, AC3, DTS, etc.

Det Bra

 • Enkelt att använda
 • Kraftfullt
 • Snabbt
 • Klarar samtliga Blu-ray-format

Det Dåliga

 • Flera telefoner m.m. saknas
 • Modul med DVD-rip köpes extra
9

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi