Earth Defense Force 2017 Portable

Av i i Recensioner, 2 Mer

Earth Defense Force 2017 Portable

Jorden står inför ett enormt hot då den invaderas av gigantiska myror som skjuter syra ur rumpan, robotar höga som skyskrapor och spindlar som spinner nät grova som trossar.

Den globala anti-UFO-styrkan Earth Defense Force, EDF, bildades för att kunna försvara jorden mot en intergalaktisk invasion. Hotet visade sig bli verklighet när jättelika, klotformade rymdskepp dök upp runt om vårt jordklot. Från dessa släpptes bland annat gigantiska varelser ner på jorden. Det är spindlar samt myror beväpnade med frätande syra. Andra fiender är flygande stridsskepp och tungt beväpnade robotar stora som skyskrapor.

Du är en soldat i EDF-styrkan och du får utkämpa mycket intensiva strider mot horder av utomjordingar. Just intensiteten i striderna är en av de stora styrkorna hos Earth Defense Force 2017 Portable. En annan är mängden av vapen – det ska finnas över 200 totalt. När man dödar fienden så efterlämnar de nämligen ofta något användbart i form av vapen, hälsa eller förstärkt skydd. Hälsan används omedelbart och återställer en del av din hälsa. Vapnen och skyddet blir emellertid inte tillgängliga förrän till nästa nivå. Detta under förutsättning att du klarar den nivå du är på för tillfället. Misslyckas du får du vackert erövra dem senare. Skyddet ger permanent ökad maxhälsa och är därför väldigt bra att ta vara på.

Du kan enbart ta med dig två vapen in i striderna så du får välja med omsorg inför varje nivå. Jag kan rekommendera någon typ av skjutvapen kombinerat med ett exempelvis ett raketgevär. Det finns dock så otroligt många vapen att det är riktigt kul att experimentera med olika vapenkombinationer. Alla vapen är dock inte speciellt roliga. För vad har man för nytta av att skjuta en målsökande missil som flyger enbart marginellt fortare än man går? Det tar dessutom olidliga 10 sekunder att ladda om vapnet.

Det finns även olika fordon utplacerade på vissa av nivåerna. Det är bland annat en stridsvagn, en helikopter, en mech (robotliknande fordon alltså) och ett flygande motorcykelinspirerat fordon. Det är kul att fordonen finns, men ofta föredrog jag faktiskt att gå till fots då styrningen och siktet var dåligt på flera av fordonen. Mechen har visserligen riktigt vassa vapen men det är inte så kul att den har en svängradie på kanske 75 meter. Visst, mechar är klumpiga, men så klumpiga behöver de verkligen inte vara.

Det finns totalt fem svårighetsgrader och eftersom man kan välja svårighetsgrad på varje bana minskar risken för att man kör fast om en bana visar sig vara för svår. Samtidigt är det en rejäl utmaning att spela på de högre svårighetsgraderna och de tyngsta vapnen finns inte tillgängliga om du väljer en alltför låg svårighetsgrad.

Hur är det då att spela Earth Defense Force 2017 Portable? Jo, spelet är kul vilket förvånade mig mycket. Spelet är nämligen ett riktigt B-spel på många sätt, men är som sagt trots det kul. Det finns nämligen en mängd saker som är dåligt med Earth Defense Force 2017 Portable. Exempelvis är grafiken klart undermålig med mängder av buggar. Presentationen och menysystemet är från stenåldern. Fordonen är överlag inte så kul. Teammedlemmarna är korkade. De fastnar ibland bakom hinder eller kan ställa sig och skjuta på en byggnad när fienden är bakom den. Vidare skriker de kaosartat en massa jobbiga saker precis hela tiden. ”Die, die, die.” ”Enemy down.” ”Let me shoot, let me shoot.” Det är verkligen jobbigt och irriterande.

Den som inte vill spela ensam kan spela såväl online som lokalt, antingen i ett samarbetsläge eller mot varandra. Jag har dock inte kunnat testa detta då det inte funnits några spelare online när jag försökt och jag känner ingen som har spelet. Får hoppas på att det blir bättring på onlinefronten framöver.

Att det sju år gamla Earth Defense Force 2017 över huvud taget portats från Xbox 360 till Vitan är konstigt med tanke på att mottagandet inte var speciellt bra av 360-versionen och det sålde dåligt. Vitaversionen kommer nog inte att sälja mycket bättre. Jag är dock väldigt tudelad av Vita-versionen som du säkert förstått. Slutbetyget baseras dock mestadels på att spelet trots allt är kul att spela. Earth Defense Force 2017 Portable får en sexa i betyg men jag kan inte sträcka mig till en sjua på grund av alla brister.

Det Bra

  • Kul att spela
  • Intensivt
  • Många vapen

Det Dåliga

  • Klar B-spelskänsla
  • Fordonen är inte så kul
  • Irriterande teammedlemmar
  • Inga spelare online när jag testade
  • Ful grafik med buggar
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi