En decemberdröm

Av i i Recensioner, 2 Mer

En decemberdröm

Tåredammen hotar att svämma över. I årets julkalender ska du rädda underjorden. Klarar du det?

SVT:s julkalender 2005 handlar om elvaårige Bobo. Han tyngs av en viss vetskap och sen händer nånting dramatiskt. Bobo glider in i en drömvärld och får uppleva en hel del äventyr.

I underjorden finns en stad. De som bor där jobbar med att trösta människorna ovan jord. Det är ett mycket viktigt jobb. Annars rinner alla ledsna människors tårar ner i underjorden och översvämning hotar, eftersom Tåredammen inte klarar hur mycket som helst.

I spelet ska du jobba som tröstare. Varje dag får du tillgång till ett minispel med hjälp av en speciell kod. I varje spel gäller det att spela till sej tröstarhjärtan. När du belönats med 10 hjärtan har du klarat ditt dagliga uppdrag och personen du ska trösta har blivit glad igen. Totalt finns 24 minispel, dvs 24 tröstaruppdrag.

I spelet blir du guidad av Ernst. Han är en härlig och rolig figur, och påminner om en liten hustomte. Med liv och lust förklarar han hur du ska göra i de olika spelen. I vissa spel ska du hjälpa Ernst, och i andra spel är Ernst din motståndare. Ju bättre du klarar ett spel desto mer fylls din stapel av tröstarhjärtan. Du kan spela spelen om och om igen och förbättra ditt highscore. I vissa av spelen finns andra saker du kan samla på. Vad det är avslöjar jag inte.

De 24 minispelen är verkligen varierande. Här finns klassiska spel som pussel, 4 i rad, mastermind, pong etc. Dessutom en hel del andra spel som jag inte tänker avslöja här. Det får bli en överraskning.

Svårighetsgraden mellan spelen är också varierande. Vissa var verkligen lätta och helt ostressiga. Andra spel hade jag inte en chans att klara vid första försöket, så de blev verkligen en utmaning.

Minispelen har en gemensam morot. När du klarat ett minispel så har du klarat det tröstaruppdraget. Ju fler tröstaruppdrag du klarar desto mer… man vet aldrig vad som finns runt hörnet. Grafiken ger verkligen stämning åt spelet. Detta och Ernst breda dialekt och inlevelse bidrar till en mysig helhetskänsla.

Omdöme: Människor är ledsna och behöver tröst. Det är ditt uppdrag att göra allt bra igen. Det gör du med hjälp av 24 minispel. En decemberdröm innehåller en ovanligt bred variation av minispel. Spelet blir därmed ett familjespel att samlas kring. De allra yngsta kommer dock att behöva hjälp med spelen.

Det Bra

  • Man vill verkligen klara alla minispel
  • Ett spel för hela familjen
  • Äkta och viktigt budskap

Det Dåliga

  • Ibland är Ernst lite dryg
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi