Epson EcoTank ET-7700

Av i i Recensioner, 3 Mer

Epson EcoTank ET-7700

Tycker du att bläckpatronerna till din skrivare tar slut stup i kvarten? Vill du ha en lösning med mer bläck till ett lägre pris?

Epsons lösning på problemet heter EcoTank vilket man skulle kunna översätta till ekocisterner eller ekobehållare. Epson har helt slopat patronerna och ersatt dem med stora behållare. Bläcket köper man i flaskor med 70 ml bläck vardera (svart 140 ml). Färgerna är svart, cyan, magenta och gul. Därtill kommer en femte behållare med svart fotobläck som är speciellt avsedd för fotografier. Fotobläck ger en bredare färgskala och dessutom håller denna pigmentbaserade färg längre än vanlig. Ett fotografi ska enligt Epson hålla 300 år i ett fotoalbum.

Jag var inför testet lite orolig för att det skulle bli kladdigt att fylla på bläck i skrivaren men det är enkelt och går snabbt att fylla på bläck. Det är bara att ställa flaskorna på rätt färg och bläcket börjar rinna först när en flaska står ovanpå behållaren. Det går så vitt jag sett inte att göra fel. Allt gick snabbt och var smidigt. Ett problem är att man måste hålla koll på bläcket i cisternerna så att det inte tar slut. Skrivaren ska varna, men trots det ska det tydligen gå att köra slut på bläcket vilket kan skada skrivaren.

Nu tar bläcket inte slut på en förmiddag. 70 ml bläck per behållare (svart 140 ml) är imponerande mycket jämfört med 4-6 ml i en vanlig patron. Enligt Epsons testutskrifter räcker det medföljande bläcket till 3 400 fotoutskrifter i formatet 10 x 15 cm. Den siffran har jag dock inte kunnat testa, men det verkar inte helt orimlig. Min uppskattning efter alla mina utskrifter är att man bör få ut minst 2 500 – 3 000 foton från en full tankning av skrivaren.

Funktioner

Installationen av EcoTank ET-7700 gick smidigt och tog ungefär 20 min där mestadels av tiden gick åt till att fylla skrivaren med bläck. Användargränssnittet är enkelt och logiskt där det går snabbt att komma åt skrivarens olika funktioner. Skärmen, som konstigt nog inte är någon pekskärm, är på 2,7 tum.

Epson EcoTank ET-7700 är en 3-i-1-skrivare. Den har alltså tre funktioner – skrivare, kopiator och skanner. Dock inte fax. Man kan skriva ut från datorn via Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Ethernet (trådburet nätverk), PictBridge eller USB. Det går också att skriva ut från mobila enheter via den medföljande appen Epson Print som är enkel att installera och använda. Det finns även stöd för ett antal tredjepartsappar såsom Apple AirPrint och Google Cloud Print.

Utskriftshastigheten ligger på 13 sidor/min för svartvit och 10 sidor/min för färg. Det är bra hastigheter för konsumentskrivare, men inte imponerande för skrivare för yrkesbruk. Enligt mina mätningar tog drygt en minut att skriva ut ett 10 x 15 cm foto i hög kvalitet.

Utskriftskvaliteten var riktigt bra för såväl foton som vanliga dokument. Fotoutskriften kan ske utan irriterande, vita kanter. Det går att skriva ut på många format och det finns möjlighet till duplex, alltså skriva dubbelsidigt. Förutom papper och kuvert finns även ett speciellt fack för utskrift på CD- och DVD-skivor.

Papperskassetterna är ett kapitel för sig. De är krångliga att använda och inte speciellt rymliga. Exempelvis rymmer A4-facken enbart 100 vanliga papper. Det här gör dock skrivaren kompakt. Den vikbara fronten överlappar kassetterna och då bland annat facket för arkutmatning. Det gör att arkutmataren inte åker ut automatiskt utan ska dras ut förhand. Den sitter lite bökigt till och konstruktionen känns stenålder.

Ekonomi

Om jag tittar lite på ekonomin så kostar en komplett påfyllning av fotobläck (fyra färger med fotosvart [139 kr/st] istället för svart [209 kr]) 556 kr på Epsons hemsida. Lägger man till en så kallad maintenance box [109 kr] blir totalkostnaden 665 kr. Räcker bläcket utlovade 3 400 foton blir kostnaden ynka 20 öre per foto vilket motsvarar max en tiondel av flertalet skrivare på marknaden. Därtill kommer visserligen vanlig svart färg, men den tog jag inte med i den beräkningen eftersom den inte används till foton. Skriver du ut många foton har du då snabbt sparat in kostnaden för skrivaren som i sig är hög – 5 600 kr.

Slutligt omdöme

Skriver du ut mycket, och då speciellt fotografier, kommer du antagligen tjäna på att köpa en skrivare med EcoTank.  Just det höga priset gör att den som inte använder skrivaren speciellt flitigt antagligen tjänar på att istället köpa en skrivare med vanliga patroner.

Utmärkta utskrifter, duplexfunktion och en bra skanner tillsammans med en effektiv kopiator är andra argument till ett köp. Skrivaren har dock små skavanker som att det finns en risk att bläcket tar slut i skrivaren med möjliga skador på skrivaren som följd. Andra svagheter är dåligt utmatningsfack och avsaknad av arkmatare.

Specifikationer

Anslutningar: WiFi, USB, Ethernet, Wi-Fi Direct, USB-värd
Mått: 425 x 359 x 161 mm (Bredd x Djup x Höjd)
Vikt: 8 kg
Kompatibla operativsystem: Mac OS X 10.6.8 or later, Windows 10, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows Vista, Windows XP, XP Professional x64 Utgåva
Medföljande programvara: Epson Easy Photo Print, Epson Utskrifts-CD WLAN-säkerhet WEP 64 Bit, WEP 128 Bit, WPA PSK (TKIP), WPA PSK (AES) Mobile and Cloud printing services Epson Connect (iPrint, Email Print, Remote Print Driver, Scan-to-Cloud), Apple AirPrint, Google Cloud Print
Utskriftsupplösning: 5.760 x 1.440 DPI
Utskriftshastighet: 13 Sidor/min Monokrom, 10 Sidor/min Colour
Maximal utskriftshastighet: 32 Sidor/min Monokrom (vanligt papper), 32 Sidor/min Colour (vanligt papper), 20 Sekunder per 10 x 15 cm photo (Epson Premium Glossy Photo Paper)
Antal pappersfack: 2
Pappersformat: A4, A5, A6, B5, C6 (kuvert), DL (kuvert), No. 10 (kuvert), Letter, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 16:9, Rättsligt, 9 x 13 cm, 13 x 20 cm, 20 x 25 cm, 100 x 148 mm
Dubbelsidig: Ja (A4, vanligt papper)

Det Bra

  • Mycket låg utskriftskostnad
  • Bra kvalitet i utskrifter
  • Duplex
  • Bra skanner

Det Dåliga

  • Om bläcket tar slut i en behållare kan skrivaren skadas
  • Utmatningsfacket
  • Högt pris
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi