Europa Universalis III

Av i i Recensioner, 2 Mer

Europa Universalis III

”Wow, har dom hyrt in en orkester, eller?” Det var Prabash första intryck av tredje delen av Europa Universalis där du förflyttas till renässansen. Var han lika nöjd med resten av spelet?

Europas historia är pryglad med blod, svek och erövringar men vad hände egentligen under renässansen? Den tid då vetenskapen såg sitt ljus och folket blev tvungna att välja mellan logik eller religion. Den tid då de tomma delarna av kartan blev ifyllda. Svärd är nu uteslutna och anses barbariskt, krig bekämpas istället musköter. Du är en general, dina krig utkämpas inte på krigsfältet, nej. Dina krig utkämpas på en karta, det är din plikt att leda ditt land till seger!

Grafik och ljud

Allt utspelar sig på en karta, och då menar jag inte en karta som på en vanlig Warcraft-karta. Jag menar en riktig karta som du kanske har hängandes någonstans i ditt rum. Visserligen kan detta få en riktig strategifan att dreggla men verkligheten är grymmare än vad man tror. Kartan är färgad i enformiga och enfärgade färger. (Mest orange, rött och grönt). Den har dåligt detaljerade berg som sticker ut här och där.

Det första intrycket man får när man startar spelet är ”Wow, har dom hyrt in en orkester, eller?” Men tyvärr är det den enda gången man någonsin kommer känna så igen. Det finns få ljudeffekter och även det låter dåligt (som om någon skulle ha haft komponerat ihop allt själv med en dålig synt) Jag skulle vilja påpeka att Anno 1503, ett spel som kom ut för ungefär 5 år sen, men som utspelade sig i en närliggande tidsålder, hade mycket bättre musik och ljudeffekter.

Spelbarhet

Det finns fyra storyn, eller scenarion, i spelet och varje ”story”. De olika scenarierna utspelar sig i olika tidsåldrar och du har oftast fyra olika nationer att välja mellan. Detta lyfter ju självklart spelbarheten för att det finns en stor variation mellan den första gången man kör och den andra gången man kör, till skillnad från vissa andra strategispel.

Omdöme

Om man är en riktig strategi-fanatiker skulle man nog djupt uppskatta detta spel, men tyvärr finns det för många buggar och fel, och för att inte tala om de stora systemkraven för ett sådant trasigt spel. Visserligen så är spelet väldigt historiskt korrekt och det finns mycket som man kan lära sig men det skulle man nog kunna göra detsamma med en runda Civilisation eller Age of Empires.

Det Bra

  • Historiskt korrekt
  • Stor variation emellan uppdragen
  • Väldigt strategiskt… för den som gillar ett väldigt okrigiskt spel

Det Dåliga

  • Dålig, barnslig karta
  • Ljudet
  • De riktigt höga systemkraven
  • Inga Filmsekvenser vilket gör storyn väldigt torr
4

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi