Everybody’s Gone to the Rapture

Av i i Recensioner, 3 Mer

Everybody’s Gone to the Rapture

Alla människor i den idylliska, brittiska byn har försvunnit. Kvar finns ett mystiskt ljus. Vad har hänt? Är det ett virus? Utomjordingar? Ett experiment som gått snett? Eller något annat?

Du har precis lyckats ta dig förbi avspärrningarna och in i en underbar liten by någonstans ute på den brittiska landsbygden. Du vet ingenting om byn eller dess invånare och du fortsätter din upptäcktsfärd till fots. Allt är underligt. Byn har satts i karantän men det finns inga invånare kvar – byn är helt tom. Inte ens några bräkande får eller betande kor syns till. Däremot finner du ett mystiskt klot uppbyggt av ljus.

Under din vandring hittar du radioapparater och telefoner som ringer. Dessa ger dig viktiga ledtrådar till vad som hänt. Mystiken tätnar när ljuset helt plötsligt börjar prata och man skymtar mänskliga siluetter. Finns invånarna inuti ljuset? Vad har i så fall hänt dem?

Everybody’s Gone to the Rapture har av vissa märkts med en lite märklig genrebeteckning – promenadsimulator. Det är faktiskt en lämplig stämpel eftersom man hela tiden går till fots. Men jag måste erkänna att jag flera gånger förgäves letade efter en knapp för att springa.

Att spela Everybody’s Gone to the Rapture är extremt enkelt. Det enda man gör är att gå på upptäcktsfärd samt att lyssna på olika meddelanden och samtal. Fast man är helt fri att gå som man vill. Man behöver inte gå till olika ställen i en viss följd och det gör inget om man missar ett radiomeddelande. Det går dock att spela Everybody’s Gone to the Rapture på ett mer linjärt sätt – då följer man bara ljusklotet.

Landskapet är verkligen vackert. Allt är idylliskt om man nu bortser från lite blod här och där, några döda fåglar, stökiga hus och bilar som står malparkerade samt andra mystiska saker. Här finns inte bara typiska brittiska hus utan man promenerar längs vackra bäckar, betraktar fina vattenfall och får lust att sätta sig vid något av de välplacerade picknickborden. Allt är välgjort och väl genomtänkt. Det gäller inte bara grafiken utan rösterna är perfekta och musiken är minst lika fin som landskapet, om inte finare. Här samsas finstämd fiolmusik, glad körmusik och mer domedagsaktig körmusik. En riktig fröjd för örat är vad det är.

Man behöver inte lösa några problem eller slåss mot några fiender. Allt är lugnt och avslappat trots det hemska temat. Frågan är om Everybody’s Gone to the Rapture mått bra av lite mer interaktivitet. Att trycka på X-knappen för att knäppa på radioapparater eller luta handkontrollen för att interagera med ljuset är inte mycket. Lite problemlösning hade suttit skönt. Början av spelet var nämligen ganska långsamt. Det var först i slutet som storyn verkligen tog sig. Slutet är för övrigt riktigt magnifikt.

Ljussättning, musik och detaljrikedomen gör Everybody’s Gone to the Rapture till ett väldigt vackert spel med fantastisk stämning. Rekommenderas till alla förutom de som inte kan ta det lugnt.

Det Bra

  • Väldigt vackert
  • Perfekta röster
  • Stämningsfull musik
  • Magnifikt slut

Det Dåliga

  • Långsam inledning
  • Kan inte springa
  • Lite problemlösning hade inte skadat
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Inga kommentarer än.

Kommentera

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Stackars planet. Denne har kommit bort ifrån sina kompisplaneter. Bäst att du hjälper till att hitta de andra plane… https://t.co/pIcwK2PNAW
Har du någonsin längtat efter att gå på en planka rakt ut i tomma intet? Inte? Men, om plankan är placerad högt upp… https://t.co/uBU9RZ8MZz
Uppföljaren till Xenoblade Chronicles är både ett på samma gång traditionsbundet och nyskapande japanskt rollspel e… https://t.co/gh1aAVR0z9