Evolve

Av i i Recensioner, 5 Mer

Evolve

Ett gigantiskt monster rusar fram och kastar ett helt klippblock mot en grupp människor. En monsterjägare blir träffad och svårt skadad med räddas av medicinmannen…

I rymdens allra mest avlägsna utkant ligger planeten Shear. Här har mänskligheten etablerat värdefulla kolonier, men tillvaron blir till ett veritabelt helvete när monster börjar anfalla nybyggarna. Som tur är finns några av mänsklighetens främsta hjältar (och antihjältar) till hands för att stoppa farsoten.

Evolve är ett asymmetriskt online-spel där fyra spelare bildar ett lag av jägare vars uppgift är att döda ett stort monster. Varje spelare i jägarlaget har en mycket specifik roll att fylla. Assaults uppgift är att göra så mycket skada på monstret som möjligt med tunga vapen. Support stöder laget med olika typer av specialutrustning. Medic helar laget när någon blir skadad och Trapper är specialiserad på att hitta monstret, och se till att det inte flyr.

Varje match börjar med att monstret får ett visst försprång att komma undan. Som monsterspelare är man inte särskilt stark i början, utan måste se till att hitta många djur ur Shears fauna att sätta i sig och därigenom utvecklas genom tre stadier till en allt farligare best. Medan monstret håller sig undan försöker jägarna att spåra upp odjuret.

Shear är emellertid bebodd av en uppsjö av fientligt inställda varelser som gör jägarnas jobb ganska svårt. Deras största hopp är att hålla ihop, skydda varandra från faror och hoppas på att få upp ett spår som leder dem till monsterspelaren. När monstret väl är funnet utbryter en våldsam strid som påminner om bosstrider ur andra datorspel. Jägarna är i svårt underläge, men om de arbetar tillsammans kan de segra, särskilt om de hunnit fram till monstret innan det utvecklats till sitt mest kraftfulla stadie. När monstret är som starkast kan det försöka vinna genom att förstöra en kraftgenerator som jägarna måste skydda till varje pris.

Om en match i Evolve blir rolig att spela eller ej hänger väldigt mycket på de man spelar med. Om ens lagkamrater inte vill hålla ihop, utan spela efter eget huvud och sprida ut sig över kartan är jägarna mer eller mindre chanslösa. Dels eftersom monstret är så pass mycket starkare än en enskild jägare, men även eftersom jägarnas förmågor ofta går ut på att hjälpa de andra jägarna. Det gäller dessutom att den spelare som kontrollerar monstret är skicklig i sin roll. Ett allt för oerfaret monster blir för lätt att ta kål på och matchen känns poänglös. Därför fungerar kanske Evolve bäst på ett LAN eller över Steam tillsammans med kompisar. Det är alltför vanskligt att kasta sig ut i hopp om att lottas ihop med spelare som man passar ihop med.

När Evolve väl flyter på är det underhållande och spännande. Det faktum att all action inte börjar förrän jägarna hittat monstret bidrar till att den första stundens letande blir full av spänning och förhoppning. Man vet att monstret bidar sin tid där ute och växer sig stark, så känslan av panik när man inte lyckats hitta odjuret på några minuter blir minst sagt påtaglig. Dessvärre kan jakten lätt bli enformig om det dröjer för länge. Det hade varit mycket välkommet med lite fler sätt för jägarna att hitta monstret än att bara springa runt glo i buskagen. Likaså hade det varit bra om monstret kunde gömma sig på mer kreativa sätt.

Ytterligare en faktor som sänker intrycket av Evolve ett snäpp är banorna som känns ointressanta. De omges av underliga vertikala klippväggar och det känns som att det saknas detaljer som får banorna att leva upp. Med tanke på vad andra spel i samma genre lyckats åstadkomma på den fronten är det en besvikelse att Evolve inte levererar mer än vad det gör.

När Evolve flyter på bra, med en bra balans av jakt och strid, är det ett alldeles utmärkt tidsfördriv. När man hamnar i den dålig grupp eller jakten på monstret drar ut på tiden kan det emellertid bli lite väl tröttsamt. Om Evolve blir en genreklassiker återstår att se.

Det Bra

  • Mäktiga strider
  • Intressant koncept

Det Dåliga

  • Beroende av att man hamnar i en bra grupp
7

Skriven av: Ola Lundin

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Nu kan du spela igenom de båda The Incredible-filmerna tack vare att de danska plastbitarna återigen fått liv av TT… https://t.co/XqmYU1qRKB
Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man ham… https://t.co/nOCcW3eHFP
Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset… https://t.co/PYc5Ao8ZJG