Fantastic 4

Av i i Recensioner, 2 Mer

Fantastic 4

Fyra superhjältar, alla med olika egenskaper – eld, intelligens, osynlighet samt styrka. Det låter väl som en bra grund för ett spel att stå på?

Fantastic 4 är en av, vad jag antar, Marvels mindre kända tecknade serier. Åtminstone är det ingen serie jag känner till. Spelet bygger på filmen med samma namn som nu är bioaktuell.

Såväl spel som film kändes till en början ganska lockande för mig. Men, säg den glädje som varar för evigt. Efter att ha spelat Fantastic 4 ett antal timmar är mitt intresse för filmen som bortblåst. Det hjälper inte att en Hollywoodförfattare ligger bakom spelets story, eller är det kanske just därför?

Låt mig ta allt från början. Efter en krock med ett kosmiskt moln blir livet sig inte likt längre. Fyra vänner förvandlas från helt vanliga människor till personer med superkrafter. Mr Fantastic förlitar sig på sin intelligens samt sina gummiartade och stretchbara armar med vilka han kan klubba ner motståndarna. Han är också tekniskt kunnig och kan hacka sig in i olika datasystem samt kringgå diverse säkerhetsanordningar.

The Invisible Girl kan som du förstår bli osynlig. På så sätt kan hon snabbt ta sig förbi fienden. Hon kan också bygga upp skyddsbubblor som kan användas till såväl skydd som till att neutralisera fiender med.

The Human Torch är ett levande eldklot som kommer väl till pass när det behövs eldklot och eldflammor. Slutligen har vi The Thing, en stor köttklump med enorm råstyrka. Han kan bland annat ta upp och kasta tunga föremål samt slå sönder väggar.

Under spelets gång har du en eller flera av dessa karaktärer till ditt förfogande. Dom arbetar då som ett team och du väljer, snabbt och enkelt, vilken figur du vill spela som med styrkorset. Givetvis gäller det att använda rätt hjälte till rätt sak. Det kan tyckas vara mycket stimulerande, men ack nej.

Valbarheten är i praktiken inte speciellt stor då du väldigt ofta enbart har tillgång till en eller två figurer. När en superegenskap ska användas är platsen inte alltför sällan utmärkt med en färgad fläck (en färg för varje hjälte). Man går dit, trycker på cirkel och spelar något minispel som till en början var kul, men som blev otroligt tjatigt i längden. När det är gjort utför hjälten handlingen, exempelvis att låsa fast händerna på en boss, ta bort ett hinder, öppna ett kodlås med mera.

Nu kan du visserligen även använda superkrafterna i strid eller för att smyga dig förbi fiender. Det räcker dock inte. Allt är nämligen gjort utan den där lilla extra gnistan som krävs för att jag ska tycka ett spel är fantastiskt. Utvecklarna måste ha använt sömnmedel eller något lugnande medel, så oengagerade tycks de nämligen ha varit. Detta har bland annat resulterat i tråkig handling, ful grafik, halvtaskigt ljud, dålig frihet samt tråkiga, repetitiva spelmoment.

Omdöme: Med Fantastic 4 har utvecklarna kastat bort fyra superhjältar som kunde ha blivit ett bra team i ett spel. Istället har man kokat ihop en oinspirerad sörja som jag verkligen inte kan rekommendera er att köpa. Är det inte meningen att ett filmbaserat spel ska sälja filmen? Nu tänker i alla fall inte jag se filmen förrän tidigast då den släpps på video.

Det Bra

  • Fyra superhjältar med potential.

Det Dåliga

  • En potential som aldrig utnyttjas.
  • Snacka om oinspirerat spel.
  • Jag vill ha större frihet.
2

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi