Fat Princess Adventures

Av i i Recensioner, 2 Mer

Fat Princess Adventures

Att äta för mycket tårta är inte speciellt hälsosamt och kanske inte det bästa om man är huvudrollsinnehavaren i ett Hack and Slash-spel.

Hack and Slash-spel är något som har kommit och gått titt som tätt under mina år som spelintresserad. Diablo 2 var det första i genren jag intresserade mig för och sedan dess har jag hunnit testa allt från Devil May Cry till Castlevania för att sedan cirkla tillbaks till Diablo 3. Genom alla dessa spel har jag aldrig tidigare upplevt något så flamisgt men samtidigt så gulligt och rogivande som Fat Princess Adventures. Hurvida detta är bra eller dåligt har jag ärligt talat lite svårt att bestämma mig för.

Fat Princess Adventures är en minst sagt udda fågel i den ganska stora och omfattande Hack and Slash-genren. Spelet erbjuder ett stillsamt och obesvärat sätt att ta sig an allt hackande på. Detta genom ett väldigt begränsat och simplifierat stridssystem som egentligen bara består av två olika typer av attacker, samt möjligheten att skydda sig med hjälp av sköld eller andra defensiva medel, helt beroende på vilken klass man använder. Detta kombineras i sin tur med ett gulligt men något ”kalt” yttre som går hand i hand med en flamsig och bitvis humoristisk story. Det ovan nämnda toppas med grafikstil och röster som går att likna vid de gamla klassiska Worms-spelen där de flesta karaktärer besitter personligheter utan någon som helst gråskala och som bjuder på en del skrattretande kommentarer under stridens hetta. Man kan dessutom välja utseende och röst på sin egen karaktär i samband med val av klass, under spelets introduktion.

Klasserna som finns att välja på är allt från den standardiserade Warriorn och Rangern till lite mer udda klasser som Pirate och Ninja. En del klasser finns dock inte tillgängliga från början, utan måste låsas upp efter hand, alla har däremot sina egna typer av vapen och därmed sina egna specialiteter. Klasserna som jag hunnit testa kompletterar varandra någorlunda, men trots varje klass specialiteter är det begränsade och lite väl simpla stridssystemet något som hindrar dem från att bli tillräckligt omväxlande.

Valmöjligheterna känns likväl, till en början, tillräckliga, då man en bit efter spelets introduktion bland annat får lära sig att ”krydda” den lilla uppsättning attacker man har till sitt förfogande med möjligheten att fylla en mätare med något som kallas för Awesome Sauce, som vid användning gör karaktären större, starkare och snabbare under en begränsad tid. Utöver detta får man lära sig att nyttja spelets diverse hälsogenererande föremål till att bli lite väl ”hälsosamma”. De hälsogenererande föremål man kan plocka upp och äta är i de flesta fall tårtbitar eller andra sötsaker och med tanke på spelets titel kan vi alla kanske tänka oss vad som händer om man äter för mycket tårta. Ja man ”svullnar” förstås till en aning. Under detta svullna tillstånd blir man precis som under användingen av Awesome Saucen större och starkare under en begränsad tid, något som kan komma till nytta under de lite mer hektiska ögonblicken i spelet och som förstås erbjuder mer variation.

Precis som i många andra Hack and Slash-spel hittar man även i Fat Pricess Adventures all möjlig sorts utrustning under spelets gång. Ju längre in i spelet man kommer desto bättre utrustning hittar man och ju mer kan man uppgradera den utrustning man redan har på sig. Varje klass har dessutom klass-specifik utrustning, så att uppgradera allt kräver åtskilliga timmars spelande. Något som trots spelets något enformiga natur faktiskt är ganska lockande, då varje uppgradering ger en avsevärd ökning av statistiken på den karaktär man spelar som. Spelets rogivande yttre, med de bitvis komiska kommentarerna som spelets många karaktärer kastar ur sig, gör dessutom letandet av vapen och pengar till uppgraderingar ganska genomlidligt. Speciellt om man inte spelar på någon högre svårighetsgrad och tillsammans med en eller flera vänner i det kooperativa spelläget, lokalt eller online.

I det stora hela är Fat Princess Adventures ett relativt roligt, avslappnande och rogivande spel att spela, såväl själv som med vänner. Det är inte mycket man behöver tänka på när man spelar, det är inte mer än två (max tre) knappar/attacker att hålla reda på och är man bara på rätt humör bjuds det på en hel del ytlig komik, vilket inte alls är så fel de dagar man inte orkar engagera sig i några tyngre titlar eller avancerade dialoger. Ser man dessutom till möjligheten att dela glädjen med en eller flera vänner – såväl online som lokalt – och att spelet inte kostar mer än 179 kr så tycker jag att Fat Princess Adventures åtminstone är värt en titt. Spelets ända riktiga problem är egentligen bara dess brist på variation och ett något kalt yttre, plus en och annan långdragen laddningstid.

Det Bra

  • Charmigt på sitt eget vis
  • Enkelt att sätta sig in i
  • Stundtals rätt komiskt
  • Förvånansvärt rogivande

Det Dåliga

  • Inte speciellt omväxlande
  • Man saknar lite rent grafiskt
  • En del långa laddningstider
6

Skriven av: Sannie Jönsson