Flyhunter Origins

Av i i Recensioner, 5 Mer

Flyhunter Origins

Du är Zak, en brun, enögd vaktmästare från en fjärran belägen planet. Du längtar efter att bli en flyhunter. Men du är så klumpig att den titeln ser ut att vara ouppnåelig. Ända tills nu…

Någon råkar dumpa den viktiga lasten över en främmande planet – jorden. Kan det vara vaktmästaren Zak som ligger bakom? Hur som helst får han nu chansen att rädda lasten som består av ett gäng värdefulla insekter. Nu kan Zak äntligen bli den flyhunter han alltid längtat efter att bli. Zak är en söt varelse, bara obetydligt större än en myra. Han är inte från vår planet så här är allt främmande och farligt.

En stor groda sträcker blixtsnabbt ut sin tunga och fångar Zak om han inte ser upp. Till och med söta nyckelpigor är med sin rusande attack livsfarliga. Spindlar längtar efter att spinna in honom i ett nät. Vackra blommor visar sig vara köttätande. Men var lugn, det finns gott om kloningsutrustning som klonar dig om du skulle dö och på så sätt får du oändligt med liv.

Zak har en flugsmälla som han viftar med för att döda diverse insekter. Vissa går inte att döda på det här sättet utan man får använda vapnet som gör insekterna förstenade under en kort tid. Genom att samla små, vita bollar får man valuta till att uppdatera sina vapen.

Efter några banor, när Zak lekt riddare och råkat komma åt en knapp som skickar iväg alla kryosovande flyhunters mot jorden, får man möjlighet att spela som en riktig flyhunter. Det är den mycket trötta (inte konstigt när man blir bryskt väckt ur kyosömnen) kvinnliga kaptenen Rra. Skillnaderna mellan att spela som henne eller som Zak är tyvärr inte så stora som jag skulle velat se.

De flesta banor är sidscrollande plattformsbanor där man hoppar runt på löv, blommor och annat. Det finns även andra miljöer, men man är ute i naturen större delen av spelet vilket gör miljöerna enformiga. Det är synd för det finns potential i Flyhunter Origins. Lite bättre variation och spelet kunde ha blivit betydligt bättre.

Förutom dessa plattformsbanor där man enbart rör sig i två dimensioner finns även 3D-banor. På dessa banor flyger du med din flugsmälla i högsta hugg och jagar en fluga. Fånga vita bollar och du kan få en boost som tillfälligt ökar farten. Visst är det kul att flyga, men Zak är lite bångstyrig att styra. Det gör dock inte speciellt mycket.

Flyhunter Origins riktar sig till familjer med yngre barn. Med tanke på den unga målgruppen tycker jag att man gjort några missar. För det första finns mycket text att läsa. Det lär inte bli några stora problem för engelsktalande barn, men svenska barn i målgruppen lär inte förstå all text. Dessutom brukar inte yngre barn vilja läsa så mycket text. En annan miss enligt mig är kontrollen. Visst, den funkar bra på de flesta ställen men att vägghoppa mellan väggar är bökigt och vissa hopp kräver en del av spelaren.

Grafiskt är Flyhunter Origins riktigt lyckat – det vill säga om man bortser från att spelet laggar ganska ofta. Speciellt snygga är de animerade mellansekvenserna där man ofta har lagt in en varm humor. Ett exempel är när han fäktas mot en stor docka och lyckas komma åt en brytare. Stackars Zak. Ett annat är när man visar hur kloningsmaskinen fungerar och det visas hur många olika sätt det finns att dö på här på planeten jorden. Även banorna är snygga med en hel del att titta på och läckra insekter. Framför allt gillar jag de gigantiska grodorna som sitter i bakgrunden och skickar ut sin klibbiga tunga mot dig.

Jag gillar Flyhunter Origins men det är väl enformigt och inte hundraprocentigt anpassat till yngre barn. Jag är dock övertygad om att de flesta barn kommer att gilla klanten Zak och att få slåss mot småkryp. Tyvärr är spelet ganska kort.

Det Bra

  • Snygga mellansekvenser
  • Humorn
  • Festliga småkryp

Det Dåliga

  • Enformigt
  • Att vägghoppa är knepigt
  • Laggar
  • Kort
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi