Forza Motorsport

Av i i Recensioner, 2 Mer

Forza Motorsport

De som länge suttit med sitt Xbox och surat över att bilspelsjätten Gran Turismo bara finns till Playstation 2 har fått en anledning att fira. Forza Motorsport tar upp kampen om spelarna med ett massivt spel till krysslådan. De e bar å åk!

Det som blivit flaggskeppet för Forza är körkänslan som bjuder på något utöver det vanliga. Dessutom finns det något för alla. Personligen gillar jag mer arkadkänsla när jag lirar. Det ska bara vara att plocka upp dosan och köra, helst mot en lika fartgalen kompis. Min nuvarande rumskompis är däremot killen som hellre pysslar med bilen. De ska stylas, fixas och givetvis köras i karriärläget. I Forza Motorsport får vi båda vad vi är ute efter.

När man börjar sin karriär får man givetvis dras med ett gäng lite slöare bilar innan man kan gå på de tyngre vrålåken. Men redan i början av spelet bjuder Forza på match även om det kanske är av den mer vardagliga typen. Motståndet är knivskarpt och utnyttjar dina misstag på bästa sätt. AI:n har fått sig en rejäl genomgång och det känns som om du skulle spela mot mänskligt motstånd.

Spelet bjuder på en hel hög med bilar, uppgraderingar och lull-lull. Man kanske inte lever upp till Gran Turismo i antal men garaget lär bli knölfullt med schyssta rides. Svårighetsgraden är väl avpassad för hur duktig man är på att ta sina svängar men spelmakarna har även tänkt på en bildrulle som mig själv.

Trots allt har jag länge levt i tron om att bilspelen handlar om ”fullt ös medvetslös” och jag har sällan släppt gasen. I Forza får jag hjälp av en indikator på banan som visar hur svängarna bör tas och när jag ska bromsa. Onödigt för vissa, ovärderligt för mig!

En kul grej i spelet är möjligheten att träna upp en så kallad Drivatar. Detta främmande ord innebär lite av en praktikant som för viss ersättning tar över spakarna under ett lopp. Den artificiella föraren är baserad på din egen körstil så de är ditt jobb att träna honom väl.

Grafiken talar sitt eget språk och det är bara att njuta över blänkande lack och små detaljer som ger den där extra känslan. Ljudet däremot kunde ha varit strået vassare. Det brummar inte som de ska, mer kräm tack! Dessutom ser jag som arkadspelare att banorna gärna kunde ha varit fler och mer varierade.

Omdöme: Microsoft ger Sony en tuff match om bilspelens okrönte mästare. Vilken som avgår som segrare är upp till var och en att bestämma. Personligen gillar jag farten och den fantastiska körkänslan i Forza Motorsport. Det är aggressivt och utarmande vilket borde tilltala de flesta med lite bensin i blodet. För trots allt blir man biten av kraften i ett bilspel av denna kaliber, oavsett vilken typ av bilspel man gillar.

Det Bra

  • Körkänslan.
  • Riktigt snyggt.
  • AI:n.

Det Dåliga

  • Fler banor.
  • Bättre ljud under huven.
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi