Fossil Fighters: Frontier

Av i i Recensioner, 2 Mer

Fossil Fighters: Frontier

Plocka fram med borren och drilla fram gamla dinosauriefossil. Dessa blir livsfarliga vivosaurier som du kämpar med på arenor i en vivosauriepark.

Fossil Fighters: Frontier kan närmast liknas vid en sorts Pokémonspel där Pokémon har bytts ut mot återupplivade dinosaurier, här kallade vivosaurier. Fast där Pokémon lyckats har Fossil Fighters: Frontier till vissa delar misslyckats. Jag tänker bland annat på fighterna som inte alls är lika bra som i Pokémon.

Men låt mig nu ta allt från början. Du är en adept i en vivosauriepark. Du vill ingen hellre än att bli en viltvårdare och sedan stiga i rank tills du är den bäste viltvårdaren av alla. Som viltvårdare är en av dina huvuduppgifter att gräva fram dinosaurieliknande skelett som sedan återupplivas till vivosaurier. Den andra huvuduppgiften är att slåss med vivosaurierna för att antingen fånga förrymda vivosaurier eller vinna turneringar. Jag misstänker att utvecklarna inte användt ordet dinosaurie för att kunna ta större friheter i form av färgglada bestar som inte alltid överensstämmer helt med dinosaurierna.

Utöver nämnda uppgifter finns en del andra uppdrag. Vissa tillhör storyn som att hjälpa andra viltvårdare som på ett eller annat sätt hamnat i trubbel. Det finns även ganska många sidouppdrag som är helt frivilliga. Det kan vara att gräva fram ett visst skelett eller att fånga en förrymd vivosaurie. Dessa uppdrag är oftast inte speciellt svåra men är bra att genomföra eftersom de ger pengar, viltvårdarpoäng eller något annat värdefullt. Andra sidouppdrag är betydligt svårare. De ska klaras på begränsad tid och de kan nästan liknas vid racing med de fordon man har tillgång till. Om du lyckas, vilket oftast kräver att du inte gör något större misstag, är belöningen riktigt bra. Det är guldskimrande fossil som är mycket bra och ger en extra skjuts framåt för vivosaurien.

Jag skrev i början av recensionen att jag inte tycker att man lyckats lika bra med Fossil Fighters: Frontier som med Pokémon. Det är två delar som är betydligt bättre i Pokémon, dels sättet man skaffar nya vivosaurier på och dels striderna.

Jag börjar med utgrävandet av fissil. När man grävt fram ett fossil från en ny vivosaurie så återupplivas vivosaurien. Den kan du sedan använda i dina fighter. Hittar du fler delar av vivosauriens skelett så får den nya egenskaper som ger nya attacker. Dessutom får den poäng som sedan gör att den så småningom levlas upp.

Det gäller att gräva fram skelettet inom en viss tid samtidigt som man är försiktig och gärna använder finare borrar på känsliga ställen. Skelettet betygssätts nämligen efter hur lite skador det har. Färre skador ger en starkare vivosaurie. Problemet är att det snart blir väldigt enformigt att gräva fram fossil. Det blir ett evigt hackande med borren på skärmen vilket inte alls är lika kul som att fånga Pokémon.

Så till striderna. Här finns det obligatoriska systemet med olika element såsom luft, eld och vatten. Som vanligt är vissa element starkare mot ett visst element medan man kommer i underläge om man väljer fel element. Ett intressant drag är att vivosaurierna kan ställa sig i olika positioner såsom på bakbenen eller med rumpan mot dig. Genom att avläsa hur motståndarens vivosaurie står kan man använda en attack som är stark mot just den positionen.

Vad är det då som gör striderna i Fossil Fighters: Frontier sämre än de i Pokémon? Jo, de är så utdragna. Under varje attack visas flera skärmar med information som drar ner tempot betydligt. Dessutom har du upp till två medhjälpare och tre fiender som alla ska göra sina attacker. Då får du mest sitta och titta på. Du kan visserligen påverka dina medhjälpare genom att exempelvis öka deras attackförmåga eller läka dem, men striderna är ändå mycket långdragna. Det hade varit mycket roligare om samtliga tre vivosaurier helt hade styrts av dig.

Man kan i huvudsak fightas med vivosaurier på två ställen – dels i turneringar i en arena och dels mot förrymda vivosaurier utanför parken. Arenaturneringarna är klart roligast och ger också betydligt bättre betalt. Striderna utanför parken är oftast tråkiga och alltför lätta. Dessutom ger de så lite poäng vilket gör att levlandet av vivosaurierna går väldigt långsamt.

Du som gillar multiplayer kan fightas mot kompisar. Dels finns ett onlineläge där du fightas mot en kompis. Roligast är antagligen att spela lokalt, men det har jag inte kunnat prova. Då kan ni vara upp till sex personer som spelar. Jag kan tänka mig att det är riktigt kul att spela tre mot tre, men det lär jag aldrig få reda på.

Jag hade mycket förhoppningar på Fossil Fighters: Frontier – att det skulle vara en helt ny twist på Pokémoninspirerade spel. Tyvärr blev jag besviken. Fossil Fighters: Frontier är bara ett spel i mängden. Det innehåller alltför långdragna strider och långtråkiga utgrävningar av fossil för att göra mig glad. Spelidén är det inget fel på. Dessutom tror jag att det trots allt finns många Pokémonälskare som kommer att gilla spelet. Därför får det trots allt godkänt i betyg.

Det Bra

  • I grunden en intressant spelidé
  • Häftiga vivosaurier
  • Olika ställningar i striderna gör det mer intressant

Det Dåliga

  • Ett spel i mängden
  • Långdragna strider
  • Långtråkiga utgrävningar
5

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Nu kan du spela igenom de båda The Incredible-filmerna tack vare att de danska plastbitarna återigen fått liv av TT… https://t.co/XqmYU1qRKB
Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man ham… https://t.co/nOCcW3eHFP
Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset… https://t.co/PYc5Ao8ZJG