FotoSlate 4.0 Photo Print Studio

Av i i Recensioner, 2 Mer

FotoSlate 4.0 Photo Print Studio

FotoSlate 4.0 säger sig vända sig till dom som behöver skriva ut foton snabbt och kreativt. Jag har tagit reda på om det stämmer.

Skapa lustiga kollage

Du börjar med att skapa dig ett projekt. Det finns mängder av olika mallar att välja bland beroende på vad du vill skriva ut. Förutom vanliga foton kan du skriva ut CD- eller DVD-omslag, en kalender eller varför inte ett lustigt kollage. För att kunna lägga in några foton till din projektfil måste du först hämta in dom till programmet och så här långt är det inga svårigheter i hur man ska bete sig.

När inga foton finns tillgängliga säger en liten länk “klicka här för att lägga till foton” (på engelska) och när du hämtat dom lägger sig små tumnaglar av fotona till vänster i programmet och ger en fin överblick. När du väl har valt vilket foto du vill använda är det bara att dra och släppa det dit där det ska vara. Här kan en lite upplysning vara på sin plats. Åtminstone om du liksom jag fotograferar med ganska så hög upplösning. Bilden blir nämligen suddig så fort du visar den i dess utskriftsstorlek. Programmet skalar nämligen bara ner bilden tills den passar i rätt storlek och den ”riktiga” omskalningen (eller interpoleringen som det heter på fackspråk) sker inte förrän du faktiskt skriver ut. Då blev åtminstone mina foton skarpa igen.

Spegelvänd och beskär

Men innan det är dags att skriva ut kanske du vill leka lite med fotot. I Editorn kan du mixtra med färgerna, spegelvända och beskära för att nämna några exempel. Den bästa funktionen i editorn är automatbalanseringen, i de allra flesta fall blir bilderna genast snäppet bättre. Den sämsta funktionen i Editorn är den som inte finns, nämligen funktionen som tar bort röda ögon. I ett fotoprogram för hemmaanvändaren borde detta ha funnits med enligt mig. Jag skulle också ha önskat att man hade kunnat markera delar av fotot och ändra i det. Då hade det varit möjligt att själv försöka ta bort de röda ögonen.

6:e juni är en helgdag

Förutom Editorn finns också Designern. Här kan du lägga till text och plats för nya foton (som dock väljs och adderas ute i huvudprogrammet). Det är också möjligt att infoga en kalendermånad på ditt foto. Kalendern ja, som jag nämnde tidigare finns ett fördefinierat projekt för kalendrar. Halva sidan är då foto och andra halvan är en kalendermånad, precis samma som man också kan lägga ovanpå sitt foto i Designern. Som det så fint står att läsa om FotoSlate 4.0 kan man välja land och språk till kalendern. Språk fungerar fint, månaderna och dagarna står att läsa på svenska. Sämre blir det när jag väljer att lägga till svenska helgdagar. För det första står dom på engelska och för det andra är den dåligt uppdaterad. 6:e juni har fortfarande inte hittat sin väg in till helgdagarna. Annars fungerar kalendern bra, du kan själv lägga till händelser (dock inte göra 6:e juni röd) och göra den personlig.

Många standardmått

Så till det sista och kanske också största problemet som jag tänker klaga på hos FotoSlate. Det som man kanske oftast vill skriva ut är vanliga foton som man har redigerat lite i programmet. Problemet är då vilket projekt du ska välja. Under “Standard photo sizes” finns nämligen ett urval att välja bland men alla såg lika konstiga ut för mig. Efter lite undersökande journalistik på internet fann jag vårt “gamla” standardmått 10×15 också kan anges i tum och blir då 4×6 (vilket egentligen inte borde stämma då en tum är 2,54 cm men det är väl så lite så att något av måtten har avrundat kan jag tänka). När jag skrev “gamla” så syftade jag på att digitalkamerorna inte använder sig av detta förhållande (på vissa kan man i och för sig ställa in 10×15) utan 11×15. Detta format hittade jag inte någonstans vilket jag tyckte var ganska konstigt. Om man inte känner till våra format på foton så blir man inte klarare när man letar i programmet. 10X15 måttet (eller 4×6) fanns t.ex. under North America.

Omdöme

Jag skulle ta reda på om FotoSlate 4.0 som utlovat skrev ut snabbt och kreativt. Så värst snabbt gick det inte för mig, åtminstone inte till en början. Jag fick leta efter standardmått och röda ögon. Men visst, så snart man lärt sig programmet så är det inget krångligt man behöver göra. Det är lätt att utföra sina justeringar och vet man bara vilken mall man ska välja så är det inga problem. Den kreativa biten är kanske viktigare om ett sånt här program ska hålla, att skriva ut vanliga foton klarar ju många gratisprogram av också. Tyvärr så tyckte jag att det som skulle ha kunnat vara kreativt försvann när alla mallarna kom in i bilden. Trots att det gick att lägga till och ta bort i alla mallar så kände jag mig ändå låst av att ha dom där. Några mallar gillade jag jättemycket, såsom CD- och DVD-fodralsmallarna. Dom var klockrena. Kalendern hade potential för att vara det men misslyckades tyvärr med alla helgdagarna. Det var alla onödiga mallar som förstörde. Vem vill t.ex. göra visitkort där fotot har formen av en stjärna? Även om det är fullt möjligt att byta ut stjärnan mot en mer passande form så tyckte jag att många mallar var onödiga och hämmade min kreativitet. Att inte heller kunna markera delar av fotot och ändra i det var hemskt irriterande så programmet kan inte få mer än godkänt.

Det Bra

  • Bra balansering
  • Mall för CD och DVD

Det Dåliga

  • Ingen funktion för röda ögon
  • Dålig kalender
  • Konstiga standardmått på foto
  • Kan inte markera delar av fotot och göra om
5

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi