Frantix

Av i i Recensioner, 2 Mer

Frantix

Frantix är ett pusselspel som väcker hjärnans grå celler till liv. Du får bland annat samla kristaller, öppna stängda dörrar och spränga bomber.

Pusselspel tycks vara en genre som gjord för bärbara spelmaskiner. Frantix tillhör den gruppen av spel. Här erbjuds korta utmaningar som man kan lösa vart man än går. Varje pussel tar för det mesta mindre än en halv minut att lösa, men kan kräva åtskilliga försök innan man kommer på lösningen.

I Frantix spelar du som en av fyra figurer som samlar kristaller runt om i olika världar. Själva syftet med samlandet har jag inte riktigt förstått. Spelet saknar nämligen handling. För vissa innebär det kanske en del frustration att inte veta varför man springer runt i den ena labyrinten efter den andra. Jag bryr mig emellertid inte om det. För mig är det viktiga att få vettiga utmaningar. Jag tycker snarare att det är näst intill befriande att slippa läsa en massa text för att sätta mig in i en irrelevant handling. I Frantix fokuseras det istället helt och hållet på pusslen.

Frantix är inte något nyskapande pusselspel utan vi har sett liknande spel tidigare. Allt börjar som en uppvärmning i Turorialand. Här får man lära sig hur olika dörrar fungerar, hur man flyttar på lådor, vad kvicksand innebär och mycket mera. Dessa nivåer är mycket enkla och snabbt avklarade.

Därefter börjar spelet på riktigt. På vissa banor kan det vara klurigt att lista ut vad man ska göra. Då kan man alltid gå till ett frågetecken som ger tips, exempelvis något i stilen ”Använd bomben för att döda de båda drakarna”.

Din uppgift är att samla kristaller och att ta dig till målet. På vägen finns mängder av hinder. Exempelvis finns drakliknande varelser som springer runt, runt. Dessa djur kan bland annat avledas genom att flytta en låda eller döda med bomber.

Det finns olika sorters strömbrytare som aktiveras på olika sätt, exempelvis genom en låda, en drake eller genom att man själv ställer sig på den. Vidare är spelvärlden försedd med olika typer av dörrar. Vissa kräver att du samlat in ett visst antal kristaller. Andra kan du bara gå igenom från ett visst håll, eller enbart en gång. Portaler förflyttar dig från en plats till en annan.

Det finns även olika typer av ”underlag”. På kvicksand måste man vara i ständig rörelse och man får inte vända helt om. Vatten kan man inte ta sig över utan att först skapa en bro av en låda.

Det var några av de hinder man stöter på. De första nivåerna var riktigt enkla, och jag klarade de flesta på första försöket. Det kändes lite trist, men som tur var blev det svårare efter ett tag. Då blev det snarare regel än undantag att jag tvingades spela om varje bana flera gånger innan jag klarade dom.

Omdöme: Frantix är definitivt inget nyskapande spel, men det bjuder på bra utmaningar. Det är ett kul spel att plocka fram när man har några minuter över. Att klara en till synes omöjlig bana ger givetvis en stor tillfredsställelse. Eftersom spelet innehåller 180 banor räcker det ganska länge.

Det Bra

  • Bra utmaningar.
  • Kräver en hel del tankeverksamhet.
  • Många banor.

Det Dåliga

  • Inget nytt precis.
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi