Fritz Chess 11

Av i i Recensioner, 2 Mer

Fritz Chess 11

En kväll bestämde sig två tyskar för sig att göra ett nytt och annorlunda datorspel som skulle skilja sig från alla tidigare. Det skulle med enkla, grundläggande regler, men med enorm komplexicitet skulle det bli något av de absolut största spelen genom tiderna, och simsalabim uppfanns Fritz Chess. Vi vet alla att detta inte är sant och schack är ett sådant klassiskt spel att vi inte ens riktigt känner till dess ursprung.

Trots det är det så välkänt att det inte behöver någon introduktion eller förklaring och alla vet vad det är, oavsett om man kan reglerna eller ej. Dess spridning och popularitet kan till och med få WOW-spelare att bli avundsjuka och (i mina ögon något ironiskt) slänga ur sig kommentarer som ”Ja men det är ju så nördigt.” Nej, det Frans Morsch och Mathias Feist gjorde när de utvecklade Fritz var inte att skapa ett nytt spel utan, som många gånger tidigare, istället utveckla ett gammalt spel med datorns hjälp. Fritz schackdator är utan tvekan en av de bättre som finns och 1995 lyckades Fritz 3 vinna World Comupter Chess Championship. 2007 rankades även Fritz Chess 10 som femma av Svenska schackdatorföreningen och nu har det alltså även släppts ett Fritz Chess 11.

Fritz Chess är dock inte bara en schackdator utan också ett spel som man kan glädja sig åt och även lära sig mycket av. Det kombineras dessutom med playchess.com som är den klart populäraste schackservern i världen med runt 200 000 matcher per dag. Detta är perfekt då i princip alla schackspelare, oavsett om man är en nybörjare som vill lära sig eller en stormästare, kan hitta lagom svårt motstånd. Personligen tillhör jag den stora grupp schackspelare som tröttnade när partierna blev längre och det kändes som tävlingarna bara innebar längre och längre kaffesessioner än utmanande kvickt spel. Nu när jag väl har kommit upp i åldern och har börja uppskatta kaffemackor och även längre partier, är detta utmärkt. Genom playchess.com kan jag alltid hitta motstånd och genom Fritz kan jag lära mig många nya öppningar att chockera mina bröder (som vi alla fusktränar i smyg) med när vi möts.

Fritz Chess funkar väldigt enkelt och bra och det känns pedagogiskt och användarvänligt. Det är smidigt och lättförståeligt, men ger samtidigt användaren enormt med möjligheter för hur denne vill spela eller studera partier och öppningar. Något annat som är mycket bra är den öppenhet som finns och här kan jag återigen ta min egen schackerfarenhet som exempel. När man spelar schack på en lägre nivå handlar det ofta om att försöka lura sin motståndare in fällor, men när spelandet utvecklas handlar det mer och mer om att istället hitta det ultimata draget som är bäst och förutsätta att motståndaren gör det bästa möjliga draget med. Om man bara spelar träningspartier leder det därmed lätt till diskussioner och argumenterande om de bästa dragen och det kan ofta utvecklas till att bli snarare ett gemensamt funderande än ett spel en mot en. I detta är Fritz Chess väldigt bra eftersom man hela tiden kan följa hur datorn tänker och det är även möjligt att få tips och hjälp med sina drag. Detta är helt klart en väldigt rolig och lärorik funktion som ger fler dimensioner till spelet och i längden även till ens eget spelande.

Sammanfattningsvis kan man säga att Fritz är ett bra och lärorikt program och i kombination med playchess.com är det både utmanande och stimulerande för både nybörjare och stormästare. Spelet är utmärkt för folk som älskar att köra snabba frenetiska blixtparti såväl för de som älskar att i timtal sitta och studera och analysera detta komplexa och makalösa spel. Förutsättningen är självklart att man gillar att spela schack.

Personligen ska jag göra mig en kopp kaffe, en macka och fuskträna lite mera.

Det Bra

  • Enkelt och användarvänligt
  • Lärorikt att kunna se hur datorn “tänker”
  • Playchess.com är utmärkt för att hitta gott om motståndare
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi