Gamdias Hephaestus 7.2 Gaming Headset USB (GHS2000)

Av i i Recensioner, 3 Mer

Gamdias Hephaestus 7.2 Gaming Headset USB (GHS2000)

Gamdias kallar sitt headset Hephaestus allsmäktigt. Kan ett headset bli allsmäktigt? Headsetet har även en fjärde dimension och inbyggt kylsystem. Låter det intressant?

Hephaestus har ett besynnerligt utseende. Jag har inte riktigt bestämt mig för om det är läckert eller inte. Headsetet ser nämligen klumpigt ut. Kanske Gamdias själva inte var nöjda med utseendet eftersom de namngav headsetet efter gudarnas smed Hephaestus. Denna gud var nämligen inte fager utan, enligt bland annat greekmythology.com, den enda guden inom den grekiska mytologin som var ful.

Orsaken till det klumpiga utseende är framför allt luftintaget över de aluminiumflänsar som fungerar som kylning åt headsetet. Rakt framifrån ser man kylflänsarna vilket gör att Hephaestus ser coolt ut framifrån. Från sidan ser däremot skapelsen lite besynnerlig ut på grund av sitt unika utseende. Nu är utseendet inte bara till headsetets nackdel. Nej, när man väl sätter USB-kontakten i datorn lyser en välvd linje upp i snyggt rött sken runt kåpornas fästen. Dessutom lyser Gamdias lysande logga gult. Detta gör att Hephaestus ser futuristiskt ut. Det känns nästan som hämtat ur en Star Wars-film vilket gör det lättare att bortse från det annars klumpiga utseendet. En nackdel med att headsetet är så pass stort är att det blir bökigt att ta med sig till exempelvis kompisen eller LAN-partyn. Visserligen kan man vrida kåporna så att headsetet blir plattare, men det är trots det klumpigt.

Hephaestus sitter skönt men att det är så pass stort gjorde att det kändes tungt under främst längre spelsessioner. Jag är inte helt förtjust i att den mjuka ytan mot huden är belagda med ett plastigt material. Det gör dem varmare vilket inte helt kompenseras med headsetets kylflänsar. Jag gillar personligen tyg, men jag vet att det finns många som inte håller med mig eftersom det är mycket lättare att hålla plastbeklädda kåpor rena.

Sladden är i ett skönt, tygliknande material som är betydligt smidigare än sladdar med isolering av plast. En till synes liten och obetydlig detalj som jag tycker är värdefull är att det finns ett kardborreförsett band på kabeln. Med den kan man enkelt linda ihop sladden när man ska ta med sig headsetet. Det finns även en kontrollenhet på sladden som försetts med volymkontroll och on/off-knapp för mikrofonen. Dessutom sitter en brytare på sidan som reglerar vibrationsfunktionen i tre steg. Vibrationerna förstärker exempelvis effekten av explosioner. En praktisk detalj är att dosan har försetts med en klämma så att den enkelt kan fästas på kläderna.

Gamdias Hephaestus ansluts till datorn via en USB-port. Headsetet har eget ljudkort som ger ett virtuellt 7.1 surroundljud. Högtalarelementet är på 40 mm vilket ofta ger ett betydligt bättre ljud än vad headset med mindre högtalarelement mäktar med. Eftersom jag verkligen blev positivt överraskad av Gamdias billigare headset Eros (läs vår recension) var mina förhoppningar stora på Hephaestus. Detta headset lät visserligen riktigt bra, men jag blev ändå lite förvånad över att skillnaden mot lillebror inte var större än vad den var. Hephaestus låter bättre än Eros, men inte speciellt mycket. Det kanske visar mest på att Eros har ett ovanligt bra ljud för sin prisklass. Jag blev besviken på att det inte var någon stor skillnad mellan Eros 5.1-ljud än Hephaestus 7.1. Det var svårt att höra de två extra högtalarelementen. Jag misstänker att det beror på att ljudet är virtuellt och att det alltså inte finns 8 riktiga högtalarelement.

Inställningsmöjligheterna i den medföljande programvaran är bra. Equalizern fungerar bra och det går att flytta de virtuella högtalarna så ljudet blir som man önskar. Det finns även ett antal fördefinierade lägen där equalizern anpassar ljudet för olika musiksmaker, fast egendomligt nog finns ingen inställning speciellt anpassad för spel. Jag är däremot tveksam till hur användbara de olika miljöeffekterna är. Visst vore det kul med olika ljudeffekter beroende om man exempelvis är i ett bergrum eller utomhus, men vem vill gå in i drivrutinsprogrammet varje gång man byter miljö?

Mikrofonen på Hephaestus går att justera på ett mycket bra så. Dessutom har den försetts med en brusreducering som fungerar bra. Ljudet är riktigt bra, betydligt bättre än den på Eros.

Jag gillar Gamdias Hephaestus. Frågan är dock om inte Eros är mer prisvärt om man nöjer sig med dess funktioner. Hephaestus sitter skönt, men är tungt i längden. Ljudet är riktigt bra, men de två extra virtuella högtalarna gör ingen stor skillnad. Utseendet är futuristiskt, men samtidigt klumpigt. Vibrationselementen fungerar dock bra och ger en extra dimension åt intensiva krigsspel.

Det Bra

  • Ljudkvaliteten
  • Mikrofonen
  • Futuristiskt utseende
  • Dosan på sladden
  • Kardborrebandet
  • Smidig sladd

Det Dåliga

  • Klumpig
  • Tungt
  • Ingen stor skillnad mellan 5.1 och 7.1
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi