Gamdias Hermes Essential Mechanical Gaming Keyboard

Av i i Recensioner, 2 Mer

Gamdias Hermes Essential Mechanical Gaming Keyboard

Gamdias satsar på ett mekaniskt tangentbord speciellt utvecklat för gamers. Det har bland annat 13 tangenter för egna makron.

Gamdias Hermes Essential Mechanical Gaming Keyboard är ett relativt kompakt tangentbord som ger ett mycket robust intryck. Det är dock lite i tjockaste laget och då det inte finns något handlovsstöd så är tangentbordet inte perfekt för längre spelstunder.

Tangenterna är bakgrundsbelysta med röda ljusdioder vilket är bra när man spelar på mörka ställen. Dessutom finns den obligatoriska Gamdiasloggan som, precis som på andra Gamdiasprodukter, lyser i gult.

En mycket bra detalj är att man kan koppla in mikrofon, hörlurar och en extra USB-sladd i datorn och sedan få tillgång till dessa kontakter på tangentbordet. Det är verkligen smidigt. Samtliga sladdar är av bra kvalitet och kontakterna är guldpläterade. Det är givetvis bra för ljudet med guldplätering, men jag får erkänna att jag är lite dåligt påläst då jag inte vet om det verkligen ger någon förbättring åt USB-kontakten. Dessutom är även de mekaniska brytarna på tangentbordet guldpläterade.

Förutom standardtangenterna finns ytterligare ett antal tangenter. Tretton av dessa är makrotangenter och de har placerats på bra och strategiskt lättåtkomliga ställen. Fem sitter längst till vänster, tre under mellanslagstangenten och två vid piltangenterna. Det finns inga speciella mediatangenter som på vissa andra tangentbord, men tack vare en Fn-knapp kan man styra volym och andra mediafunktioner från knapparna F1-F12. Det går även att byta funktion på nästan alla andra knappar. Då inte enbart med makrofunktioner utan även funktioner för bland annat media och Skype.

Makroinspelaren fungerar bra och man kan spela in tangenttryckningar på tangentbordet och lägga till muskommandon. De färdiga makrona kan sedan enkelt redigeras. Det går dessutom riktigt snabbt och smidigt att göra en så kallad ”on-the-fly” inspelning. Man startar och avslutar inspelningen med Fn + Ctrl och på så sätt kan man snabbt spela in ett makro över någon funktion man ofta använder och sedan spara den på valfri makrotangent. Eftersom makrona lagras i tangentbordet istället för på datorn så kan du enkelt flytta tangentbordet mellan olika datorer.

Mekaniska tangentbord blir lätt högljudda. Gamdias använder en välkänd teknik i form av Cherry MX till sina brytare vilket gör att tangenterna får lång hållbarhet. Det gör även att tangenterna kräver samma anslagstryck som andra tangentbord som använder samma brytare. Gamdias har valt Cherry MX Blue som har ett distinkt klickljud. Den är därmed mer högljudd än flera andra brytare. Nu har jag ingen ljudmätare utan får låta mitt öra avgöra. Jag tycker att Gamdias Hermes Essential Mechanical Gaming Keyboard placerar sig någonstans i mitten av de mekaniska tangentbord jag använt. Det är alltså inte speciellt högljutt, men inte heller eller extremt tyst.

Gamdias Hermes Essential Mechanical Gaming Keyboard är ett robust och bra mekaniskt tangentbord. Jag saknar dock handlovsstöd som hade gjort tangentbordet lite skönare att använda. Även om tangentbordet inte är överdrivet högljutt hade jag ändå gärna sett att det varit något tystare. Gamdias Hermes Essential Mechanical Gaming Keyboard är dock smidigt att använda och har bra specialfunktioner, speciellt makrofunktionerna som verkligen är utmärkta. Ett extra plus för att man kan flytta mikrofon-, hörlurs- och USB-uttagen från datorn till tangentbordet. Men, varför har man skickat med en så dålig manual?

Det Bra

  • Mikrofon-, hörlurs- och USB-uttag på tangentbordet
  • Bra makroinspelare och redigerare
  • Flera makroknappar
  • Robust

Det Dåliga

  • Dålig manual
  • Inget handlovsstöd
  • Hade kunnat vara lite tystare
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi