God of War 2

Av i i Recensioner, 2 Mer

God of War 2

Viktor har blivit hjälte I en actionfilm, en enda lång orgie i välkoreograferat våld och fantastiska miljöer.

För ett par veckor sen såg jag filmen 300 vid dess premiär. En film om svettiga spartaner som kardinalkickar skiten ur kopiösa mängder fiender i en riktigt snygg miljö med ett kraftfullt soundtrack som spelar i bakgrunden. När filmen väl var slut tänkte jag att det var synd att det inte fanns ett spel som förkroppsligade allt vad jag just upplevt. När jag ett par dagar senare spelade God of War 2 för första gången insåg jag att det här var det spelet. En actionfilm där du själv är hjälten. En enda lång orgie i välkoreograferat våld och fantastiska miljöer.

Världens bästa första bana

Sen första spelet, där Kratos dräper den tidigare krigsguden Ares, har litet hänt. Kratos våndas fortfarande och tar ut sin förtvivlan på Grekland. Han leder ett enat Sparta på härtåg och Olympens gudar inser snart att det var ett misstag att ge Kratos den makt han nu besitter. I ett försök att rädda Rhodos undan Kratos ger gudarna liv till hamnens välkända koloss. De tar även ifrån Kratos sin gudalika storlek. Det är i den situationen du börjar; förnedrad, skitarg och med kraften hos en gud.
Alltgenom den första banan slåss du mot kolossen vid flera tillfällen och när Kratos sänder blixtar runt monstren som omringar honom samtidigt som han skriker ”I AM THE GOD OF WAR!!!” ler man stort. Jag har spelat många spel i mina dagar men måste ändå säga att den första banan i GoW2 är den bästa första bana jag spelat. Dess tutorial delar är väl integrerade och spelaren blir både utmanad såväl som överväldigad av makt på samma gång. När man till sist stöter sina vapen i kolossens inre och svingar sig ut ur dess sönderfallande gap infinner sig den djupaste känslan av välbehag.

Kratos, lustmördande ögonfetischist

Spelet fortsätter i samma stuk och intelligenta pussel varvas med stekhet action. För att använda en filmklyscha så ”finns det inte en död minut”. Kratos använder fortfarande magier som komplement till de vapen man kan samla på sig under spelet. Även om magierna inte är de samma som i förra spelet så fungerar de ganska likadant som i ettan. Det här är det enda negativa jag skulle kunna nämna om spelet, att det är för lite förändringar från det första spelet.

Även om det första spelet var ruskigt bra hade man gärna sett lite nya saker. Det spelet däremot ger är både nya banor och en drös nya fiender. Många av de nya monster Kratos möter, såväl som varje boss, dödas genom att först leverera en massa stryk och sedan avsluta genom att träffa rätt knappserie för en blodig finish. Samma system användes i det första spelet men avslutningarna i GoW2 tar begreppet ”FINISH HIM!” till en helt ny nivå. Kratos tvingar ner brinnande klubbor i halsen på enorma grismonster och sliter av vingarna på gripar med sina bara händerna.

En av de mer kända avslutningarna är när kratos sliter ut en cyklops öga och stolt behåller det som en trofé. Kratos har för övrigt något av en ögonfetisch. Förutom att slita ut ögonen på cykloper hugger han nästan varenda boss i ögonen vid ett eller annat tillfälle. För att få mer hälsa samlar Kratos också på gorgonögon. Vi tänder alla på olika saker och Kratos ögonfetisch är hans ensak. På tal om att tända på saker finns det ett underhållande sex-minispel i början av spelet som får ”hot-coffee” att rodna om kinderna. Även om kameran vinklas bort hör man hur Kratos förlustar sig med två kvinnor i badhuset. Efter en lyckad sexkapad får Kratos samma rus som efter en god strid. Huruvida detta betyder att Kratos är en lustmördare är upp till var och en att bestämma.

Att spela God of War 2 är en upplevelse i särklass. Sällan har Playstation 2 skådat något så vackert eller väldesignat. När GoW3 slutligen kommer till PS3 kommer mina förväntningar vara skyhöga. Även om GoW2 är ett singleplayer spel finns här mycket återspelsvärde att hämta. Nya svårighetsgrader och särskilda utmaningar väntar den som klarar spelet. Varje stund jag spelar av GoW2 är en stund av ren spelglädje. Jag lever mig in i kedjornas dödsdans och går från utmaning till utmaning i ett spel som levererar om och om igen. Jag vägrar låta dina intryck av spelet sluta vid min recension. Du är nu skyldig dig själv och allt vad tv-spel står för att prova God of War 2.

Det Bra

  • Grafiken
  • Spelglädjen
  • AAAAREEEES!!!
  • Ljudet
  • Likt orginalet

Det Dåliga

  • Lite väl likt orginalet
10

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi