Gran Turismo 5: Prologue

Av i i Recensioner, 2 Mer

Gran Turismo 5: Prologue

Kan du inte hålla dig längre? Längtar du så efter Gran Turismo 5? I så fall har Sony lösningen, de ger nämligen ut en försmak, en prolog, till det femte spelet i den omtyckta racingserien. Gran Turismo 5: Prologue är en bråkdel av vad det slutliga spelet ska bli. Här finns enbart ett fåtal av bilarna, ett fåtal av tävlingarna och så vidare. Releasedatumet på Gran Turismo 5 har för övrigt ännu inte fastställts.

Till en början har man 30 000 krediter (spelets valuta) i sin ficka. För dessa pengar kan du inte köpa någon Aston Martin precis. Jag köper en Citroën C4 och ger mig ut på några ovalbanor för att snabbt tjäna ihop prispengar till saftigare bilar.

Under spelets lopp kan man fritt köpa och sälja bilar och det gäller att bygga upp ett garage med lite olika bilar för att klara alla tävlingarna som är indelade i tre klasser. Till min stora förvåning är garaget enbart en ”förvaringsplats” åt mina bilar. Här finns inga som helst möjligheter att modifiera bilarna. Det går inte att trimma dom och det finns inte heller några möjligheter att förändra dom rent estetiskt, vilket känns lite snålt. Trimma, det går faktiskt att trimma bilarna, men inte förrän du spelat färdigt hela spelet. Då får du tillgång till en förtitt på tuningfunktionen i det färdiga spelet.

Så till några riktiga mumsbitar. Låt mig börja med grafiken. Den är så läcker att jag nästan tappade andan när jag startade spelet. Bilarna känns näst intill fotorealistiska när man kör på hög HD-upplösning. Banorna och omgivningarna är inte mycket sämre dom. Världsklass med andra ord.

Trots att allt är så fantastiskt snyggt är laddningstiderna relativt korta. Det beror antagligen mycket på att man tvingas göra en installation till hårddisken första gången man kör spelet. Men, den tiden det tog att installera spelet är guld värd under själva spelandet.

Sen har vi presentationen som så vackert ramar in spelet. Introfilmen är verkligen en höjdare och menysystemet är mycket lättnavigerat. Till detta kommer ett riktigt bra ljud. Motorljuden är fantastiska och beroende på vilken vy – inne i bilen eller snett bakom den – man väljer så låter motorn och väglaget olika på ett naturligt sätt.

Sist, men inte minst har vi själva körkänslan. Den är bra, men jag tror nog att Polyphone kommer att finslipa på den än mer inför det fulla spelet. Fysiken känns bra och det ger en levande bil med realistiskt uppträdande på banan.

Kan man kalla Gran Turismo 5: Prologue ett demo eller är spelet trots allt tillräckligt välfyllt för att motivera ett köp? Priset är lägre än om det vore det slutliga spelet – runt 350-400 kronor. Mitt svar är ganska tydligt. Gran Turismo 5: Prologue är som ett demo, men det är så pass välfyllt att jag tror att de flesta som älskar bilspel kommer att gilla spelet. Med tanke på hur bra Gran Turismo 5: Prologue är så är jag övertygad om att Gran Turismo 5 kommer att bli en riktig höjdare.

Det Bra

  • Otrolig grafik
  • Körkänslan är bra
  • Korta laddningstider

Det Dåliga

  • Inga möjligheter att trimma bilen förrän du har klarat spelet
  • Demokänsla
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi