Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Av i i Recensioner, 2 Mer

Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Toni Capriani, en tvättäkta italiensk maffiasnubbe, ska städa upp på gatorna i Liberty City. Knytnävar och vapen talar sitt klara språk.

Sällan har en spelserie blivit så omskriven som Grand Theft Auto (GTA). Vissa har fasats över det brutala våld som spelen bjudit på. Andra har hurrat av förtjusning över den frihet och spelglädje seriens spel serverat.

Att konvertera en så pass hyllad spelserie till en bärbar plattform kan tyckas vara våghalsigt. Nu är emellertid Playstation Portable (PSP) tekniskt sett hästlängder före den gamla trotjänaren Game Boy Advance. Faktum är att jag, och många med mig, med spänning väntat på GTA: Liberty City Stories. Nu får PSP:n verkligen bekänna färg.

Du spelar som Toni Capriani, en italienare i Liberty Citys undre värld. Han har precis släppts ur fängelset och är en av de verkligt pålitliga underhuggarna till Leone Crime-släkten. Liberty City har blivit en helt laglös stad förlamad av korrumperade politiker samt plågad av intensiv droghandel och maffiagängens strider mot varandra. Det blir Toni Caprianis uppgift att röja i träsket och försvara släktens heder.

Den värld du spelar i har krympt något i jämförelse med sin storebror GTA: San Andreas, men du har fortfarande den frihet som blivit spelseriens signum. Jag tycker att staden är lagom stor och efter ett tag lär man sig att hitta hyfsat bra när man susar fram på gatorna i diverse fordon.

Fortfarande ska du uträtta maffians ärenden. Du har dock för övrigt mycket stor frihet att göra lite vad du vill och åta dig diverse sidouppdrag. Ser du en läcker motorcykel eller en fräck bil, sno den. Det gör inget om föraren sitter i bilen. Det är bara att slänga ut honom. Fast, vissa förare blir inte så glada och sliter ut dig igen om du inte är snabb på gaspedalen.

Om snuten kommer i din väg, skjut honom, men räkna sedan med att få det hett om öronen. Ju längre in i spelet du kommer ju aggressivare blir lagens långa arm. Du ska veta att snutarna definitivt inte är några duvungar utan dom ger igen med samma mynt som du. Det här låter som taget ur vilket GTA-spel som helst, och det är det. Givetvis gäller det även GTA: Liberty City Stories.

Gillar du att köra våghalsigt längs gatorna, gör det. Det finns gott om andra bilar, så om du skulle kvadda din egen kan du ta första bästa bil du ser. Det är inte speciellt lämpligt att slå ner folk på Stockholms gator, men i Liberty City kan du göra det hur mycket du vill. Här kan du få utlopp för alla inneboende aggressioner utan att du skadar en själ.

En annan sak som är GTA-seriens signum är radion. Givetvis finns det en sådan i varje bil i GTA: Liberty City Stories. Så fort du kliver in i en bil väller musiken ut ur högtalarna presenterad av någon rubbad snubbe. Om du inte gillar den aktuella radiokanalen är det bara att byta kanal.

Omdöme: GTA: Liberty City Stories är visserligen inte lika omfattande som San Andreas och har dessutom tunnare story, men bjuder trots det på många timmars underhållning. Även om GTA: Liberty City Stories bjuder på mycket våld så vill jag påstå att våldet inte är spelets största behållning. Det är snarare friheten som jag nyss nämnt. Även en sådan enkel sak som radion kan skapa väldigt mycket spelglädje. Varför inte sätta dig ner och lyssna på någon galen radiopratare samtidigt som du glider runt i staden?

Det Bra

  • Enorm frihet.
  • Toni Capriani är grym.

Det Dåliga

  • Det finns en hel del småfel, exempelvis är autosiktet stundtals taskigt.
  • Stundtals enformiga uppdrag.
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi