Gun

Av i i Recensioner, 2 Mer

Gun

Skjut först och fråga sen. Det är en bra beskrivning av västernspelet Gun. Här får du meja ner indianer och skurkar i en aldrig sinande ström.

Att Gun har en massiv och väl genomarbetad story märks ganska tidigt i spelet. Bakom manuset ligger nämligen den meriterade manusförfattaren Randall Jahnson som bland annat varit manusförfattare till några Hollywood-producerade filmer – Sunset Strip, The Mask of Zorro, The Doors och Dudes.

Spelet börjar med en ganska kort lärofas där huvudrollsinnehavaren, Colton White, skjuter kråkor och vargar. Ombord på en ångdriven båt blir far och son indragna i ett brutalt överfall. Colton överlever, men det gör inte hans far. Det får Colton att se rött.

Den enda tröst som Colton har kvar, nu när hans liv gått i spillror, är hans sexskjutare. Nu ska det skipas rättvisa, det vill säga hans rättvisa. Man vet absolut inte vem man kan lita på. Så fort man vänder ryggen till kan den man minst anar visa sig vara ens värsta fiende.

Färden går först till en saloon som även är stans horhus. Coltons far gav nämligen honom i uppdrag att träffa horhusets värdinna Jenny. Givetvis går allt snett och Colton befinner sig i en situation där han ska rädda saloonen från att bli nedbränd. Därefter ger Colton sig ut på en jakt fylld med överfall och lömska typer.

Gun innehåller väldigt mycket våld. Dessutom är våldet riktigt bloddrypande, så artonårsgränsen är onekligen befogad. Till ditt förfogande har du några tidstypiska 1800-talsvapen. Det finns några olika skjutvapen från pistol till gevär som lämpar sig för långdistansskytte. Dessutom har du din kniv som är bra i närkamper. Dynamit, pilbåge och brandbomber ingår också i vapenarsenalen.

Förutom själva jakten kan Colton även åta sig ett antal sidouppdrag. Det kan vara att skydda en bro från indianer eller att vara prisjägare. Jag rekommenderar er starkt att ni gör dessa sidouppdrag. De förlänger inte bara själva spelandet utan ger även pengar och erfarenhet. Erfarenheten gör till exempel att Colton kan dra sin pistol snabbare. Pengarna kan du använda till att köpa nyttig utrustning och uppgraderingar till vapnen. En snabbladdare till pistolen är exempelvis mycket bra att ha. En annan fördel med sidouppdragen är att man får små avstickare från huvudstoryn. Därmed blir spelet inte linjärt längre.

Själva ridandet var till en början småknepig, men fungerade snart riktigt bra. Det är kul att rida och samtidigt skjuta, men det är inte lätt att träffa då. För att öka träffsäkerheten kan man byta till ett slow motionläge, kallat quickdraw. Då rör sig fienden mycket långsammare och det är lätt att ställa in siktet. Man kan dessutom snabbt växla mellan fienderna. Man kan givetvis enbart använda quickdraw under en begränsad tid.

Den allra största behållningen är faktiskt inte själva spelandet. Nej, det är berättandet av storyn. I vanliga fall blir jag irriterad över många och långa avbrott för filmsnuttar. Det blev jag däremot inte i Gun. Kvalitén är nämligen utmärkt. Berättandet är snyggt framfört såväl grafiskt som scenografiskt. Bäst är nog ändå skådespelarna. Här har inte Activision varit snåla utan Gun kan ståta med några erfarna skådespelare, däribland Kris Kristofferson.

Omdöme: Gun bjuder på en mäktig story samt en rejäl intensitet. Spelet är en utmaning och serverar en trovärdig västernatmosfär. En klar köprekommendation till er som gillar indianer och cowboys.

Det Bra

  • Riktigt bra story.
  • Vilda västernandan.
  • Man vet absolut inte vem man kan lita på.
  • Västernvärlden är omfattande.

Det Dåliga

  • Något kort speltid.
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi