Gunslugs 2

Av i i Recensioner, 4 Mer

Gunslugs 2

Är du nostalgiskt lagd? Gunslugs 2 levererar precis den retrodoft många önskar. Borta är all vacker 3D-grafik och all onödig story. Här är det 2D-action som gäller.

Vad Gunslugs 2 egentligen handlar om får man i princip fantisera ihop själv. Här finns, precis som i så många gamla pixelbaserade spel, enstaka textrutor. Om man läser dessa blir man inte mycket klokare. Men, vad gör det? Det är själva spelandet som satts i fokus i Gunslugs 2. Klart är att spelet är ett resultat av att utvecklarna tittat på alltför många tecknade filmer och 80-tals actionrullar samt definitivt spelat mer retrospel än vad som är hälsosamt. Det där var inte min idé utan det kunde jag läsa mig till i spelets beskrivning. Fast, jag får nog hålla med. Skjuta hej vilt, gärna som i tecknade filmer stämmer alldeles utmärkt. Sen är det givetvis en förutsättning att man gillar retrospel om man ska snickra ihop ett spel som Gunslugs 2.

Gunslugs 2 är ett ganska kaotiskt spel där det gäller att febrilt skjuta på allt som rör sig. Med kaotisk följer även hektiskt. Det är inte lätt att hålla tungan rätt i mun när man invaderas av fiende efter fiende med handgranater, maskingevär och eldkastare. Gunslugs 2 är stundtals otroligt stressigt. Det är som i en 80-talsfilm där en odödlig hjälte mejar ner horder av badass. Fast skillnaden mellan Gunslugs 2 och de gamla actionfilmerna är att du faktiskt kommer att dö om du spelar. Håller du dig levande är det ett mirakel. Men, dör du så ge inte upp. Fortsätt vid den senaste checkpointen och ge alla badass vad de tål och lite till.

Bara för att Gunslugs 2 är hektiskt innebär det inte att det är invecklat. Nej, spelmekaniken och kontrollen är otroligt enkel. Skjut, skjut, skjut och hoppa då och då. Det är nästan allt du behöver veta. Men, tänk på att plocka upp alla förbandskit och all ammunition som dina slagna fiender tappar. Du lär behöva allt du hittar.

Du börjar med ett enkelt automatvapen men här och där kan du plocka upp kortvariga uppgraderingar såsom dubbla skott, skott i båda riktningarna och eldkastare. Se till att ta vara på dessa. De gör livet värt att leva. Sen kan du erövra inte bara vapen utan även fordon. När man skickar iväg missiler med en enorm tank eller rider en mech av senaste årsmodellen blir man nöjd och lättad och kan inget annat än skrika ”där fick ni tillbaka för att ni är så elaka era jävlar” (ursäkta språket, men sådana ord dyker upp i tankarna när man spelar Gunslugs 2).

Lite varstans dyker olika hus upp. Vissa innehåller en shop med uppgraderingar såsom olika rustningar och mer hälsa. Dessa är guld värda, men ibland alltför dyra. Tyvärr är uppgraderingarna temporära. Andra hus är små minibanor där en av dina kompisar hålls fången i en bur. Givetvis måste du befria dessa, men exakt varför de burats in får din fantasi avgöra. Du tar dig upp genom husen, våning för våning och väl uppe på övervåningen finns en sprängladdning med vilken du spränger sönder hela huset.

Bossarna är ganska sköna. Det finns en i slutet av varje av de sju banorna och de kan se svåra ut till en början, men precis som i de flesta andra spel med bossar gäller det att hitta mönster och svaga punkter. När man väl hittat dessa så är bossarna definitivt inte omöjliga även om de kan vara rejält utmanande.

Utöver själva kampanjen finns även ett arkadläge som måste låsas upp. Det är ett spelläge där du jagar high score. Du kan dock inte jämföra ditt resultat med andra då det inte finns någon high score-tabell. Det finns även något som kallas Daily som är en daglig utmaning som är en kort utmaning.

Den som gillar 2D-skjutare och pixelbaserad retrogaming ska ta sig en titt på Gunslugs 2. Räkna med galen, högoktanig action där fienden gör allt för att skicka dig till en gravplats i närheten. Om du inte har en Nintendo 3DS så finns spelet även till Windows, ChromeOS, Linux, Mac, Android och iOS.

Det Bra

  • Intensivt
  • Enkel spelmekanism men ändå tufft
  • Sköna bossar

Det Dåliga

  • Lite få vapen och fiendetyper
  • Enformigt i längden
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man ham… https://t.co/nOCcW3eHFP
Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset… https://t.co/PYc5Ao8ZJG
Contours mus Unimouse Wireless är till för dig som vill ha en ergonomisk och flexibel mus som kan justeras på alla… https://t.co/iQEPXOVfGI