Hama Speedshot Ultimate Mouse/Keyboard Converter

Av i i Recensioner, 4 Mer

Hama Speedshot Ultimate Mouse/Keyboard Converter

Spelar du helst spel på datorn? Ska du nu istället spela på en konsol men vill fortsätta använda tangentbord och mus? Vill du få ett övertag gentemot andra spelare när du spelar konsolspel?

Att byta från dator- till konsolspelande innebär en omställning främst gällande kontrollen. Du ska inte längre spela din favoritshooter med tangentbord och mus utan hänvisas till en handkontroll. Det innebär en stor skillnad och många datorspelare vänjer sig aldrig helt utan saknar kombinationen tangentbord och mus. Dessutom innebär minsta lilla fördröjning under onlinespelandet en nackdel. Det kan vara skillnaden mellan liv och död. Tangentbord och mus är snabbare än handkontroll för den som är van. Hama Speedshot Ultimate är en konverter som låter dig koppla in mus och tangentbord till din favoritkonsol. Den fungerar på såväl de moderna konsolerna PS4 och Xbox One som förra generationens PS3 och Xbox 360. Jag har dock bara testat på PS4 och Xbox One.

Jag stötte på patrull direkt när jag fick Hama Speedshot Ultimate för test. Mitt tangentbord var inte kompatibelt med Hama Speedshot Ultimate. Kompatibilitetslista är tyvärr inte speciellt lång, speciellt inte gällande tangentbord. Av de 13 kompatibla tangentborden finns exempelvis inget från Steelseries eller Roccat. På mussidan är det lite bättre – det finns 45 möss med på den listan. Har du tur kan dock ett tangentbord eller en mus fungera även om det inte finns på listan.

Det står på förpackningen att det ska finnas en kompatibilitetslista på webben (hama.de/speedshot). Den sidan existerar dock inte (efter att Google översatt det tyska meddelandet lyder det: ”Din begärda sidan var antingen flyttas, tas bort eller inte existerar”). Listan finns i förpackningen, men jag har inte lyckats hitta den online. Hur ska man egentligen veta om ens utrustning fungerar med Hama Speedshot Ultimate om det inte finns någon lista tillgänglig innan man öppnar förpackningen?

Så till själva användandet av Hama Speedshot Ultimate. Konvertern omvandlar tangentbords- och mussignalerna till handkontrollens signaler. Det innebär att alla handkontrollens knappar och styrspakar finns representerade på tangentbordet och musen. Det finns en standardkonfiguration, men man kan skapa elva egna profiler och lägga handkontrollens knappar, styrkors och spakar på precis vilka tangenter och musknappar man vill. Som standard styr man höger spak samt triggerknapparna med musen. Man förflyttar sig (använder vänster styrspak) med tangentbordet. För att hålla reda på alla knappar finns en uppsättning klisterlappar som du kan fästa på ditt tangentbord.

Att ansluta Hama Speedshot Ultimate till en mus och ett tangentbord är enkelt. Först ansluter man tangentbordet och musen på konverterns framsida samt konsolens handkontroll via en USB-kabel på sidan. Eventuellt headset kopplas också in på sidan. Sedan ansluter man konvertern till konsolen och trycker på en knapp. Det fungerade smidigt för mig och jag hade inga problem alls att ansluta tangentbordet och musen till min PS4:a och Xbox One.

Det visade sig att spelkänslan inte var likadan hos konsolerna som hos datorn. Nej, det var en del skillnader i främst hur musen fungerade vilket gjorde att det krävdes lite tid att vänja sig. För det första, handkontrollens styrspak rör sig i en cirkel. En datormus rör sig däremot betydligt friare. Det gjorde att det blev en konstig rörelse hos musen som till en början inte kändes normal. Det var dock en vanesak. För det andra, och lite värre var att precisionen inte var lika bra när musen användes till en konsol jämfört med till datorn. Dessutom hackade rörelsen lite. Fast det är återigen en vanesak. Musen gav trots allt en bättre precision än kontrollens styrspak.

Så till den viktiga frågan – blir man snabbare av att använda tangentbord och mus jämfört med handkontroll? Svaret för min personliga del är nja. Jag är så van vid att spela med handkontroll. Spelar inte lika ofta datorspel som konsolspel nämligen. Men, det är inte det definitiva svaret på min fråga. För den som är bättre på tangentbord/mus-kombinationen än mig finns en del att vinna med Hama Speedshot Ultimate. Musen är exempelvis snabbare och mer precis än styrspaken. Vidare så går det snabbare att skjuta med musens knappar än med triggerknapparna på en handkontroll. Dessa triggerknappar är trots allt ganska långsamma. Därför kan man onekligen få ett visst övertag i snabba actionspel. För den som är van vid ett tangentbord så rör hen sig smidigare med det än med handkontrollen. På den fronten, och gällande handkontrollens övriga knappar, så föredrog jag personligen en vanlig handkontroll framför tangentbordet.

För många är ett headset en viktig del av spelandet. Det finns ett fåtal headsets som garanterat fungerar på PS4 – åtta närmare bestämt. Exempelvis finns inga headset från Creative, Steelseries eller Roccat med på listan. Men återigen så kan du ha tur och ditt headset fungerar trots att det inte står på listan. Gällande Xbox One är det däremot mycket sämre – uselt rättare sagt. Här fungerar bara det mono-headset som följer med Xbox One. Än värre är att du inte kan chatta i ett onlinespel. Mikrofonen kan bara användas i Skype.

Det har varit svårt för mig att formulera slutomdömet. Hama Speedshot Ultimate fungerar ju alldeles utmärkt och gör ett bra jobb. Gillar du tangentbord och mus så kan du få mycket glädje av Hama Speedshot Ultimate. Men, så var det kompabiliteten. Det finns lite väl få enheter som fungerar med konvertern. Att det sedan inte finns någon kompabilitetslista online gör mig rasande. Hur ska jag väga samman allt i ett slutbetyg? Konvertern i sig är värd en åtta. Men, köper du den och du inte har en kompatibel enhet så är den värdelös. Jag sätter dock, efter mycket om och men, betyget sju.

Tillägg 8/2 2016. Hama har tagit till sig av kritiken. Numera finns en kompatibilitetslista online. Här är informationen jag fått från dem:

”…our Speedshot Special on the hama.de goes online. With this special you can download also a detailed comptabilty list.

You can check: go on www.hama.com / go on the Speedshot banner; and then on download. After that you can download manual / detailed product information / comptabiltiy list….”

Det Bra

  • Enkel att använda
  • Musen har bättre precision än styrspaken
  • Musens knappar snabbare än triggerknapparna
  • Även tangentbordet är mer naturligt för datorspelaren än handkontrollen

Det Dåliga

  • För få kompatibla enheter
  • Ingen kompatibilitetslista online
  • Sämre precision på musen än vid datorspelande
  • Lite ryckig musrörelse
  • Inget chattande online med Xbox One
7

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi