Ikea Trådlös

Av i i Recensioner, 3 Mer

Ikea Trådlös

Ikea satsar på trådlös belysning. Ska deras lågprisbelysning röna samma framgångar som Ikea för övrigt gjort genom åren?

Allt ska vara smart idag. Det gäller även belysningen. Bland annat satsar Philips på sitt Hue-system med avancerade lampor som skiftar i all världens färger. Den tekniken är avancerad och därmed dyr. Deras lampor med vitt sken är billigare men är ändå ganska dyr vid start, bland annat beroende på att en brygga krävs. Ikea satsar helt på en relativt billig och enkel lösning. Det krävs ingen gateway eller brygga utan det är valfritt. En lämplig start är ett startkit med gateway, fjärr och två ljuskällor för 750 kr. Eller mer beskedliga 300 kr för en fjärr och en ljuskälla.

Sortiment

I dagsläget saknar Ikeas Trådlös-sortiment färgat ljus. Samtliga ljuskällor är med vitt ljus. De är dimbara och många har reglerbar färgtemperatur i tre steg – kallvit (4000 K), varmvit (2700 K) samt varmt sken (2200 K).

Trådlös-sortimenten består idag av ljuskällor, fjärrkontroll, dimmer, rörelsedetektor och gateway. Därtill kommer ljuspaneler (Float), ljusdörrar (Jormlien och Surte) och hyllor med belysta dörrar (Bestå/Surte). Ikea arbetar dock på att bredda sortimentet och dessutom har de planer på andra smarta produkter.

Du kan alltid tända och släcka ljuskällorna med en strömbrytare även om du inte hittar fjärrkontrollen eller om den gått sönder. Tro mig, detta är viktigt. När fjärren till det system jag har hemma gick sönder kunde jag nämligen inte tända lamporna.

Ikea är kända för sina enkelt designade förpackningar. Men frågan är om Ikea gått lite väl långt med Trådlös. För det första är plastförpackningarna näst intill inbrottssäkra och det finns en uppenbar risk för skärskador. För det andra, alla förpackningar är vita, men det står mycket lite vad det är för något i dem. Visserligen ser man produkten genom plasten, men det är ändå inte alltid lätt för den oinvigde att förstå vad som är i förpackningarna. På förpackningen till deras gateway står det exempelvis bara Trådlös. Det visas vad den innehåller samt en bild. Dessutom ser man produkten. Ordet gateway finns inte nämnt alls.

Installation

Allt är mycket enkelt att installera. Vissa produkter kräver montering och då medföljer Ikeas monteringsanvisningar i standardiserat bildformat. Man parar ihop en styrenhet med ljuskällorna och en gateway med ett enkelt tryck på en knapp. Likaså var Trådlös gateway med tillhörande app (Android respektive iOS) mycket enkel att såväl installera som att använda.

Kompabilitet

Ikea smart belysning använder Zigbee Light Link som är en öppen standard och Trådfri kan därför vara kompatibelt med andra produkter i enlighet med Zigbee Alliance. Andra standarder såsom Z-wave, Homekit, Amazon Echo och Google Home stöds inte. Det enda jag känner till som stödjer Ikea Trådlös är Home Assistant som även kan användas till bland annat Philips Hue.

Testade produkter

  • Ikea Trådfri LED Set för dimning 980 lm E27 med fjärrkontroll
  • Ikea Trådfri LED Set för dimning 1000 lm E27
  • Ikea Trådfri GU10 400 lm
  • Ikea Trådfri Trådlös gateway
  • Ikea Trådfri LED Set med rörelsesensor 1000 lm E27
  • Ikea Float LED ljuspanel med trådlös styrning, dimbar

Ikea Trådfri LED Set för dimning 980 lm E27 med fjärrkontroll

Detta grundpaket innehåller förutom ljuskällan en fjärrkontroll. Den är mycket smart men samtidigt även dum. Fjärren liknar en puck med knappar. Med hjälp av magneter och ett väggfäste kan du placera den där du vill som om det vore en väggmonterad strömbrytare. Tas den loss blir den en praktisk fjärrkontroll.

Med fjärrkontrollen kan man en grupp om maximalt tio ljuskällor som man kan tända, släcka, dimma eller ändra färgtemperatur på samtidigt.

Så till det dumma. Hemma har jag fyra ljuskällor kopplade till den fjärrkontroll som jag har. De kan tändas och släckas var för sig. Ikeas Trådlös fjärrkontroll kan bara styra en grupp ljuskällor samtidigt. Problemet kan lösas med en gateway men jag hade gärna sett den möjligheten i fjärren.

Ikea Trådfri LED Set för dimning 1000 lm E27

Denna dimmer är ganska liten och monteras på en vägg. Den kan inte användas för att ändra färgtemperatur vilket gör att jag föredrar fjärren som dock är 120 kr dyrare med lampa. Ljuskällan har varmvitt ljus (2700 K). Dimmern styrs med en magnet och tyvärr fungerar den inte tillfredsställande. Ibland fick jag en jämn dimningsrörelse, ibland stora ryck.

 Ikea Trådfri Trådlös gateway

Jag associerar ofta smarta prylar med styrning via appar i mobilen och då gärna även utanför hemmet. Det är givetvis långt ifrån hela sanningen, men appar i mobilen ger stora möjligheter. Ikeas gateway är som sagt inte obligatorisk, men den tillför en del till Trådlös-sortimentet.

Räckvidden är tio meter i fri luft vilket inte är imponerande. Det är alltså inte säkert att du kan styra ljuskällor i hela ditt hus utan du kan tvingas installera en extra gateway i något annat rum. Det kan ställa till problem om du inte har trådbundet internet i rummen. Du kan dessutom inte styra lamporna utanför ditt hem eftersom gatewayen direktansluts via wifi.

Appen till Android respektive iOS är enkel och lätt att lära sig. Det är även lätt att installera gatewayen och koppla ihop den med ljuskällorna. Man kan dock inte koppla en ljuskälla direkt till en gateway utan det måste ske via en styrenhet såsom en dimmer eller en fjärrkontroll.

Själva elektronikdelen av gatewayen är inte speciellt stor. Ikea har dock skapat ett ytterhölje som gör den något större. Tack vare detta hölje kan du använda din gateway som sladdvinda. Härligt! Då slipper man ormboet av sladdar.

Du kan styra samtliga dina ljuskällor med appen. Det kan ske individuellt eller i grupp. Man kan förutom att släcka och tända även dimma och ändra färgtemperatur.

En intressant funktion är möjligheten att skapa scheman. Vilka lampor ska tändas eller släckas? Vid vilken tidpunkt eller mellan två tider? Det är enkelt men en svaghet är att man inte kan bestämma vilken ljusstyrka och färgtemperatur som ska gälla. Ljuskällan eller källorna tänds med den senast använda inställningen.

Ikea Trådfri LED Set med rörelsesensor 1000 lm E27

Rörelsesensorn fungerar utmärkt och man kan ställa in hur lång tid lampan ska vara tänd (1, 5 och 10 min) samt om lampan alltid ska tändas vid rörelse – dag såväl som natt – eller enbart när det är mörkt. Den känner av rörelser inom fem meters avstånd. Tyvärr kan ljuskällan, som har varmvitt ljus (2700 K), inte samtidigt kopplas till exempelvis en fjärrkontroll.

Ikea Float LED ljuspanel med trådlös styrning, dimbar

Ikea har inte bara ljuskällor avsedda för lampor utan även ljuspaneler, ljusdörrar och hyllor med ljusdörrar. Jag fick testa en ljuspanel. Den fästs på väggen och med den medföljande fjärrkontrollen kan man dimma ljuset och ändra färgtemperatur. Eftersom upp till tio paneler kan anslutas till en fjärrkontroll kan man skapa riktigt läckra ljusväggar eller tak.

Ikea Float kräver, precis som Ikeas taklampor, att man ansluter en sladd med antingen en stick- eller en lampkontakt. Det går också att dra sladdar direkt mellan ljuspanelerna. Installationen är enkel, men eftersom det gäller el så kan det vara vist att ta hjälp av någon som har kunskap om man själv saknar den.

Omdöme

Enkelhet är ledordet för Trådlöst vilket stämmer bra. Det är inte svårt att använda produkterna. Systemet har dock brister och du blir upplåst. Exempelvis kan fjärrkontrollen bara styra en grupp ljuskällor.  Glömmer du släcka när du lämnar hemmet så kan du inte släcka via appen. Du kan heller inte röststyra eller koppla ihop med andra system. Trådfri är dock en utmärkt produkt för den som gillar enkelhet och låga priser.

Det Bra

  • Lågt pris
  • Enkelt
  • Lättillgängligt
  • Praktisk fjärrkontroll
  • Läckra ljuspaneler

Det Dåliga

  • Kan inte kopplas ihop med andra system
  • Enbart vita färgtoner
  • Ingen fjärrstyrning
  • Fjärren kan bara styra en grupp ljuskällor
  • Kort räckvidd
  • Förpackningarna
6

Skriven av: Mats Ernofsson