Iron Man

Av i i Recensioner, 2 Mer

Iron Man

Superhjältarna från Marvels värld är populära som filmobjekt, och därmed även som huvudpersoner i spel. Film och spel är dock ganska ofta en inte allför bra kombination. Frågan är därför om Sega lyckats med Iron Man.

Jag går på det gång på gång – kul, ett spel från den där filmen jag gärna vill se! Ofta blir jag besviken. Borde inte ett spel med en flygande hjälte iförd en superdräkt som tål det mesta bli riktigt bra? Nej, tyvärr, så är inte fallet med Iron Man – slarvigt och trist är slutresultatet.

Utan multimiljonären Tony Stark hade världen sett annorlunda ut. Han är ett geni som utvecklar och tillverkar kraftfulla vapen. Nu tycks all världens ondska vänt sig mot honom och de använder Starks egenutvecklade vapen. Nu måste han slå tillbaka innan fienden förgör allt runt omkring sig. Vilken tur att han har sitt nya vapen, en ståldräkt med en del ”leksaker” i form av bland annat rejäla vapen.

Handlingen förs vidare av animerade videosekvenser, förövrigt samma som i Xbox 360/PS3-versionerna, där filmens originalskådisar (Robert Downey Jr med flera) gör rösterna. Tyvärr är dessa videosnuttar lite slarvigt gjorda och dessutom småtrista.

När Stark förvandlats till Iron Man känner man sig verkligen som en superhjälte som tål allt. Frågan är dock hur många spelare som vill bli en sådan superhjälte. Vill man inte ställas inför en större utmaning? Vill man som spelare trots allt inte dö efter att man blivit träffad av ett gäng fientliga missiler? Iron Man tål för mycket, ibland känns det som om han inte kan dö. Det gör att spelet blir för lätt och att man inte behöver tänka sig för speciellt mycket.

Under spelets gång uppfinner Stark fler och fler dräkter med allt bättre egenskaper. Totalt finns sju dräkter i spelet och inför varje uppdrag kan man välja sin egen favoritdräkt. Men, varför det? Jag fann ingen anledning till att inte hela tiden använda den senaste dräkten.

Ganska tidigt i spelet får man lära sig att flyga, vilket är en av spelets få behållningar. Att det sedan finns en mängd vapen att tillgå gav mig inte speciellt stor glädje. Huvudvapnet är en repulsor som uppgraderas allteftersom man spelar. Skurkarna har å sin sida även dom tillgång till mängder av vapen. Alla tillverkade av Starks eget företag.

Genom de tretton uppdragen gäller det oftast att skjuta ner så många fiender som möjligt eller att förstöra fiendevapen, men det förekommer även att man måste vara mer diskret och följa efter fienden. Trots att det finns en viss variation mellan uppdragen upplevde jag att spelet snabbt blev enformigt.

Sammanfattningsvis är Playstation Portable-versionen av Iron Man ingen höjdare. Det är enformigt och inte speciellt välgjort. Att spelet är relativt lätt gör visserligen att man kan känna sig som en superhjälte som tål allt, men det ger ingen stor utmaning.

Det Bra

  • Flera dräkter
  • Ganska kul att flyga

Det Dåliga

  • Enformiga strider – skjut allt du ser
  • För lätt
  • Fula omgivningar
  • Slarvigt utvecklat
4

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi