Jabra Elite 65e

Av i i Recensioner, 3 Mer

Jabra Elite 65e

Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset för främst samtal.

Design

Jabra Elite 65e är ett trådlöst in-ear headset. Med det menas att öronsnäckorna sitter i öronen. Headsetet är emellertid inte helt trådlöst. Det finns nämligen en nackbygel och kablar till de båda snäckorna.

Nackbygeln gör att Elite 65e inte direkt är förstahandsvalet på gymmet, men eftersom den rymmer ett hyfsat stort batteri som ger en bra batteritid. Enligt Jabras beräkningar räcker batteriet 13 h vid 50 % volym. Detta under förutsättning att du inte använder brusreduceringen som drar ner batteritiden till 8 h.

Det finns totalt fem knappar som placerats på byglarnas båda ändar. På höger sida finns en multifunktionsknapp för att svara, avsluta samtal samt pausa eller starta musik. Dessutom finns volymknappar på den sidan men inga knappar för att bläddra i låtlistan. På vänster sida finns en knapp för att aktivera eller stänga av brusreduceringen samt en för att stänga av mikrofonen.

Brusreducering och mikrofon

Det finns två sorters brusreducering. Dels något som Jabra kallar passiv. Det är helt enkelt den reducering som snäckorna i sig åstadkommer. De stänger ut en hel del ljud, men inte lika effektivt som många hörlurar som ligger på eller runt örat. Till det kommer en aktiv brusreducering, ANC, som är effektiv.

Mikrofonen har även den brusreducering. Tack vare tre mikrofoner stängs väldigt mycket av yttre störande ljud bort. I och med att Elite 65e har aktiv brusreducering i snäckorna och i mikrofonen kan man prata i bullriga miljöer utan problem.

Ljudkvalitet

Elite 65e har mycket uttalad kvalitet på mellanregistret. Det är alltså det frekvensomfång där det mänskliga talet finns. Det förstärker samtalskvaliteten och även kvalitet på exempelvis en podcast.

Däremot ger det en viss obalans om man lyssnar på musik. Basen är hyfsad, men jag tycker att diskanten är lite undantryckt. Den medföljande appen har en equalizer. Det finns inga förinställda värden, men man kan själv reglera ljudkurvan så att den passar en själv. Tack vare equalizern går det att justera ljudet att bli fullt okej även för musik.

Övrigt

Elite 65e är klassificerad enligt IP54. Det betyder dammskyddad och striltät. Headsetet ska alltså klara svett och regn utan problem. I den tvååriga garantin ingår ett skydd mot damm- och vattenskador.

Headsetet har också stöd för röststyrning via Apple Siri, Google Assistant och Amazon Alexa. Av dem finns ännu enbart Siri i Sverige.

Det medföljer ett praktiskt fodral att förvara headsetet i. Det följer även med tre uppsättningar silikonhättor samt tre uppsättningar vingar som håller snäckorna på plats i örat.

Sammanfattning och omdöme

Jabra Elite 65e är ett ypperligt headset för den som främst ska använda det för samtal. Headsetet fungerar även bra till musik, men en justering via equalizern är då att föredra. Samtalsljudet är mycket bra, likaså mikrofonen. Tack vare brusreduceringen och det distinkta mellanregistret går headsetet utmärkt att använda i bullriga miljöer.

Det Bra

  • Mycket bra samtalsljud även i bullriga miljöer
  • Brusreduceringen
  • Mellanregistret
  • Mikrofonen
  • Bra samtalstid

Det Dåliga

  • Kan inte bläddra bland musikspår
  • Inte perfekt för musik
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi