Josefin skolhjälp: Mystery in London

Av i i Recensioner, 3 Mer

Josefin skolhjälp: Mystery in London

Den glädje som den söta kaninen Josefin har utstrålat i några spel under de senaste åren har verkligen varit smittsam. Därför känns det naturligt att serien fått tillskott av några renodlade lek-och-lär-spel som ska hjälpa barnen i deras lärande. Till dags dato finns följande spel ur serien Josefin skolhjälp ute i handeln: Bokstavsdjungeln, Resan till kroppens inre, Mystery in London samt Matterallyt. Under hösten släpps ytterligare fyra spel i serien med geografi, svenska, matte och trafikregler.

I Josefin skolhjälp: Mystery in London extraknäcker Josefin som detektiv vid Scotland Yard i London. De tre ökända Mr Potato-skurkarna har rymt ur fängelset och nu tycks dom ligga bakom några fräcka kupper i London. Bevis saknas emellertid och det blir nu Josefins (barnets) uppgift att hitta ledtrådar.

Färden går till fem berömda platser i London, däribland Tower bridge, Big Ben och British museum. På varje plats får barnet spela ett minispel som övar kunskaperna i engelska. I Big Ben får man öva klockan. På den enklaste av de tre svårighetsgraderna övar man hela timmar, på nivå två kvart i och kvart över samt på nivå tre halvtimmar. För att kunna fånga en bov måste man klara samtliga övningar på en och samma svårighetsgrad.

I de andra övningarna övar man olika ord, färger, höger/vänster och meningsuppbyggnad. Givetvis är det engelska man övar, men förutom själva övningarna är spelet, på gott och på ont, helt på svenska. Det gör det mycket enkelt att förstå vad man ska göra. Jag hade dock gärna sett mer inblandning av det engelska språket i spelet. Jag tycker definitivt inte att man tagit vara på de stora möjligheter som interaktiva läromedel ger.

För övrigt är spelets uppbyggnad sig likt sedan tidigare Josefinspel. Josefin är precis lika charmig som vanligt och grafiken är strålande, likaså skådespelarinsatserna.

Jag måste dock påpeka den breda målgruppen – 6-12 år. Det är inte lätt att utveckla ett lek-och-lär-spel som täcker in så många åldrar. Mystery in London riktar sig till en ung målgrupp som ganska nyligen börjat låsa engelska. En sex-sjuåring har ju inte ens börjat läsa engelska och de flesta tolvåringar kommer säkert att tycka spelet är larvigt.

Om du som förälder vill ha lite kontroll över ditt barns spelande och hur duktiga dom blivit finns möjligheten att dels bestämma hur länge barnet får spela och dels följa dess utveckling i minispelen.

Som helhet tycker jag att Josefin skolhjälp: Mystery in London är en ganska trevlig bekantskap. Pedagogiken känns dock inte helt fulländad och spelet är på tok för tunt för att slutbetyget ska bli högre än en sexa.

Det Bra

  • Kul minispel som övar engelskan
  • Josefin
  • Miljön

Det Dåliga

  • För tunt
  • Man har inte tagit tillvara möjligheten med interaktiv inlärning fullt ut
  • Pedagogiken är inte helt perfekt
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi