Juju

Av i i Recensioner, 5 Mer

Juju

Nyfikna och lekfulla barn kan lätt ställa hela världen världens existens på prov. Åtminstone är Juju och Peyo så pass nyfikna att de släpper ut en ond fladdermus och hans gäng.

Juju är en lekfull och färgglad tjej som en dag bestämmer sig för att, tillsammans med den lite klumpige Peyo, följa efter Jujus far, Jambee, upp på en pyramid från inkatiden. Där ser de hur han stoppar en underlig sak i en sten. Nyfikna som de är försöker de ta loss saken. De lyckas och då släpps en massa underliga djur och en ondskefull fladdermus lösa. När Jambee försöker stoppa det som händer blir han bortförd av fladdermusen och därefter blir det Juju och Peyos uppgift att rädda Jambee. Jambee lyckas dock ge Juju en magisk mask med vars hjälp de kan besegra fladdermusen och hans armé av djur.

Spelet Juju är ett härligt, sidscrollande plattformsspel som spelmässigt lånat många element från sin storebror Super Mario-serien. Men, det gör inte speciellt mycket att man känner igen så många spelelement sedan tidigare eftersom Juju är så charmigt. Dessutom riktar sig spelet mot den lite yngre publiken. Juju är nämligen ett ganska lätt spel som passar de som tycker Super Mario är i svåraste laget.

I Juju samlar man på eldfängda kristaller som i de nattliga banorna lyser upp mörkret. Dessutom gäller det att besegra eller undvika fienden. Här kommer Jujus mask väl till pass, för med hjälp av musik distraheras fienden att börja dans. När fienden väl gör det är denne ett lätt byte för Juju.

Du kan välja att spela Juju tillsammans med en kompis. Då kan kompisen spela som Pyeo eller någon annan av Jujus vänner. Multiplayserläget fungerar bra och på en PC kan man antingen spela två med hjälp av var sin ända av tangentbordet eller två handkontroller. Jag fick dock aldrig handkontrollerna att funka på min dator.

Juju lever i en underbar värld, eller rättare sagt tar hon sig genom fyra miljöer på lika många planeter. Varje planet har sitt eget tema såsom de två underbara vatten- respektive leksaksvärldarna. Världarna är verkligen snygga och passar barnen jättebra. Jag gillar även fienden såsom en lysande pumpa som hoppar runt och lyser upp mörkret i leksaksvärlden. Det enda som egentligen är en svaghet hos Juju är att banorna spelmässigt är relativt lika varandra och därför kan uppfattas som enformiga.

Spelets bossar är verkligen färgstarka. Det gäller att lära sig bossarnas rörelsemönster och hitta deras svara punkter för att kunna besegra dem. Speciellt gillade jag en plåtrobot som gjorde livet surt för mig i leksaksvärlden. Bossarna är dock aldrig supersvåra utan du är fullt möjliga att besegra även för de lite yngre barnen att besegra.

Apropå svårighetsgrad så bestämde jag mig för att misslyckas gång på gång för att se vad som hände. Då fick jag faktiskt frågan om jag ville spela på en lättare svårighetsgrad vilket är jättebra för de som mot förmodan skulle tycka att Juju är för svårt. De svåraste partierna är bonusnivåerna som finns gömda på varje bana. Där gäller det att hoppa och utnyttja uppåtvirvlande luft för att fånga alla kristaller.

Summa summarum är Juju ett supercharmigt plattformsspel för barnen. Underbar grafik och spännande världar väntar den nyfikne. Att man känner igen så många spelmoment från Super Mario gör ingenting då Juju har så skön utstrålning.

Det Bra

  • Underbar grafik
  • Lagom svårt för barnen
  • Roliga banor
  • Bossarna

Det Dåliga

  • Lite enformigt i längden
  • Jag kunde inte använda handkontrollen
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi