Kameo: Elements of Power

Av i i Recensioner, 3 Mer

Kameo: Elements of Power

Efter fem års utveckling ser Kameo äntligen dagens ljus som ett av premiärspelen till Xbox 360. Var det värt mödan att vänta så länge?

Kameo har onekligen varit ett av de hetaste premiärspelen till Microsofts nya, kraftfulla spelmaskin. Spelet har tidigare varit påtänkt till Xbox, men då utvecklingstiden blev allt längre fick istället 360:an chansen att visa vad den går för. Med tanke på den långa utvecklingstiden tycker man att Rare borde släppa ett hejdundrandes spel.

Den vackra älvan Kameo, dotter till älvdrottningen Theena är efterträdare till tronen. Nu är allt inte så ljust som Kameo hade hoppats på. Mörka krafter har rövat bort naturkraftskrigarna (elemental warriors). Skuggtrollen (shadow trolls) håller krigarna fångna i skuggriket (shadow realm) där trollens krafter är som starkast. Dessutom hålls några av Kameos släktingar fångna i ett avlägset tempel.

Naturkraftskrigarna

När spelet börjar har Kameo tillgång till tre naturkraftskrigare. Dessa är mycket värdefulla då de har kraftfulla specialförmågor som kommer väl till pass. När man vill använda en av dessa krigare trycker man på en av de fyra knapparna. Varje knapp representerar en karaktär. När man gjort det förvandlas Kameo till den naturkraftskrigare man valt.

Det finns tio naturkraftskrigare som alla har sina speciella attacker. Jag tar några exempel. En mindre vänlig planta vid namn Pummel Weed är en hejare på att boxas. Han kan dessutom bli platt som en pannkaka och kan då ta sig in under trånga utrymmen.

Major Ruin är en annan krigare som kan omvandla sig till en sten med taggar, och han kan skjutas iväg mot fienden. Det tredje exemplet är en riktigt lustig figur som heter Rubble. Han är en hög med stenar och han kastar iväg stenarna mot fienden. Därefter hoppar stenarna snällt tillbaka till sin ägare.

Alla naturkraftskrigare har tre olika attacker, det gäller även Kameo. Dessa nås genom höger och vänster triggerknappar. Den mest avancerade attacken utlöses genom att båda dessa knappar trycks in samtidigt.

Spelet Kameo innebär mycket strider mot fiender och en del klurande hur man ska ta sig fram och hur man ska besegra fiender. Ibland måste man växla mellan olika naturkraftskrigare. Exempelvis ska man på ett ställe skjuta iväg den stenformade krigaren mot en vägg och sedan snabbt byta till en annan som kan klänga sig fast på väggen. En av bossarna besegras med en uppercut från en krigare följt av… Jag ska inte avslöja det, men man måste använda en annan naturkraftskrigare.

Kraften hos Xbox 360

Nu till en mycket het fråga. Kameo är ju ett premiärspel till en spelkonsol som hypats helt sanslöst. Då borde väl spelet hålla absolut toppklass – eller? Den grafiska och ljudmässiga kvaliteten överstiger gårdagens konsoler (Xbox, GameCube och PS2) med hästlängder.

Vid en första anblick känns kanske skillnaden inte speciellt stor, men när man väl spelar upptäcker man hur detaljerad grafiken verkligen är. Det finns betydligt fler detaljer än i dagens spel. Animationerna är mycket snyggare. Konturerna på de olika karaktärerna är inte alls lika kantiga och hackiga som på de tidigare konsolerna. Men, det mest spektakulära är nog alla effekter såsom skuggor, explosioner, ljuseffekter med mera.

Nu är det inte bara huvudkaraktären som rör sig snyggt, utan det finns en hel mängd bifigurer, inte bara fiender utan även snälla figurer. De är riktigt välanimerade och spelet har fått liv på ett sätt som varit svårt att uppnå tidigare.

Omdöme

Med Kameo har Xbox 360 fått ett mycket värdigt releasespel. Nu är inte Kameo enbart snyggt och välljudande utan spelet bjuder på riktigt mycket spelglädje, mycket tack vare att man ständigt tvingas byta mellan flera olika karaktärer. Med så pass hög teknisk kvalitet i ett premiärspel har vi säkert många läckra spel att se fram emot till Xbox 360.

Det Bra

  • De tio naturkraftskrigarna är verkligen festliga.
  • Man måste byta mellan olika karaktärer för att lösa olika uppgifter.
  • Vackert, vackert med imponerande effekter.
  • Variationsrikt.

Det Dåliga

  • Det tog ett tag att vänja sig vid kontrollen.
  • Ibland oklart vad man ska göra.
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi