Kingston SSDNow UV400

Av i i Recensioner, 3 Mer

Kingston SSDNow UV400 480 GB väcker liv i en gammal gaming laptop

En av de sämsta egenskaperna hos en dator är att den fort blir utdaterad. Vad gör man med en gaminglaptop med några år på nacken? Hur funkar det att byta hårddisken till en SSD-disk?

En bärbar bra gamingdator är en dyr investering. Efter några år känns den seg och har blivit utdaterad. Vad gör man då? Man har kanske inte råd med en ny dator. Det första är givetvis att rensa bort alla onödiga startprogram och annat som gör datorn seg. Men, vad gör man med hårdvaran? Mer minne är ett alternativ. Däremot går det ofta inte att byta grafikkort och om det gör det så är det inte säkert att datorn kan förse grafikkortet med tillräckligt med ström. Då återstår hårddisken. Om du har en vanlig hårddisk finns mycket att vinna med att byta till en SSD (Solid State Disk). Men, vad har det för effekt på spelkänslan? Den frågan ska jag försöka besvara i den här artikeln.

Min bärbara dator har några år på nacken. Den har en Intel Core i7 4700MQ 2,4 MHz, 16 GB minne samt två grafikkort av modellen Nvidia Geforce GT 755M. Hårddisken är på 1 TB och jag kör Windows 10. Dessutom har datorn en 24 GB SSD. Det gör att hårddisken fungerar som en hybrid mellan SSD och vanlig hårddisk. Program och data lagras i SSD:n när de används första gången. Nästa gång man kör samma program går det snabbare eftersom SSD:n används.

I mitt test bytte jag hårddisken mot en 480 GB stor Kingston SSDNow UV400. Det här är ingen recension där jag jämför SSDNow UV400 med prestandan hos andra SSD. Istället fokuserar jag på spelkänslan. Jag valde en SSD i budgetklassen eftersom jag tror att det är mest intressant för er läsare. Jag ville ha samma förhållanden med den nya SSD:n som med hårddisken valde jag att klona den.

Förberedelser samt kloning

Att klona en hårddisk till en SSD är inte speciellt svårt så länge det inte krånglar. Du behöver ett kloningsprogram samt en adapter för att koppla in SSD:n till en USB-port. Jag föreslår att du köper ett hårddiskkabinett. Då kan du använda din gamla hårddisk som en extern hårddisk när du väl installerat SSD:n.

Den uppmärksamme har säkert noterat att min hårddisk var på 1000 GB medan SSD:n var på 480 GB. Därför var jag tvungen att ta bort en del filer från min hårddisk. Det kan vara knepigt att hitta de filer och kataloger som tar upp mest utrymme i Windows. Ett sätt är att använda ett specialprogram som TreeSize. Det är ett gratisprogram som på ett enkelt sätt visar vilka kataloger som tar upp mest utrymme.

Innan du startar kloningsprocessen rekommenderar jag starkt att ta en fullständig backup samt att skapa en återställningsenhet för Windows, lämpligast i form av ett USB-minne.

Det följer med ett kloningsprogram till vissa SSD. Om det inte gör det finns flera gratis alternativ att ladda ner. Jag använde Macrium Reflect. Det finns guider på internet som guidar dig genom processen så det tänker inte jag göra. Jag hittade en artikel på Cnet som jag tycker är mycket bra (Windows 10). På Datormagazins hemsida kan du även läsa mer om olika alternativa sätt att klona en hårddisk.

Resultat

 • Uppstart av Windows till tidpunkt för inloggning
  0:33 min på hårddisk
  0:10 min på SSD – 3,3 ggr snabbare
 • Kopiering av 1268 små filer (totalt 6,9 GB) från ett ställe till en annan på samma enhet
  5:41 min på hårddisk
  0:49 min på SSD – 7,0 ggr snabbare
 • Kopiering av fyra stora filer (totalt 7,3 GB) från ett ställe till en annan på samma enhet
  4:56 min på hårddisk
  0:45 min på SSD – 6,6 ggr snabbare
 • Start av spelet Recore
  1:30 min på hårddisk
  0:37 min på SSD – 2,4 ggr snabbare
 • Laddning av ett spel i Recore
  1:40 min på hårddisk
  0:38 min på SSD – 2,6 ggr snabbare

Det här var en massa siffror. Som du ser laddades allt mycket fortare med SSD:n – väntetiderna minskade mellan 2,4 och 7 gånger. Skillnaden är stor. Men, påverkar detta spelandet? Jo, mer än vad man kan tro faktiskt. Laddningstiderna i spel är ibland jättelånga. Jag har testat flera spel med samma resultat som med Recore. Jag använder Recore som exempel eftersom det spelet överlag har extremt långa laddningstider. Det gick mer än en minut snabbare att ladda spelet vid den punkt där jag var. Det betyder mycket för spelkänslan.

Det är faktiskt inte bara laddningstiderna som förbättrades. Jag hade grafikinställningarna inställda på så bra grafik som möjligt utan att spelet för den skull blev olidligt hackigt. Resultatet med SSD:n förvånade mig en del eftersom många av spelen faktiskt hackade mindre i jämförelse med när jag använde en vanlig hårddisk.

Sammanfattning

Jag kan inte göra något annat än att varmt rekommendera att du installerar en SSD i din gaminglaptop om du inte redan gjort det. En SSD är dyr, men jag tycker ändå att det är värt 1400 kr för 480 GB som Kingston SSDNow UV400 kostar i dagsläget (när du läser detta har kanske priset gått ner ännu mer). Till detta kommer ett hårddiskkabinett som kostar runt 150:-. På köpet får du en bärbar hårddisk.

Tänk på att betyget, en tia, är satt utifrån hur SSD:n påverkar spelkänslan. Det är inte en jämförelse med andra SSD-diskar.

Specifikationer

Kapacitet: 120 GB, 240 GB, 480 GB, 960 GB
Lästhastighet: upp till 550 MB/s
Skrivhastighet: upp till 500 MB/s
Interface: SATA Rev. 3.0 (6 GB/s)

Det Bra

 • Kraftigt förkortade väntetider
 • Spelen hackar något mindre
 • Den gamla hårddisken kan användas som

Det Dåliga

 • Kostsam
10

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi