Kludd

Av i i Recensioner, 2 Mer

Kludd

Kludd är nog ett ord som de flesta, förutom skåningar, inte känner till. Det kan översättas med dålig målning. Den målning som finns i spelet Kludd ska du radera – ruta för ruta.

Som sagt känner jag som skåning väl till ordet kludd – ofta används verbet kludda som betyder att man kladdar på pappret. Resultatet blir en kludd – en dålig målning. Men frågan är hur många utomskåningar som känner till ordet. Visserligen finns ordet med i Svenska akademins ordlista, men jag tror inte jag hört ordet sedan jag emigrerade från Skåne till Uppland.

Kludd är ett helt gratis spel. Med helt gratis menar jag just helt gratis. Här döljer sig inga dolda IAP (in-app purchases). Istället ska appen finansieras med reklam. Fast det är bara reklam när man startar spelet så det står man ut med.

I Kludd har du en 8 x 12 rutor stor spelplan med olikfärgade brickor. Genom att para ihop minst tre brickor av den färg som visas under spelplanen försvinner dessa och givetvis gäller det att rensa spelplanen. Ju fler brickor av samma färg ju mer XP (experience) får du. Nu är det dock inte säkert att det bara är att ta bort den största ansamlingen av brickor i den aktuella färgen. Det gäller att tänka några steg framåt. Att fixa än större ansamlingar av en viss färg. Att se till att små ansamlingar inte splittras. Att se till att det inte blir en massa enstaka brickor på spelplanen. Det gäller nämligen att tänka på slutet av omgången redan tidigt. För alla brickor som finns kvar när det inte går att göra några drag tar bort ett liv. När alla liv är slut är också spelet slut. Då kan du publicera din poäng på Facebook och jämföra med dina kompisar.

Allt eftersom man får högre XP levlas man upp samt får olika bonusföremål. Vissa föremål tar bort brickor från spelplanen. Andra öka XP. Vissa bonusföremål används en gång medan en del bonusegenskaper kan användas under hela spelomgången såsom att spelet blir lättare, att man får mer XP eller att man får en bonusbricka vid start.

Kludd är et kul spel som inte bygger på att man ska avverka bana efter bana. Nej, här är snarare en highscore-jakt som gäller. Därför spelar du spelet om och om igen för att försöka slå highscore, eller en kompis. Eftersom din karaktärs level sparas så får du lite fler egenskaper allt eftersom du spelar och därmed blir det lättare att slå highscore.

Den som gillar highscore och gillar pusselspel av typen matcha-tre tror jag kommer att tycka om Kludd. Jag gillar i alla fall spelet hyfsat mycket. Ett stort plus med att Kludd är helt gratis.

Det Bra

  • Helt gratis
  • Inga IAP
  • Inte speciellt mycket reklam
  • Kul highscore-jakt

Det Dåliga

  • Samma sak om och om igen
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Nu kan du spela igenom de båda The Incredible-filmerna tack vare att de danska plastbitarna återigen fått liv av TT… https://t.co/XqmYU1qRKB
Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man ham… https://t.co/nOCcW3eHFP
Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset… https://t.co/PYc5Ao8ZJG