Lego Batman: The Videogame

Av i i Recensioner, 2 Mer

Lego Batman: The Videogame

Nu är det åter dags för de små legogubbarna att ta plats i en spelvärld. Efter att ha dykt upp i Star Wars universum och Indiana Jones djungler är det dags att inta Gotham City.

Traveller Tales har hittat ett vinnande koncept i sin licens från Lego. Jag älskade de tidigare spelen, två Star Wars-spel och ett med Indiana Jones i huvudrollen. Man kan kanske säga att dessa spel var undantagen som bekräftade regeln om att licensspel allt för ofta håller undermålig kvalitet. Spelkonceptet i nya Lego Batman är väldigt likt de tre tidigare spelen i serien. Har du tröttnat på dessa spel så… Om inte, eller om du aldrig testat något av legospelen så har du ett toppenspel i Lego Batman. Fast jag tycker att Lego Star Wars: The Complete Saga är strået vassare.

Du har hela tiden tillgång till två karaktärer – Batman och Robin i den goda världen, men även ett antal skurkar i den onda. För att lösa de olika problemen du ställs inför måste du alternera mellan figurerna eftersom de har lite olika egenskaper. Om ni däremot är så lyckligt lottade att ni är två som spelar samtidigt så spelar ni som varsin karaktär och kan lösa problemen tillsammans. Spelet är faktiskt så fiffigt gjort att en kompis kan hoppa in mitt i ett spel och ta över en karaktär. Inte illa!

Att spela Lego Batman innebär att man kommer till den grova kriminaliteten i Gotham City. Här finns en mängd superskurkar som gör livet surt för invånarna. Då är det tur att dom har Batman och hans vapendragare Robin. Man ser hela tiden spelplanen från sidan via en kamera som man enbart obetydligt kan vrida på. Det funkar för det mesta bra, men ibland blir det svårt att bedöma avståndet till olika plattformar och på vissa ställen krånglade kameran väl mycket.

Världen är snyggt uppbyggd av legoklossar och mycket kan man krossa och då får man ofta pengar som kan användas att köpa uppgraderingar, nya karaktärer, filmklipp med mera. Spelvärlden är fylld av problemlösning. Legofigurer ska byggas, det ska dras i spakar, man ska använda sina olika förmågor och mycket mera. Actionbiten är dock även den en påtaglig del av spelandet.

Batman och Robin har fyra dräkter vardera att välja mellan vilket ger variation i spelandet då varje dräkt ger spelfiguren sin egen egenskap. Batman har exempelvis en glidardräkt som gör att han kan glidflyga. Med en annan dräkt har man tillgång till kraftfulla bomber. Robin har bland annat tillgång till magnetskor som gör att han kan gå uppför metalliska väggar. Han har även en dykardräkt för uppdrag under vattenytan. Man kan även spela som några andra intressanta personligheter, däribland betjänten Alfred.

Förutom rena plattformsbanor ställs man även inför banor med fordon. Man får bland annat ratta såväl Batmans som Robins flygplan, bil och båt. Det finns till och med en del trevliga överraskningar mitt i olika banor. Vad sägs exempelvis om att hoppa upp på ryggen och rida ett dinosaurieskelett?

Nu räcker det inte med att jaga Kattkvinnan, Jokern, Pingvinen, Murgrönan, Dubbelansiktet och de andra skurkarna utan i hälften av banorna får man faktiskt spela som dessa. Det är ett mycket välkommet inslag som ökar variationen påtagligt. Även dessa karaktärer har olika egenskaper. Pingvinen kan exempelvis släppa lös små, tuffa och explosiva pingvinrobotar. Kattkvinnan är vig och kan hoppa högt. Hon kan även charma och på så vis lura andra karaktärer.

Ljudet förtjänar att nämnas. Soundtracket är riktigt starkt. Det är hämtat från filmen Batman som regisserades av Tim Burton (den hade Michael Keaton i huvudrollen som Batman). Sedan har vi röstskådespeleriet, eller ska jag säga den nästintill totala avsaknaden av sådan. Legofigurerna pratar (pratar är egentligen fel ord då de snarare grymtar) nämligen ett speciellt legospråk och detta sparsamt vilket faktiskt är charmigt.

Grafiken är även den mycket härlig. Den är i exakt linje med de tidigare legospelen. Mellan de olika banorna visas välgjorda och humoristiska videosnuttar som ofta får mungiporna att lyfta.

Som slutkläm kan jag inget annat än ösa lovord över Lego Batman. Det är verkligen ett spel jag kan rekommendera för alla med leksinnet kvar. Då menar jag inte enbart barn, även om jag tycker att det passar utmärkt som barnspel, utan Lego Batman är ett spel som kan tilltala de flesta oavsett ålder. Om du har spelat något av de tidigare legospelen (Star Wars, Star Wars 2, Star Wars: The Complete Saga eller Indiana Jones) så ska du dock vara beredd på att det inte är något överflöd av nyheter i Lego Batman.

Det Bra

  • Många karaktärer
  • Får spela som hjälte och som skurk
  • Humor
  • Värme
  • Samarbetsläget

Det Dåliga

  • Ibland svårt med avståndsbedömningen i djupled
  • Ont om nyheter
  • Kameran krånglar på vissa ställen
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi