Lego Harry Potter: Years 5-7

Av i i Recensioner, 3 Mer

Lego Harry Potter: Years 5-7

Miljontals fans har i åtta filmer följt Harry Potter genom hans långa utbildning på Hogwarts. Nu får alla chansen att själv spela som Harry Potter och hans vänner under år fem till sju.

Om du har spelat något tidigare Legospel så kommer du genast att känna igen dig i Lego Harry Potter: Years 5-7. Charmen från tidigare spel är väl bevarad och precis som förr så får man chansen att spela med såväl Harry Potter som hans närmaste vänner Ron och Hermione och en stor mängd andra karaktärer.

Även om charmen finns där så imponerar grafiken inte speciellt mycket utan flera andra av de tidiga Vitaspelen har uppvisat en betydligt vassare grafik. Mest besviken är jag på de filmade mellansekvenserna som är ganska suddiga till sin karaktär.

Under spelets gång lär man sig olika trollformler som kan vara bra i strid eller för att flytta saker. Exempelvis krävs att din karaktär behärskar svart magi för att förstöra vissa föremål och trollformlen reducto används för att krossa eller flytta silvriga föremål.

Förutom att behärska olika trollformler får dessutom olika karaktärer lite olika egenskaper. Exempelvis har vissa karaktärer husdjur som kan gräva upp dolda föremål medan exempelvis Weasley har sugproppar på fötterna som gör att de kan gå uppför vissa väggar. Harry Potter har en osynlighetscape och andra karaktärer är så pass starka att de kan rubba tyngre föremål.

Föremål och trollformler finns tillgängliga via ett hjul och man kan välja rätt föremål eller trollformel antingen med tryck på knappar eller genom att peka på skärmen. Likaså kan man sikta med sina trollformler på olika sätt. Man kan exempelvis aktivera pekområdet på Vitans baksida och sikta med rörelser över baksidan. Man kan också sikta med hjälp av höger styrspak. Hur väl de olika kontrollsätten fungerar tror jag är ganska personligt.

Att strida mot andra onda trollkarlar eller häxor är inte speciellt inspirerande utan snarare simpelt upplagt. Man står mest stilla och kastar trollformler åt höger eller vänster samt blockerar fientliga sådana. Inte speciellt avancerat precis.

Det går ofta inte att hitta alla samlarföremål första gången man spelar en bana utan då får man återkomma senare med nya karaktärer som har andra egenskaper för att kunna bli en fullfjädrad samlare.

De stationära versionerna av de tidigare Legospelen har samtliga innehålligt ett samarbetsläge där en kompis när som helst kan hoppa in och ur spelet. Den möjligheten finns inte i Vitaversionen av Lego Harry Potter: Years 5-7 och det saknar jag verkligen.

Vitaversionen av Lego Harry Potter: Years 5-7 är onekligen ett charmigt spel. Traveller’s Tales har återigen skapat ett spel som passar en bred målgrupp. Man behöver nämligen inte vara barn för att gilla spelet. Med det universella legospråket och yviga gester så förstår man inte ett ord, men trots det är handlingen glasklar.

Det Bra

  • Charmigt, universellt språk
  • Flera alternativa kontrollmöjligheter
  • Passar en bred målgrupp
  • Tål att spelas om

Det Dåliga

  • Inget samarbetsläge
  • Precis som andra legospel kan spelet kännas väl enkelt för en van spelare
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi