Lifx smart belysning

Av i i Recensioner, 4 Mer

Lifx Beam

Sex ljusstavar bildar tillsammans färgglada ljusspel i ditt hem. Ska jag kalla det konstnärlig ljusutsmyckning av hemmet?

Ett paket Lifx Beam består av sex stycken 30 cm långa, 3,5 cm breda och 2 cm höga stavar som enkelt sammanfogas med hjälp av magneter. I förpackningen finns även in hörnbit som gör att man kan skapa T- eller L-former.

Det gäller att tänka sig för och gärna prova olika alternativ först. Om du klistrar upp Beam-stavarna utan att först ha kollat så alla magnetpoler funkar tillsammans kan det bli ödesdigert. Glöm inte kolla strömkontakten. Den passar bara i ena änden av stavarna.

Varje stav har 10 zoner belysning vilket ger totalt 60 zoner plus hörnbiten som också har belysning. Varje zon har en belysning på 16 miljoner färger eller olika temperaturer av vit mellan 2 500 K (varmt) och 9 000 K (kallt). Om man har fler produkter från Lifx kan samtliga kopplas samman till ett riktigt läckert ljussystem.

All belysning ansluts direkt till wi-fi (802.11n, 2,4 GHz). Det innebär att det, i motsatts till Philips Hue, inte krävs någon speciell hubb. Anslutningen är enkel, men eftersom det inte finns någon smart hubb tar processen något längre tid än för Philips Hue. Om du inte har ett Lifx-konto skapar du ett först. Sedan ansluter du Beam till ditt nätverk via appen varpå allt är klart. Vill du förlänga Beam trycker du på en knapp och förlängningen sker sedan automatiskt.

Appen är mycket bra. Den erbjuder många möjligheter att styra Lifx all belysning som förutom Beam består av lampor, mörkerlampor för övervakningskameror, ljusslinga och väggplattor. Enheterna kan grupperas och på så sätt styras samtidigt, eller enskilt.

Det är lätt att tilldela Beam rätt färg eller färger. Det finns ett hjul där solida färger ställs in. I mitten av detta hjul finns ett reglage för ljusstyrka. Det finns ett flertal teman och egna kan skapas antingen genom att man utgår från ett förprogrammerat tema, effekt eller en solid färg. Olika zoner kan ”målas” med färger och dessa kan skifta på olika sätt genom förvalda effekter såsom exempelvis rullande färg eller andning. Det tema man sedan skapat kan sparas som ett schema så att man enkelt kan använda det igen.

Day & dusk-funktionen innebär att man kan programmera vad som ska hända vid fyra tidpunkter på dygnet – uppvaknande, dag, kväll och natt. Det är till för att skapa något som liknar en normal dygnsrytm av ljuset. Därför går det enbart att programmera olika vittemperaturer samt ljusstyrka och inte färger.

Om man vill programmera ljuset på ett mer avancerat sätt kan man skapa ljusscheman. Slå på ljuset vid en viss tidpunkt, ändra ljusstyrka vid ett annat och ändra färg vid ett tredje. Tyvärr är schemaläggningen lite bristfällig då man exempelvis inte kan programmera start av olika scener.

Lifx ljussystem är kompatibelt med några tredjepartssystem, däribland IFTTT och Nest. IFTTT är en krånglig förkortning som står för ”If This Then That”. Översatt blir det ”Om detta händer, gör då det här”. Det är en standard som många smarta system använder. På så sätt kan Lifx kopplas samman med exempelvis en övervakningskamera. Det finns några förprogrammerade tillämpningar, däribland att en lampa (inte Beam) tänds om man missat ett telefonsamtal i sin Androidtelefon.

Lifx kan också användas tillsammans med Google Assistant, Apple Siri och Amazon Alexa. Har du en avancerad fjärrkontroll från Logitech så är det möjligt att använda den att styra belysningen med.

Lifx Beam är en dyr belysning. Men om du vill ha en lite mer konstnärlig sådan än enbart lampor kan det vara värt priset. Resultatet blir nämligen riktigt läckert. Att systemet består av sex stavar ger flexibilitet men samtidigt är man begränsad till kantiga former.

Det Bra

  • Läcker belysning
  • Lätt att konfigurera
  • Bra app
  • Snudd på konstnärlig utsmyckning

Det Dåliga

  • Dyrt
  • Kan inte schemalägga olika scener
9

Skriven av: Mats Ernofsson