Lifx smart belysning

Av i i Recensioner, 3 Mer

Produkterna inom Lifx belysningssystem är snyggt förpackade. Är då produkterna lika snygga och bra? Vi har testat.

Lifx har ett ganska brett system av smart belysning. Det finns vanliga lampor såväl som ljusremsor och paneler i modulform. Jag har testat följande fyra produkter:

 • Lifx+ A60
 • Lifx Mini A60
 • Lifx GU10 Downlight
 • Lifx Z Light Strip Starter Kit

Lifx+ A60

Detta är en platt lampan på 11 W med E27-sockel (den stora) vilket ger en ljusstyrka om hela 1 100 lumen (lm). Det motsvarar 75 W enligt gamla glödlampor. Det ger ett starkt ljus. Lampan klarar av att skina i miljontals färger.

Lifx Mini A60

Precis som Lifx+ A60 har mini den stora E27-sockeln. Lifx har för övrigt inga lampor med liten E14-sockel. Lampan är rund och mindre än Lifx+ A60. Ljusstyrkan är 800 lm och effekten 9 W vilket är jämförbart med 60 W enligt glödlampsstandarden. Lyser i miljontals färger.

Lifx GU10 Downlight

Spotlight med GU10-fattning. Ljuset är relativt riktat med mindre spridning än en vanlig halogenlampa. Ljusstyrka 400 lm. Effekt 6 W (45 W). Även denna har miljontals färger.

Lifx Z Light Strip Starter Kit

Min favorit. Startkittet består av en styrenhet som kopplas in i ett vanligt vägguttag samt två ljusremsor om vardera en meter. Totalt kan 10 remsor kopplas samman. Det finns även förlängningskablar som gör att man kan ha mellanrum mellan ljusremsorna. Precis som övriga testade lampor lyser Lifx Z i miljontals färger.

Varje remsa delas upp i åtta zoner som kan ha olika färger. Jag hittade ingen möjlighet att själv programmera varje enskilt segment förutom att använda förutbestämda teman och effekter.

Remsorna kan kortas genom att man klipper av dem på specifika ställen. Då ryker emellertid garantin. Det finns ingen direkt markering vilket gör att det kan finnas en risk att en okunnig person klipper fel. Det finns ingen information om denna process i den knapphändiga manualen utan man behöver surfa till Lifx supportsida.

Installation

Installationen av olika lampor sker via Lifx app i Android eller iOS. Du behöver ingen styrenhet (gateway) utan varje lampa styrs direkt via internet. Avsaknaden av styrenhet gör systemet flexiblare. Du kan exempelvis bara köpa en enda lampa utan något startkitt.

Installationsprocessen är enkel så länge det inte strular. Jag hade nämligen en hel del problem med installationen av de olika lamporna. Felsökningen inbegrep en del ändrade inställningar i routern vilket inte gav någon effekt. Att behöva ändra inställningar i routern är inte direkt något för nybörjaren även om man kan läsa sig till hur det går till. Nästa steg var att starta om mobilen och Lifx-appen följt av att försätta mobilen i flygplansläge. Då funkade installationerna av lamporna mycket bra och processen var enkel. Väl installerade kan lamporna nås via internet.

Lifx-appen

Lamporna styrs helt från Lifx-appen. Den är överskådlig och lätt att använda. Tyvärr är den helt på engelska. De tre lamporna och ljusremsan jag testade kan alla lysa i miljontals färger som justeras med ett hjulliknande vred. Det fungerar mycket bra. Ljuset ändras på ett ganska följsamt sätt när man justerar färg och ljusstyrka. Förutom färger kan lamporna även lysa i olika vittoner som spänner över ett mycket brett spektrum från mycket varmt (2 500 K) till isblått (9 000 K).

Styra lamporna

Enskilda lampor kan grupperas efter exempelvis rum och plats i rummet för att förenkla. Exempelvis kan man ändra färg på lamporna i bokhyllan samtidigt. När man går ut ur rummet kan man släcka samtliga lampor i vardagsrummet på en gång. Smidigt!

Det finns ett gäng förprogrammerade teman. Det gör att samtliga lampor i ett rum eller i en grupp kan ha samma tema med en viss ljussättning. Teman är extra intressanta för ljusremsan eftersom ett tema kan inbegripa olika färger i olika zoner av remsorna. Exempelvis ger temat ”powerful” mycket rött och gult som vid en solnedgång. Ett annat exempel är halloween som är en pumpaliknande belysning.

Förutom teman finns de lite mer avancerade effekterna. Varför inte låta dina lampor blinka i takt med musiken. Kul, men hur är det med taktkänslan? Inte perfekt. Gillar du stroboskop? Låt lamporna blinka frenetiskt. Andra effekter är bland annat färgskiftningar, glimmer, våg och pastellfärger.

Slutligen har vi ”dag och skymning” (day and dusk). Här anger man vad som ska hända med ljuset under dagens lopp. Det finns fyra tidspunkter som man själv bestämmer – uppvaknande, dag, kväll och natt. På så sätt varierar ljuset med dygnets timmar. Ganska oanvändbart enligt mig då man inte kan ändra ljuset – bara när det ska sättas på och stängas  av.

Röststyrning och fjärrkontroll

Lamporna från Lifx kan styras med rösten via Amazon Alexa, Apple Homekit och Google Assistant. Dessutom kan man använda Logitechs fjärrkontroller i Harmony-serien.

Jag har testat lamporna med Alexa från Amazon. Det är häftigt att kunna exempelvis säga ”Alexa, one on” eller ”Alexa, strip 50 %”. I mitt fall tänder kommandona min första lampa respektive min ljuslist till 50 %. Tyvärr kan man inte ställa in färgen. Röststyningen fungerade enkelt när man väl ”programmerat” den i Alexa. Enda problemet låg hos Amazon Echo Dot som inte uppfattade min röst alltid när musiken var på.

Sammanfattning

Lifx ljussystem kan närmast jämföras med Philips Hue men är dyrare och inte lika omfattande. Jag hade en del installationsproblem men väl installerat fungerade Lifx mycket bra. Systemet är ganska likvärdigt med Hue men väl installerat gillade jag Lifx något bättre än Hue. Jag är lite ambivalent angående vilket betyg jag ska ge Lifx belysningssystem. Det är värt en stark åtta, men installationsproblemet var avskräckande. Jag sätter dock en åtta i betyg. Slutligen vill jag kommentera de runda pappförpackningarna som är riktigt läckra.

 

Det Bra

 • Lifx-appen
 • Ljusremsorna är underbara
 • Häftiga effekter och teman
 • Röststyrning
 • Snygga förpackningar

Det Dåliga

 • Jag hade installationsproblem
 • Day and dusk
 • Kan inte programmera enskilda segment i ljuslisten
 • Dyrt
 • Kan inte programmera egna teman och effekter
 • Inga lampor med E14-sockel
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi