Logitech MX Revolution

Av i i Recensioner, 2 Mer

Logitech MX Revolution

MX Revolution ”innebär en ny era för datormöss”. Det påstår Logitech när dom lanserar en datormus med delvis nytt tänkande.

Logitech skräder inte orden om MX Revolution. ”Revolutionerande datormus.” ”Hjulet återuppfunnet.” ”En ny era för datormöss.” Vad är då så revolutionerande? Jo, hjulet har fått dubbla lägen – kugghjulsläge samt steglöst läge. Detta hjul kallar Logitech för MicroGear Precision Scroll Wheel.

Kugghjulsläget motsvarar ett traditionellt mushjul. När man använder hjulet känns distinkta hack. För varje hack skrollas dokumentet ett visst antal rader. Kugghjulsläget är bra när man enbart skall skrolla korta sträckor och vill ha en bra precision i skrollandet.

Steglöst läge är däremot något nytt. I detta läge är hjulets motstånd väldigt lågt. Det gör att man kan sätta spinn på hjulet så att man därmed skrollar snabbare igenom ett dokument. Det är riktigt användbart när man ska skrolla till en viss punkt långt fram i dokumentet.

Man skiftar enkelt mellan de två lägena genom att klicka på hjulet. Därutöver finns ett automatiskt läge. Sätter man fart på hjulet när man är i kugghjulsläget så slår musen automatiskt över till steglöst läge. När hjulets hastighet sedan minskar återgår hjulet till kugghjulsläge. Tyvärr fungerar automatiken inte tillfredsställande. Hjulet växlar inte alltid läge när man önskar, vilket är riktigt irriterande.

En annan nyhet är en knapp, One-Touch Search, placerad vid skrollhjulet. Knappen ger snabb åtkomst till sökning via Google, Yahoo och Yahoo LiveWords. Genom att markera ett ord eller en fras och trycka på knappen sker en automatisk sökning. Mycket praktiskt!

Vid tummen finns ytterligare ett hjul som snarare ska betecknas som en spak. Med den kan man antingen zooma ett dokument eller snabbt byta mellan de program och dokument som är öppna för tillfället. ”Spaken” sitter dock lite för långt fram för att passa min smak. Vidare finns två knappar ovanför tummen som kan användas för att gå framåt och bakåt i webbläsaren.

MX Revolution använder laserteknik, vilket ger god precision. Designen är djärvare än hos Logitechs tidigare lasermöss, men för den skull är inte musen skönare. Jag tycker personligen att MX Laser ligger något skönare i handen.

Med Logitech MX Revolution tar datormössen ytterligare ett kliv framåt. MicroGear Precision Scroll Wheel är en mycket lovande teknik som dock inte känns helt färdigutvecklad. Jag ser fram emot nästa generation möss med denna teknik. Visst älskar jag mushjulets låga friktion i steglöst läge, men jag föredrar ändå en tidigare generations lasermus.

Det Bra

  • MicroGear Precision Scroll Wheel är mycket lovande
  • Skön
  • Mushjulets låga friktion är en skön känsla
  • One-Touch Search

Det Dåliga

  • MicroGear Precision Scroll Wheel känns inte helt färdigutvecklad
  • Zoomningsspaken sitter för långt fram
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi