Madagaskar

Av i i Recensioner, 2 Mer

Madagaskar

Fyra vänner rymmer från Central Park Zoo i New York. Under ledning av lejonet Alex börjar ett äventyr i frihet.

Bakom filmen Madagascar står Dreamworks som tidigare bland annat gjort Shrek-filmerna. Som traditionen bjuder släpps även ett spel inspirerat av filmen. Nintendo DS- och Game Boy Advance-versionerna har utvecklats av Vicarious Vision och spelen till de båda konsolerna är i det närmsta identiska.

Madagascar är ett sidscrollande plattformsspel, där du förflyttar dig i sid- samt höjdled, alltså inte i djupled. Du kan när som helst byta mellan de fyra huvudkaraktärerna, alla med olika egenskaper. Lejonet Alex kan hoppa riktigt högt och skrämmas med sitt rytande. Zebran Marty kan krypa, är snabb och kan sparka bakut.

Giraffen Melman är en riktig fegis. Han kan gömma sig genom att stoppa huvudet i marken. Hans nysningar är dessutom bra för att bekämpa fienden. Den sista i kvartetten heter Gloria. Det är en flodhäst som är en hejare på att krossa fiender. Dessutom simmar hon utmärkt. Slutligen har vi några banor med pingviner i huvudrollen. Dom kan bland annat hoppa högt.

Du kan fritt välja mellan de figurer som finns till hands på just den aktuella banan. Följaktligen använder du exempelvis Gloria för att simma och Alex för att hoppa upp på höga klippor. Under spelets gång samlar du även mynt som i sin tur låser upp olika bonusspel.

Du skiftar mellan de fyra figurerna med L- och R-knapparna. På Nintendo DS finns dessutom möjligheten att skifta mellan figurerna på den tryckkänsliga skärmen. Det är den största skillnaden mellan GBA- och DS-versionerna. Övriga skillnader är i det närmaste marginella.

Grafiskt är Madagascar helt anpassat till GBA-versionen. Visst, grafiken är något bättre till DS, men det är bara marginellt. Då är det något större skillnad musikaliskt. DS-versionen låter bättre än GBA-versionen.

Omdöme: Madagascar uppfattas säkert som för enkelt och barnsligt för de flesta tonåringar, då spelet i första hand är ett barnspel. För barn är däremot Madagascar en ganska underhållande upplevelse. Att fritt kunna byta mellan de olika karaktärerna är spelets stora behållning. GBA- och DS-versionerna är dock på tok för lika varandra. Spelet utnyttjar inte DS kapacitet speciellt väl.

Det Bra

  • Kan byta mellan fyra olika karaktärer.
  • Glada och mysiga figurer.
  • I DS-versionen kan man använda pekskärmen för att byta mellan figurerna.

Det Dåliga

  • Utnyttjar inte DS kapacitet speciellt väl.
  • Man kan inte titta uppåt och nedåt.
6

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi