Magix Audio Cleaning Lab 12

Av i i Recensioner, 2 Mer

Magix Audio Cleaning Lab 12

Många har olika typer av inspelningar av varierande kvalitet som kan vara kul att föra över till datorn och MP3-spelaren. Med Magix Audio Cleaning Lab 12 kan man enkelt göra denna digitalisering och dessutom tvätta bort skrapljud och annat skräp från inspelningarna.

Att skapa MP3-filer eller andra ljudfiler sker i tre steg. 1. Import av ljud. 2. Ljudrestaurering och 3. Export till lämpligt ljudformat.

1. Import

Med Magix Audio Cleaning Lab 12 kan du enkelt spela in musik från i princip vilken musikkälla som helst. Vinylskivor och kassetter är det som jag tänker på i första hand. CD-skivor kan man lätt rippa på andra sätt så där är inte Magix Audio Cleaning Lab 12 mitt förhandsval även om man givetvis kan använda programmet till CD-skivor.

Man kan även spela in alla andra ljud som man hör i datorn, såsom strömmande ljud från internet och ljud från spel. Detta kräver dock att ljudkortet har stöd för sådan inspelning, vilket flertalet moderna ljudkort har (det kallas ofta stereo mix).

Själva inkopplingen av den yttre musikkällan är enkel och kan ske från stereons hörlursuttag. Jag rekommenderar dock att ni använder stereons linjeutgång om det finns en sådan eftersom hörlursuttaget ofta ger sämre ljud. Andra änden av kabeln ansluts till datorns mikrofoningång eller linjeingång. Den senare anslutningen är att föredra då mikrofongången kan ge något sämre ljud. Sladdar för de flestas behov följer med. Givetvis kan man även importera ljudfiler från hårddisken direkt till Magix Audio Cleaning Lab 12.

De flesta vinylspelare kräver att du använder en förstärkare. Att använda förstärkaren i stereoanläggningen är för det mesta förstahandsvalet. Men, om man vill koppla in vinylspelaren direkt till datorn så följer en enkel för-förstärkare med XXL-versionen av Magix Audio Cleaning Lab 12. Förstärkaren drivs med ett 9 V batteri alternativt en transformator (den följer inte med). Förstärkaren formligen slukar batterier (efter tio album märktes en påtaglig försämring). Därför rekommenderar jag att man köper till en transformator.

2. Ljudrestaurering

Magix Audio Cleaning Lab 12 hjälper dig att rensa din musik från olika missljud och på andra sätt förbättra ljudkvaliteten. Man kan redigera enskilda låtar eller en hel skiva på en gång. De olika funktionerna och effekterna är kraftfulla, men tack vare en-klicksfunktionen behövs nödvändigtvis inte någon kunskap om hur allt fungerar eftersom programmet automatiskt sköter de viktigaste inställningarna och resultatet blir fullt okej.

Om man vill trimma ljudrestaureringen kan allt justeras manuellt och det finns flera avancerade verktyg. Det finns ett flertal videosekvenser som beskriver hur bland annat filtren används, vilket givetvis är värdefullt.

Att tvätta bort brus, knaster och sprakande ljud och minska distorsionen är inte allt du kan göra utan det finns en del ”mastering”-funktioner som också kan förbättra ljudkvaliteten påtagligt. Man kan exempelvis bredda stereobilden, använda en equalizer eller använda ett filter där man företrädelsevis förbättrar diskanten, vilket ofta behövs på gamla, dåliga inspelningar.

Glöm inte att det är lätt att ”överrestaurera” ljudet så att man istället för att få en förbättring tvättar bort ljud. Ha därför för vana att alltid jämföra ljudet du mixat ihop med originalet.

3. Export

Magix Audio Cleaning Lab 12 FreeDB för att hämta spårlista med låtnamn och artist för albumets låtar. Det fungerar ganska bra och FreeDB har hittat merparten av mina skivor. Underligt nog hämtas inte albumets namn, utgivningsår eller genre utan det får man mata in manuellt. Det finns även en mer avancerad funktion för att hämta albuminformation som heter Audio ID som dock fungerade riktigt dåligt.

Exportmöjligheterna är bra och gör knappast någon besviken. Det finns möjlighet att spara ljudfilerna som MP3- eller WMA-filer, vilket är de vanligaste formaten för MP3-spelare, men det går även att spara i wave-, OGG- eller ACC-format. Man kan spara låtarna antingen en och en, vilket ofta är det naturliga, eller hela albumet som en ljudfil. Förutom att spara låtarna på hårddisken eller något annat lagringsmedium kan man även bränna CD- och DVD-skivor direkt från programmet.

Det finns tyvärr en del märkliga buggar i programmet. När jag exporterar låtarna till MP3 följer inte låtarnas nummer med. Om jag väljer att exportera i WMA- eller OGG-format sparas över huvud taget ingen information med låtarna. Det gör det hopplöst att exportera till dessa båda format. Uruselt och helt oförståeligt minst sagt.

Det följer även med en enkel redigerare, Print Studio, för omslag, inlaga och skivtryck. Det är en kul och användbar funktion som kan göra skivsamlingen lite färggladare. Här kan man bland annat scanna in egna bilder, skapa låtlistor eller hämta clipart.

Sammanfattning

Magix Audio Cleaning Lab 12 är ett relativt kraftfullt verktyg för att överföra gammal musik till datorn. Trots att restaureringsmöjligheterna är ganska avancerade så är programmet enkelt att använda. Jag är mycket nöjd förutom de irriterande buggarna jag nämnde i artikeln.

Jag har testat XXL-versionen av Magix Audio Cleaning Lab 12. Med den medföljande för-förstärkaren var det enkelt att koppla vinylspelaren direkt till datorn. Behöver du ingen förstärkare ska du istället köpa Deluxe-versionen. Det är samma program, men utan förstärkaren.

Det Bra

  • Enkelt att använda
  • Kraftfulla restaureringsverktyg
  • Stöd för de vanligaste ljudformaten

Det Dåliga

  • Förstärkaren slukar batteri
  • Låtnummer lagras inte med MP3-filer
  • Ingen information om album, låtar och artist sparas med WMA-filer
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi