Magix Photostory on CD & DVD 4

Av i i Recensioner, 2 Mer

Magix Photostory on CD & DVD 4

För många är semestern slut och de digitala semesterminnena många. Varför inte dela minnena med vännerna genom ett bildspel?

I och med digitalkamerornas framfart blir möjligheterna för oss vanliga användare helt plötsligt mycket större. Det finns mängder av program för att bearbeta bilder, göra bildspel, skapa fotoalbum med mera. Vi på GameElite.se kommer framöver att tipsa om några olika program för era digitala bilder och filmer. Först ut är Magix Photostory on CD & DVD 4.

Hur delar man enklast med sig av digitala foton till släkt och vänner? Ett sätt kan vara att skapa ett bildspel på CD eller DVD. Sedan kan man enkelt visa bilderna för alla som har en dator eller DVD-spelare.

Med Photostory on CD & DVD 4 skapar du bildspel i tre steg. Börja med att importera bilden till programmet från exempelvis hårddisken, kameran, CD:n eller bildläsaren. Därefter skapar man själva bildspelet med text, ljud och effekter. Slutligen bränner du din skapelse på en DVD- eller CD-skiva.

Du kan redigera bildspelet på två sätt. Det enklaste är ”Storyboard mode”. Här ser du varje bild var för sig i den ordning de kommer i bildspelet. För varje enskild bild kan du sedan lägga till text, rotera bilden, lägga till effekter och övergångar, samt ändra hur lång tid bilden ska visas.

I ”Timeline mode” har du betydligt större frihet att rediga tidsförloppet. Bilder, musik, ljudeffekter och text finns placerade i fyra kanaler. Varje enskilt objekt kan sedan redigeras i tid. På så sätt kan du exakt ange när exempelvis ett musikstycke ska starta och sluta.

För att göra bildspelet mer personligt finns en ganska stor mängd effekter av olika slag. Bilderna kan förses med text som du kan låta flyga fram över skärmen på ett flertal olika sätt. Texten kan skruvas, studsa, vridas med mera. Personligen vill jag gärna ha bättre kontroll över var texten placeras än vad Photostory on CD & DVD 4 kan erbjuda.

Passagerna mellan de olika bilderna kan förses med övergångseffekter, allt från enkla, såsom att bläddra från bild till bild, till mer avancerade, som att bilden viks ihop till en kub.

I Photostory on CD & DVD 4 finns även enkla möjligheter till bildredigering. Det går bland annat att enkelt ändra kontrast, ljusstyrka, färgmättnad och vitbalans direkt från programmet. För mer avancerad bildbehandling kan du använda medföljande bildbehandlingsprogrammet Photo Clinic 4.5. Det är ett program som räcker ganska långt för amatören. Photo Clinic 4.5 är dock lite bökigt att komma in i.

När bildspelet är klart kan du bränna det på en CD- alternativt DVD-skiva. Då lagras bildspelet i form av en film. Med hjälp av några mallar kan du göra snygga menysystem till din DVD, där du kan välja mellan olika bildspel som finns på DVD:n. Photostory on CD & DVD 4 har även stöd för ett antal format med hög upplösning (upp till 1600×1200 punkter), vilket gör att du kan skapa filmer som passar att spelas upp i en dator.

Omdöme: Photostory on CD & DVD 4 är ett kul program för dig som vill dela med dig av semesterminnen och andra bilder. Det går ganska snabbt att komponera ett bildspel med såväl ljud, text som övergångseffekter. På vissa ställen känns dock programmet något tungrott med väl långa laddningstider.

Det Bra

  • Ganska enkelt att skapa snygga bildspel.
  • Många effekter.
  • Ett bra sätt att visa bilder för nära och kära.

Det Dåliga

  • På vissa ställen väl långa laddningstider.
  • Photo Clinic 4.5 är lite bökigt att komma in i.
  • Jag vill ha bättre kontroll över texten.
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi