Mamma Mu och Kråkan: Vinterlek

Av i i Recensioner, 2 Mer

Mamma Mu och Kråkan: Vinterlek

Så här års står korna i ladugården och idisslar. Alla utom Mamma Mu som kastar snöboll och spelar curling tillsammans med vännen Kråkan.

Böckerna med Mamma Mu och Kråkan har blivit mycket populära. Jujja och Thomas Wieslanders lustiga berättarstil har tillsammans med Sven Nordqvists finurliga teckningar blivit en riktigt bra barnbokskombination. Nu ligger Jujja och Sven bakom en cd-rom med dessa udda figurer.

Det första spelet med Mamma Mu och Kråkan kom ut för ungefär 1½ år sedan. Spelet, som hade samma anda som böckerna, fick bra kritik. Är Mamma Mu och Kråkan: Vinterlek lika bra?

Vinterlek består av åtta småspel. Mamma Mu och Kråkan leker ute i den kalla snön i alla förutom två av spelen. I ett spel är figurerna inne i ladugården där Kråkan ska leta reda på pusselbitar som gömts i lagården. Du får ledtrådar av Mamma Mu om var pusselbitarna finns. När du sen lyckats finna alla pusselbitar ska du lägga pusslet. När du gjort det belönas du med en saga.

I ett par spel får du chansen att spela mot en kompis, eller mot en datorstyrd spelare. Du kan åka kälke nedför en backe, och spela curling mot en kompis. I det enda icke-vintriga spelet tävlar du mot kråkan i cykling. Vidare får du åka skridskor, pimpla och ha snöbollskrig mot Mamma Mu och Kråkan.

Samtliga spel är trevligt mysiga och det känns som om de inte håller sig till den gängse mallen för barnspel. Istället är småspelen fräscha och till viss del udda. Det som kännetecknar spelen allra mest är deras charm. Grafiken är helt underbar och Jujja Wieslander och Anders Ågren gör rösterna med den stil vi vant oss vid. En lustig detalj, som inte är direkt störande, är att på enstaka ställen upprepar sig vissa delar av orden, exempelvis Mu vilket, mu vilket.

Omdöme: Mamma Mu och Kråkan: Vinterlek är ett spel jag gärna sätter i händerna på ett yngre barn. En sådan lekfullhet och oemotståndlig charm är sällsynt i dagens spel. Med Vinterlek under granen är jag säker på att barnen får en trevlig stund framför datorn.

Det Bra

  • Oemotståndlig charm.
  • Mamma Mu måste vara världens märkligaste ko.
  • Småspelen följer inte gängse mall för barnspel.

Det Dåliga

  • Några fler minispel hade inte skadat.
  • Vissa delar av orden upprepas.
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi