Mario Kart Wii

Av i i Recensioner, 2 Mer

Mario Kart Wii

Mario Kart är synonymt med vild och galen racing. Mario Kart Wii fortsätter i samma anda som de tidigare spelen, men man har blivit något mer återhållsam med vapnen såsom målsökande skal, explosioner och annat i jämförelse med föregångaren Double dash till Gamecube. Många ansåg att det blev på tok för mycket av den varan och att det snarare blev spelförstörande än gav spelglädje. I Mario Kart Wii har balansen mellan vapen och fordon förbättrats betydligt och är nu väl avvägd.

Att använda olika föremål för att antingen förstöra för motståndaren eller för att ge sig själv direkta förmåner är givetvis en viktig del i Mario Kart Wii. Här finns bland annat målsökande skal, skal som ger hastighetsökningar, en stjärna som gör dig osynlig, och så givetvis bananskalen som man kan halka på. Det finns även tre nya föremål där jag gillar megasvampen lite extra. Den gör ditt fordon större och man krossar alla fordon man kör på. Dessutom ökar farten något.

Vapnen och de andra föremålen är onekligen kul, men ibland känns det trots allt som om det blir något mycket av den varan. Att leda ett lopp är nämligen ingen som helst garanti för att man vinner. Några välriktade skal mot din gokart kan snabbt förflytta dig långt ner i fältet. Å andra sidan finns även möjligheter att snabbt avancera i fältet.

Fordonen i Mario Kart Wii är uppdelade i tre klasser – 50, 100 och 150 cc med ökande svårighetsgrad. I 50 cc-klassen finns enbart gokarts, medan 100 cc-klassen är motorcyklar. Den tyngsta klassen är en blandad klass.

Totalt finns det 32 banor varav hälften är nya och resten från äldre Mario Kart-spel till andra konsoler, däribland Nintendo 64 och Gameboy Advance. Banorna kan bäst beskrivas som crazy. Bege dig in i varuhus där rulltrappor byter riktning eller till en gruva med rullande kolvagnar som ställer till besvär. På banorna finns bland annat hinder som man måste sicksacka mellan, däribland söta pingviner som gärna går i vägen, fartökningspilar och alternativa vägar. Kort sagt, mums.

Att Nintendo varit innovativa när det gäller spelkontroller har dom bevisat flera gånger om med Wii och dess tillbehör. Nu visar dom sig återigen på styva linan då Mario Kart levereras med en liten ratt. I den fäster man Wiis handkontroll så att man har styrkorset på vänster tumme. Och om jag ska erkänna så känns det faktiskt lite fränt att sitta där med en ratt och styra i luften. Det funkar riktigt bra, men det blir givetvis lite instabilt då ratten inte sitter fast i något. För säkerhets skull har Nintendo lagt till några alternativa styrningar där du kan använda nunchuck, en klassisk eller Gamecube handkontroll. Det ger en något mer precis styrning.

Den som vill göra något utöver själva racingen har möjlighet att utföra diverse trick genom att vrida handkontrollen när man hoppar uppför något av spelets många ramper.

Mario Kart Wii har begåvats med ett bra och charmigt online-läge, komplett med rankinglistor, där du kan tävla mot såväl kompisar som andra spelare runt om i Europa eller i hela världen. Så låt jakten starta på att bli bäst i världen. Ni som föredrar att tävla mot kompisar på en och samma Wii kan glädja er åt att upp till fyra personer kan tävla med delad skärm i racing eller battle. I stridsläget gäller det att smälla motståndarnas ballonger eller samla in mynt – riktigt kul som stämningshöjare på partyn. Även här har man uppdelningen 50/50 mellan nya och återanvända banor.

Nya Mario Kart Wii är mycket bra underhållning. Med en bra avvägning mellan vapen och racing och härliga banor har Nintendo skapat ett racingspel som man snabbt kommer in i och som samtidigt tilltalar såväl nybörjare som kräsna spelare. Som partyspel är Mario Kart Wii alldeles ypperligt. Du kan dessutom utmana dina kompisar över internet. Här kan du få riktigt intensiva lopp mot mänskligt motstånd.

Det Bra

  • Banorna
  • Väl avvägt vapen/racing
  • Kul partyspel
  • Ratten

Det Dåliga

  • Trots allt kan det ibland bli lite väl mycket vapen
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi