Mario & Luigi: Partners in Time

Av i i Recensioner, 3 Mer

Mario & Luigi: Partners in Time

Mario-bröderna symboliserar för mig en lekfull och högkvalitativ underhållning. Nu får dom sällskap av sig själva, fast som bebisar. Blir det dubbelt så bra?

De italienska bröderna Mario och Luigi har charmat spelare över hela världen under år efter år. Nintendo har med dessa symboler lyckats skapa sig ett mycket gott rykte. Lekfullhet tillsammans med en underbar spelglädje kännetecknar spelen. Jag kan redan nu avslöja att Nintendo inte gör något avkall på dessa principer i Partners in Time.

En uppfinnare konstruerar en tidsmaskin som visar sig få oanade konsekvenser. Prinsessan Peach blev nämligen stormförtjust och begav sig iväg bakåt i tiden. När tidsmaskinen återkom saknades prinsessan och mystiska tidshål hade skapats.

Nu börjar räddningsuppdraget. Det visar sig snart att bröderna har fler krafter än tiden att slåss mot. Shroobs, som är fula utomjordingar, söker ett nytt hem, och målet är Svampriket. Snart stöter Mario och Luigi på sig själva som Baby Mario och Baby Luigi. Då öppnar sig helt nya möjligheter då du nu har fyra figurer med olika egenskaper.

Du förflyttar figurerna två och två samtidigt, antingen bebisarna, de fullvuxna bröderna eller vuxna med barnen på rygg. Sedan kan de fyra utföra olika saker tillsammans eller enskilt. Varje individ har sin egen knapp. Dessutom går det att byta egenskaper genom att trycka på R-knappen.

I Partners in Time ställs de fyra inför en mängd problem och fiender. Ett problem kan exempelvis vara att vägen är blockerad och den enda utvägen når enbart bebisarna upp till. På den övre skärmen styr du bebisarna och löser problemet. Vissa hinder tar dom sig lätt förbi. Med en stor slägga slås lådor sönder. Att förvandla sig till en boll kan vara bra för att ta sig under stängsel. Samtidigt kan du styra de vuxna bröderna på den nedre skärmen – oerhört finurligt och lekfullt.

Även striderna inger en skön spelglädje. Här är det inte banka-, banka-röjande som gäller, utan du måste ha timing. Striderna är omgångsbaserade, vilket kan liknas vid schack. Först gör en figur sitt drag, sedan nästa. Så håller du på tills ena sidan segrat. Det finns ett flertal attacker som alla har timing som gemensam nämnare. Om du har både de vuxna och barnen kan du först hoppa med bebisen på fienden, därefter den vuxna. Genom att trycka vid rätt tillfälle ökar skadan.

En kul attack är de gröna skalen. Ett sådant kan exempelvis Mario kasta på fienden. Skalet studsar då vidare till Luigi. Med rätt timing kan du sedan få Luigi att kasta det tillbaka till Mario. Så kan man hålla på, men det går sanslöst snabbt efter ett tag. Det är inte enbart med hjälp av attacker som du kan såra fienden. Genom rätt timing (nu börjar det bli tjatigt, eller hur?) kan man slå till fienden när den attackerar. Riktigt kul, faktiskt.

Som helhet kan jag inget annat än rekommendera er att köpa Mario & Luigi: Partners in Time. Det är ett skönt spel där samspelet mellan de vuxna och juniorerna är den största behållningen.

Det Bra

  • Samspelet mellan unga och gamla
  • Härliga strider
  • Atmosfären

Det Dåliga

  • Pekskärmen används inte
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi