Mario Party 9

Av i i Recensioner, 2 Mer

Mario Party 9

Viktor har nyligen spelat några av de gamla Mario Party-spelen på nytt. När han nu har tagit sig an den nionde reinkarnationen av spelserien så har han ännu inte tröttnat utan snarare tvärtom.

Mario Party som en spelserie har utvecklats väldigt mycket under sin långa livstid. Jag spelade nyligen de tre första Mario Party spelen hos en vän och var överraskad hur mycket som förändrats under de gångna fjorton åren. Med Mario Party 9 har en väldigt stor förändring gjorts, spelets utvecklare har bytts ut. Nintendo har valt att låta Nd Cube skapa denna senaste version av spelet.

Precis som i tidigare spel så finns det inte någon story att tala om, men detta är bra. Jag tycker bättre om spel som väljer bort storyelement än spel som har en tunn och utdragen story. Hjärtat i spelet ligger istället i sättet banorna spelas och såklart i minispelen. Sättet banorna spelas på har förändrats på flera sätt, men många av dem är positiva. Den största förändringen är att istället för att varje spelare flyttar varsin spelpjäs varje runda så turas man istället om med att flytta en stor pjäs där den aktive spelaren får de effekter som förflyttningen innebär. Jag vet att jag var väldigt skeptisk till detta spelsätt när jag först hörde om det, men efter att ha spelat åtskilliga matcher så finner jag att det fungerar för att resten av spelet är anpassat till det. Det ger även en mer fokuserad spelupplevelse som bättre centrerar runt spelarna. Banorna i sig är lekfulla, färgrika och lånar element från tidigare Mariospel på ett utmärkt sätt. Varje bana har sin egen twist som gör den rolig att spela, även om många banor liknar varandra lite väl mycket. Banorna är avsevärt mycket kortare i Mario Party 9 än i föregående spel. Varje match är närmare 30 minuter än 60-90 minuter som i tidigare spel. Detta är såklart lite ovant, men också välkommet. Jag är glad att man tagit sig tid att syna hela spelet i sömmarna för att se vart saker kan förbättras.

Någonting jag tycker mindre om är att den rika arsenal av föremål som tidigare funnits i Mario Party-spelen inte längre finns kvar. Eftersom banorna är strikt linjära och alla spelare rör sig som en så finns det ingen anledning att lägga fällor eller ”köra över” sina motståndare. Mario Party 9 har istället en uppsättning tärningar som man kan hitta i lådor. Dessa låter dig slå högt, lågt eller inte alls. Jag känner att spelet förlorade en del krydda i och med detta, men inser även att det inte skulle gått att behålla föremålen från tidigare spel.

Minispelen är mångas favoritdel av Mario Party spelen. Alla minispel är såklart nya, även om många påminner om gamla minispel. Det känns som att Mario Party 9 använder Wii-kontrollen på ett bra sätt utan att bli beroende av den. Två gånger under varje bana så kommer spelarna att tillsammans slåss mot en boss i ett minispel. Dessa kan vara ganska utmanande och är otroligt roliga i min mening. Ofta handlar det om att skjuta skal eller liknande på en boss som rör sig och även kastar något tillbaka på spelarna. Idén är rolig och har inte blivit tröttsam än även om mängden bossar är ganska begränsad.

Jag har haft mycket roligt med Mario Party 9, mer roligt än med något av de föregående spelen på ett sätt. På ett annat sätt kommer Mario Party 6 alltid hålla sig starkt, med sina långa matcher, utplanerade drag och sätt att sabotera för motståndaren. Mario Party är dött, leve Mario Party.

Det Bra

  • Banorna
  • Spelsättet
  • Boss-strider

Det Dåliga

  • Inga roliga föremål
  • För få bossar
  • Variation
9

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi