Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games

Av i i Recensioner, 4 Mer

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games

Snart är det OS i Rio de Janeiro, Brasilien. Redan nu kan du med hjälp av Mario och Sonic, och deras vänner och fiender, spela igenom ditt eget mini-OS.

Jag trycker frenetiskt på A-knappen. Kommer jag ifatt cykeln framför mig? Lyckas med ett perfekt hopp och tränger mig förbi. Nu är det bara upploppet kvar. Pressar A. A. A. A. A… Fingertoppen ömmar men jag blir överlycklig när den efterlängtade siffran 1 visas i resultatlistan. Jag har vunnit finalen. Guldet är mitt. Yeah! Det var ganska kul. Spelar gärna igen. Fast inte så många gånger.

Jag för pekpennan frenetiskt över skärmen. Höger. Vänster. Höger… Yoshi springer som en galning med spjutet i högsta hugg. Så, en bit före den vita linjen drar jag pekpennan med 57 graders lutning uppåt över skärmen. Perfekt! Spjutet närmar sig rekordet. Det blir olympiskt rekord! Två kast till, men ingen lycka i dem. Gäsp… Det var inget kul. Varade Kanske en minut och jag slog olympiskt rekord. Spela en gång till? Slå världsrekord? Nej, knappast. Alldeles för tråkigt för att spelas mer än en gång.

Den lilla vita bollen ligger på green. Jag har puttern i hand. Det är nionde hålet. Ligger på par, i delad ledning. Måste sätta putten. Då får jag birdie och jag kanske vinner jag. Green lutar ganska mycket från höger och det är lite motlut. Putten är lång. Siktar en bit höger om hålet. Slå till bollen med ungefär 75 procents kraft. Den är för lös. Det blev för mycket åt höger. Nej, vänta. Bollen rullar sakta vidare. Det var lite nedförsbacke i slutet. Bollen nuddar höger kant av hålet och viker av åt vänster. Rullar sakta på kanten. I hålet till sist. Birdie! Ett under par sammanlagt. Jag vinner. Jag står som den förste OS-mästaren på 112 år. Det här var kul, skitkul. Det måste jag spela igen.

Det där var tre av spelets 14 huvudgrenar. Det finns därtill en mängd träningsgrenar, men dem tar jag senare. Vad jag vill visa med de här tre exemplen är dels hur minispelen kan gå till och dels hur stor variation det är i ”rolighetsgrad”. Några spel är kul, vissa riktigt underhållande till och med. Andra är inte alls lika roliga och vissa är till och med värdelösa. Dessutom tror jag att många vuxna kommer att tycka att Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games är för lätt. Det hade inte skadat med ytterligare en högre svårighetsgrad.

Men, låt mig börja från början. Man ställs inför några spellägen. I Quick Play utmanar du mest dig själv även om du har datoriserade motståndare. Road to Rio är ett storyliknande spelläge. I Versus spelar du mot kompisar och slutligen finns ett konstigt läge – Pocket Marathon.

Eftersom maratonläget lät mystiskt började jag med det och det visade sig vara vist eftersom man där lätt kan tjäna frukter som är spelets interna valuta. Vad går det ut på? Jo, lägg din 3DS i fickan och ut och gå. Till sist har du kanske fått ihop till ett maratonlopp (42 195 meter eller steg i det här fallet). Du kan få bonussteg när du möter någon med samma spel på stan. Annars är det inget kul mer än att det finns möjlighet att vinna bonusfrukter i bland annat utmaningar.

Därefter spelade jag igenom Road to Rio. Där möts man av ett Rio i miniatyr. Det är inte mycket till story mer än att man kan prata med några karaktärer från Mario respektive Sonics världar. Varje dag innebär en ny olympisk gren att vinna, eller åtminstone komma tvåa i. Det sker i två steg – försök och final. Dessutom behöver du träna. Det gör du inte i den gren du ska tävla i utan i andra olympiska grenar som du inte kan spela på annat ställe än i Road to Rio. Lerduveskytte, kanot, konstsim och kulstötning är några. Vissa grenar är kul men det finns alldeles för många värdelösa grenar. Kulstötningen är för övrigt originell. Här gäller det att skrika iväg kulan. Undrar vad grannarna tycker om det?

Jag skrev tidigare om valutan i form av frukt. Det finns två frukter – ananas och äpple. Man kan köpa olika tillbehör för ananaser. Vissa är bara coola medan andra faktiskt ger en fördel. Exempelvis finns det golfklubbor som gör att du slår längre under ett visst antal slag. Träningsspelen gör förutom att man levlar upp även att man vinner äpplen. Dessa frukter används till att köpa olika klädesplagg som på olika sätt förbättrar dig.

Quick Play, som innehåller 14 grenar, är också ett ojämnt spelläge med minispel som är jättekorta och sådana som varar betydligt längre. Utvecklarna har lagt ner mest krut på fotbollen (som dessvärre inte riktigt håller måttet) och golfen. Andra grenar känns mest ditslängda. Ett exempel är 100 meter som är riktigt trist. A. A. A… Vissa av grenarna i Quick Play känns igen från Road to Rio, men här har du möjlighet att spela dem hur många gånger som helst och finslipa dina rekord. Alla grenar finns dessutom i en mer eller mindre galen plusversion där utvecklarna tagit sig friheter såsom vågor i simbassängen och trampoliner i längdhopp.

Slutligen har vi flerspelarläget där upp till fyra personer kan spela lokalt. Det kräver att alla har var sin 3DS och att man samlas hemma, på skolgården eller någon annanstans. Det finns däremot inget onlineläge vilket är en klar svaghet.

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games är ett sockersött spel som verkligen utstrålar barnspel. Däremot är jag övertygad att många äldre kommer att bli mycket besvikna. Så vad ska jag sätta för betyg – det beror på vem du är. Vuxen? En svag femma. Barn? En svag sjua. Mitt slutbetyg och omdöme baseras alltså på hur jag ser Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games som barnspel. Tyvärr har spelet inte översatts till svenska.

Det Bra

  • Många småspel
  • Sockersött
  • Några kul minispel
  • Golfen!
  • Presentationen

Det Dåliga

  • Engelska
  • Vissa grenar är värdelösa
  • Ojämn kvalitet
  • Inget onlinespel
7

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi