Medal of Honor: European Assault

Av i i Recensioner, 2 Mer

Medal of Honor: European Assault

Tillbaka i hyllorna och med ett gäng spel bakom sig trycker EA återigen ner oss i leriga skyttegravar långt från sommar, sol och saltstänk. De må vara sommar men det stoppar inte mig från att trotsa vädret och testa nya Medel of Honor till Xbox. Har jag missat årets sommardagar förgäves eller är de värt min uppoffring?

Löjtnant Holt står inför en utmaning i händelsernas centrum, andra världskrigets Europa. För att vara exakt står slagen för denna amerikanska underrättelseman i St.Nazarie, Stalingrad, Nordafrika och Ardenneoffensiven. Det gamla temat med amerikansk patriotism och historieförfalskning hänger kvar men om vi bortser från det är det dags att med enbart ett par få män spöa skiten ur alla nazisvin.

Spelet är ett klassiskt FPS med några mer eller mindre uttjatade inslag. Till en början får man ett uppdrag att genomföra och ställs sedan ut med en grupp andra skjutglada amerikaner på en stor bana. En fördel med European Assault är att det finns en del sidouppdrag och alternativa vägar för att komma fram i terrängen. Det vill inte säga att man inte råkar springa på sidouppdragen nästan automatiskt, men ändå.

Vidare har du nu ansvar för din trupp. Genom ett enkelt tryck på din analoga styrspak styr du dessa hjältar ut i vilket kulregn som helst. Det ökar förvisso de taktiska möjligheterna ganska mycket men de funkar trots allt bäst som levande sköld. De små liven tar nämligen inte skada av dina egna kulor och stoppar oftast som alltid fiendens.

Ett annat nytt inslag är adrenalinmätaren som stiger i takt med antalet fiender du skjuter huvudet av. När mätaren sen är full är det dags att gå från vanlig soldat till hulken, ett osårbart monster som skickar iväg extra dödliga kulor mot den stackare som står i vägen. Visst ska man utveckla sina spelserier men amerikanska uber-soldater med oövervinnelig kraft är knappast nyskapande i ett historiskt krigsspel.

Till spelets försvar kan man säga att de till en början är härligt att se på. Banuppläggen är ganska smart utformade och visst är grafiken, trots en ganska mörk ton, trevlig att se på. Smäll på lite volym hemma på mammas 24” frukost-tv så sitter du nog och myser lite i alla fall. För smälla kommer det göra och ökar man svårighetsgraden kommer man garanterat och bita i gräset ett par gånger. Fienderna har en känsla för vad som kommer att hända, tar skydd och avancerar framåt.

När jag slutligen gav mig på multiplayer så kom det som ett slag i ansiktet. Visst fanns de banor och alternativ, men vart är alla människor. Kan man bara spela fyra på sitt Xbox blir det inga tunga eldstrider när inga datorstyrda fiender finns till hands. Capture the Flag och infiltrationsmission på två? Hur kul låter det?

Omdöme: Medal of Honor: European Assault är tyvärr inget nytt under solen, och inte heller under molnen. Med några nya inslag blir det inte mer än samma sak om och om igen. Det som sporrade på första banan känns redan jobbigt på tredje och det finns inget driv i spelet. Ska man behöva snegla ut genom fönstret efter bruna sommarflickor med European Assault framför sig? Nej, vänta på att förstöra sommaren med ett spel som håller måttet istället.

Det Bra

  • Ganska snyggt och välgjort.

Det Dåliga

  • Xbox live kanske?
  • Tråkiga nyheter.
  • Dåligt med spelglädje och drivkraft.
4

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi