Microsoft SideWinder X6 Keyboard

Av i i Recensioner, 2 Mer

Microsoft SideWinder X6 Keyboard

Microsofts nya tangentbord, som är för specialdesignat för gaming, sticker designmässigt ut från mängden. Dess stora styrka är att flera knappar kan förses med makron.

Med sitt nya tangentbord SideWinder X6 utökar Microsoft utbudet av speltillbehör. Tangentbordets stora styrka är att det har sex knappar som fritt kan programmeras med så kallade makron. Varje knapp kan förses med två makron. Dessutom kan samtliga knappar på det numeriska tangentbordet förses med makron vilket gör att SideWinder X6 har kapacitet för totalt 30 makron.

Ett makro består av att en viss händelse utförs när man trycker på en knapp. Det kan exempelvis vara att en sekvens av knapptryckningar utförs. I spel är det vanligt att man ofta trycker en viss knappsekvens om och om igen. Då är det bekvämt och snabbt att enbart behöva trycka på en knapp. Andra tillämpningar av makron kan vara att ditt namn skrivs ut, att ett program öppnas eller att man utför ett visst kommando i något program.

Att skapa ett makro är mycket enkelt. Tryck på inspelningsknappen följt av den makroknapp du vill använda. Sedan är det bara att trycka in den tangentsekvens som ska spelas in. Tryck på inspelningsknappen igen och makrot är färdiginspelat. Inspelningen är som sagt mycket enkel oxh makrot spelas upp i samma tempo som du knappat in knapparna. Om du vill snabba upp uppspelningsfrekvensen måste du gå in i tangentbordsprogrammet vilket i och för sig inte är speciellt svårt.

Man kan ha tre uppsättningar med tangentbordskonfigurationer (profiler). Man byter snabbt mellan dessa med en knapptryckning. Man kan därför ha en konfiguration för kontorsarbete och två för olika spel. Inte nog med det, varje enskilt program kan tilldelas sin egen profil som automatiskt träder i kraft när ett program startas. Du kan exempelvis skapa en profil för Word, en för World of Warcraft, en för Counter-Strike och så vidare i all oändlighet.

Vissa konkurrerande tangentbord för gaming har en stor uppsjö av fördefinierade makroprofiler för olika spel och nya kan ständigt laddas ner från internet. Något sådant saknar SideWinder X6 helt och hållet vilket givetvis är en svaghet. Nu måste du skapa samtliga makron själv.

Nog om makron. Vad ska jag säga om designen? Tangentbordet är enligt mig riktigt fult, men jag är övertygad om att många kommer att tycka det är coolt. Detta då designen onekligen sticker ut från mängden främst beroende på att knapparna i överkant sticker ut något från tangentbordets profil. Framför allt gäller det två stora rattar. Med den ena reglerar man ljudvolymen och med den andra tangentbordets röda bakgrundsbelysning som gör att man kan se tangenterna även när man spelar i mörker. Bakgrundsbelysningen för makroknapparna, inklusive det numeriska tangentbordet då det används som makrotangenter, är dock orange.

SideWinder X6 har ett flyttbart numeriskt tangentbord. Det är mycket praktiskt då man kan använda siffertangenterna både på höger och vänster sida. I FPS-spel används ju musen ofta i höger hand och då kan det vara mycket bra att ha makrotangenterna på det numeriska tangentbordet i vänster hand.

Tyvärr kan man inte använda siffertangentbordet löst utan det måste sitta fast i tangentbordet. Det hade varit bra om det funnits någon form av alternativ genom en sladd. Fler önskemål. Obegripligt nog saknas fötter för luta tangentbordet till en mer ergonomisk vinkel. En annan svaghet är att det inte finns någon USB hub eller uttag för hörlurar och mikrofon inbyggt i tangentbordet.

Sammanfattningsvis är Microsoft SideWinder X6 ett bra tangentbord med kraftfulla makromöjligheter vilket är tangentbordets största styrka. Tangentbordet är kompakt, men tangenterna är något hårda för att jag personligen ska bli 100 % nöjd. På plussidan finns ett flyttbart siffertangentbord och för många säkert även designen. Jag tycker dock att tangentbordet är rätt fult. Att fötter för bättre ergonomi saknas är också ett starkt minus.

Det Bra

  • Bra makromöjligheter
  • Flyttbart numeriskt tangentbord
  • Kompakt
  • Bakgrundsbelysningen

Det Dåliga

  • Designen
  • Inga fötter för tiltning
  • Saknar USB-ingång
  • Saknar uttag för hörlurar och mikrofon
  • Inga fördefinierade profiler
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi