MiniMo Town

Av i i Recensioner, 2 Mer

MiniMo Town

Fram med surfplattan. I MiniMo Town får alla småbarn chansen att bygga städer och samtidigt lära sig stava ett antal engelska ord.

MiniMo Town finns till såväl Android som iOS och jag tycker att det ska spelas på en surfplatta. På en mobil blir allt i minsta laget och spelet blir därmed plottrigt och svårt för de små fingrar som kommer att spela.

I MiniMo Town kombineras två olika spelmoment – stadsbygge och engelsk språkinlärning. Nu är ingen av dessa delar speciellt avancerad vilket gör att spelet passar bra till en yngre publik. För att kunna bygga olika saker krävs att man tjänar pengar vilket man gör genom att förse stadens invånare med det de vill ha. Vill en flicka exempelvis ha en fågel så stavar man till _IRD. Som du såg fattades B i bird. Till en början är det enbart en bokstav som saknas och den bokstaven är skuggad så man ser vilken bokstav det är. Längre fram försvinner skuggan och man måste sätta in rätt bokstav utan att se vilken den är. Ytterligare längre fram kan flera bokstäver vara borta. Dessutom introduceras nya bokstäver efterhand som man spelar. Därmed ökar svårighetsgraden successivt.

För att kunna bygga måste man tjäna en hel del pengar vilket gör att man måste stava till många ord. Det blir ganska tjatigt att stava till samma ord om och om igen, men det gör att barnen lär sig. Orden passar in på olika affärer såsom bageri, post och zoo. Det tillkommer hela tiden nya affärer vilket gör att ordförrådet successivt ökar.

Varje ord och varje bokstav uttalas noggrant så att barnen hela tiden har koll på hur orden stavas, hur de låter och hur bokstäverna uttalas. Jag blev dock lite konfunderad varför man valt att uttala bokstäverna på två sätt. Ett som bokstaven heter och ett som jag tror ska vara hur det uttalas i ett ord. Det senare uttalet förvirrade mig då jag inte förstod och därmed inte skulle kunna förklara för barnen varför de uttalar som de gör. Det stämmer inte för mig eftersom bokstäverna inte nödvändigtvis uttalas på så sätt som det sägs i spelet. Därmed blev det kortslutning i min hjärna.

Hur är då själva stadsbygget? Jo, riktigt kul. Man har stor frihet och kan bygga lite hur som helst så länge man har pengar och har låst upp grejen man vill bygga. Här finns hus, parkbänkar, blå träd, gungor, vägar och mycket mera. Allt i en kort och enkel meny. Skulle man bygga fel så kan man enkelt flytta på det som är felplacerat eller sonika ta bort det. Här finns till och med monster varav en kletar ner staden med lila gegga. Så när den lämnat gegga efter sig är det bara att ta fram dammsugaren och suga upp geggan. Då måste man stava till clean.

MiniMo Town är ett bra kunskapsspel som hänger upp kunskapsbildandet på ett roligt stadsbyggande. Lite rappare tempo hade dock inte skadat. Nu riskerar otåliga barn att tröttna i förtid. Sen undrar jag varför man uttalar bokstäverna på två sätt?

Det Bra

  • Kul stadsbyggande
  • Enkla ord
  • Blir sakta svårare

Det Dåliga

  • De två uttalen förvirrar
  • Rappare tempo hade inte skadat
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Nu kan du spela igenom de båda The Incredible-filmerna tack vare att de danska plastbitarna återigen fått liv av TT… https://t.co/XqmYU1qRKB
Är det inte lite bökigt att som en liten skalbagge rulla runt på en stor kula? Jo, men det är nödvändigt om man ham… https://t.co/nOCcW3eHFP
Med aktiv brusreducering och tre mikrofoner är Jabra Elite 65e ett riktigt bra val för den som behöver ett headset… https://t.co/PYc5Ao8ZJG