NBA 08

Av i i Recensioner, 2 Mer

NBA 08

NBA 08 Till Playstation 3 är i grunden samma spel som Playstation 2-versionen som jag tidigare har recenserat. Grafiken är naturligtvis bra mycket bättre och skarpare på grund av HD-grafiken, och ljudet är mer fylligt men mycket av spelets grunder finns kvar. Själva grundstrukturen i spelet är densamma, men det finns en del små ändringar som man märker. Till exempel så ligger en hel del av de små manövrar och finter som i Playstation 2-versionen låg på olika knappar nu mera inbakade direkt i spelet. Du behöver till exempel inte trycka på en viss knapp för att pressa dig in mot korgen med din spelare (med ryggen mot motståndaren för att skydda bollen) utan spelet anpassar sig i större mån direkt efter situationen på planen, vilket känns som ett litet steg framåt.

Detta märker man även av i defensiven. Många finter har man dessutom lagt in både på den högra analoga spaken (den vänstra styr du spelarnas och passarnas riktning med precis som brukligt är) vilket gör spelandet intuitivt, men man har inte nöjt sig med det utan även utnyttjat Playstation 3:ans handkontroll SixAxis speciella gyrofunktioner. I klartext innebär det att du kan utföra olika finter genom att luta din gamepad åt olika håll i luften. Lite ovant till en början men efter ett tag vänjer man sig mer och mer. Jag tycker att detta är helt rätt väg att gå för Playstation 3 rent allmänt. Istället för att basera hela kontrollen på lutningar och rörelser (som de flesta Wii-spel) så behåller man traditionell beprövad spelkontroll men kryddar lite genom att använda SixAxis till olika specialmanövrar eller i små minispel. Detta ser vi även hos andra stora titlar som Metal Gear Solid 4, tiltfunktionerna implementeras försiktigt utan att ta över för mycket.

Onlineläget är stabilt och bra med alla nödvändiga funktioner som behövs. Du kan lägga till vänner, spela olika turneringar och naturligtvis bara en match om du så vill. Det finns onlineranking också, och som en fin bonus så uppdaterar spelet alla lags spelaruppställningar i takt med att verklighetens NBA-lag genomför spelartransaktioner eller får skadeproblem.

I slutändan levererar NBA 08 till Playstation 3 en upplevelse som är snäppet bättre än den till Playstation 2. Onlineläget ger utökad speltid och spelets grundstomme är lika solid som till PS2:an. Spelarna har dessutom blivit aningen mer säregna i denna version när det gäller animationsarbetet och speciella rörelser och finter som är unika för spelarna, en förbättring som jag efterlyste från PS2-versionen (även om det finns en bit kvar att gå på detta område).

Jag känner att de förbättringar och den generella kvalitetshöjning som finns här faktiskt motiverar det höga betyget 8, och Sonys San Diegostudio är definitivt på rätt väg med sin basketserie. Den dagen som man har samma totala finess på en digital basketplan som på riktigt, och man kan sätta upp samma smarta screens och plays som i verkligheten är förmodligen en bit bort, men NBA 08 är riktigt kul ändå som alternativ till den riktiga sporten. NBA 08 är enkelt men samtidigt utmanande.

Det Bra

  • Läcker, realisitsk HD-grafik
  • Smart spelkontroll som anpassar sig efter situationen på planen
  • Stabilt onlineläge

Det Dåliga

  • Aningen repetitivt
  • Försvarsspelet kunde varit lite enklare
  • Spelarna kunde ha haft ännu mer egna spelstilar
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi