Nintendo Labo

Av i i Recensioner, 2 Mer

Nintendo Labo: Toy-Con 02 – Robot Kit

Kartongbitar, remmar, snören och reflexer. Tillsammans med en Nintendo Switch bildar de roboten i Toy-Con 02 – Robot Kit.

Nintendo Labo är Nintendos nya giv inom spelvärlden. Man bygger modeller av kartong som man sedan leker med. Målgruppen är barn från 6 år. De yngsta behöver dock hjälp av vuxna. En lämplig ålder för ensambygge är ungefär 10 år. Jag kommer inte att gå in i detalj på konceptet utan jag råder dig att läsa min recension över Toy-Con 01 – Variety Kit.

I Toy-Con 02 – Robot Kit bygger man en robot som består av en ryggsäck med snören för armar och ben. Själva byggandet tar runt tre-fyra timmar och kräver en del finmotorik. Tack vare detaljerade instruktioner gick dock bygget enkelt för mig som vuxen. Tänk dock på att det inte finns några reservdelar så om man viker på något olyckligt ställe kan resultatet bli mindre lyckat. Trots att allt är av kartong känns ryggsäcken trots allt ganska stabil. Frågan är ändå hur länge roboten håller, speciellt i stridens hetta om två barn strider med sina robotar mot varandra.

I ryggsäcken finns fyra tyngder – en för varje arm respektive ben. Tack vare reflexer fästa på tyngderna läser Switchens handkontroll (Joy-Con) av positionen via infrarött ljus. Sträck på en arm och robotens arm slår ut. Lyft på en fot och roboten tar ett steg. Huka dig ner och roboten blir ett stridsvagnsliknande fordon. Sträck ut båda armarna snett utåt och du kan flyga.

Så enkla är de grundläggande kontrollerna, men i spelläget ”Utmaning” lär du dig nya specialrörelser såsom ett kraftfullt slag och blockering. Dessa specialrörelser kommer väl till pass i ”VS”-läget. Här kämpar du mot en kompis och dennes robot på en arena. Kompisen har med fördel sin egen robotryggsäck på ryggen men det går också att använda enbart Joy-Cons. Har du ingen kompis går det att spela mot datoriserat motstånd.

Huvudspelet är dock att man som robot ska meja ner så många hus och fientliga robotar som möjligt. Det var ett riktigt kul spel, men efter ett tag blev det tröttande. Allt gick ut på att förbättra resultaten i high-scorelistan. Då var det roligare att spela mot en kompis.

Det finns också möjligheter att finjustera färgen på roboten med hjälp av två skruvar som man för in i robotens inre. Ganska spännande för barnen. Däremot förstår jag inte vad kaloriräkning gör i ett barnspel. Den är som tur är avstängd från start.

Slutligen har vi ”Upptäckar”-läget. Den kan du läsa mer om i min recension över Variety Kit. Kortfattat får man lära mycket mer om roboten och få en del tips och trix, bland annat om hur man dekorerar roboten. Varför slår roboten ut med armen när man för ut sin egen arm? Det och mycket mer får man lära sig. Dessutom finns Toy-Con Garage. Där kan man programmera och skapa helt nya skapelser. Läs mer i min recension över Variety Kit.

Jag klagade på att spelen kändes som demon i Variety Kit. I Robot Kit har Nintendo utvecklat spelen något mer, men var-det-inte-mer?-känslan infann sig ändå ganska snabbt i Robot Kit också. Mycket av speltiden bygger på att man vill fortsätta dekorera roboten och utforska Toy-Con Garage. Den senare delen kräver en del av barnet och en sjuåring behöver definitivt hjälp av en äldre person.

Det Bra

  • Intressant spelmekanik
  • Avancerat
  • Kul småspel
  • Toy-Con Garage
  • Barn och föräldrar kan leka ihop

Det Dåliga

  • Få småspel med kort livstid
  • Är man inte intresserad av Toy-Con Garage är speltiden kort
  • Hur länge håller roboten?
  • Kalorimätning
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi