Nintendo Wii

Av i i Recensioner, 2 Mer

Nintendo Wii

Under utvecklingsfasen kallades Wii för Revolution, en spelkonsol utöver det vanliga. Nu har konsolen kommit och vi har svaret.

Många med mig tyckte att Nintendo gjorde ett fel val när dom ändrade namnet på sin kommande konsol från arbetsnamnet Revolution till Wii. Nu har vi vant oss och Wii låter fullt okej, men jag måste erkänna att Revolution hade varit bättre.

Hela idén med Revolution, förlåt Wii, är ju att föra in en ny spelidé i hemmet. Bort med den konventionella, stela handkontrollen och in med en som är känslig för såväl läge som rörelse. Bort med allt lull-lull och sälj istället en avskalad och billig spelmaskin, det är filosofin bakom Wii.

Det är ingen tvekan om att 2700 kr är ett lågt pris. Tidigare konsoler har varit betydligt dyrare vid release. För den skull ska man definitivt inte räkna ut Wii. Det är en spännande konsol full av möjligheter. Visserligen ryktas att Playstation 3 kommer att ha en rörelsekänslig handkontroll likt den på Wii, men priset, runt 6000 kr, kan vara avskräckande för många.

Vad är det då som är så spännande med Wii? Jo, det är som jag redan nämnt kontrollen. Konsolen känner av såväl kontrollens position som rörelse. Det gör den genom en sensor som placeras antingen ovanför eller nedanför teven. I höger hand håller man huvudkontrollen, Wii Remote. Den innehåller själva sensorn. Wii Remote är varken speciellt snygg eller ergonomisk, men fungerar tillfredsställande.

Wii Remote har försetts med ett styrkors, en A-knapp på framsidan samt en trigger-knapp på baksidan. Dessutom finns några småknappar på framsidan som exempelvis kan användas för att visa kartor i spel.

I vänster hand håller man i vissa spel en skön och ergonomisk kontroll, Nunchuk, som ansluts till Wii Remote via en sladd. Nunchuk har försetts med en styrspak samt två trigger-knappar på undersidan. Nunchuk används dock inte i alla spel. Kontrollerna kan även användas av vänsterhänta. Då är det bara att byta hand på Wii Remote och Nunchuk.

För att illustrera möjligheterna med Wii är de medföljande småspelen bra exempel. Det är sportspel där främst Wii Remote används, detta på ett ypperligt sätt. Spelen är inte speciellt avancerade vilket gör att alla kan spela. Jag ska ta några exempel.

Att spela golf med Wii är enkelt. Det är bara att svinga klubban som om det vore på riktigt, både kul och enkelt. Detsamma gäller bowling. Boxningen är lite mer avancerad då man förutom Wii Remote även använder Nunchuk. Förutom slag kan man även blockera slag och glida undan.

Möjligheterna är stora med Wii, det är upp till spelutvecklarna att använda fantasin. För att nämna några exempel så kan man exempelvis fäktas, fighta, fiska, rida, balansera, sikta och mycket mera.

Som ni säkert förstår älskar jag Wii. Det är en konsol för alla och man behöver inte bli skinnad när man köper konsolen. Att den dessutom är såväl liten som snygg är bara en bonus. Glöm dock inte bort att använda handledsremmen, annars riskerar du att krossa såväl tv som fönster ifall du tappar kontrollen. Om jag skulle sätta ett betyg nu skulle det bli mycket högt. Jag avstår dock eftersom jag ännu inte spelat speciellt många spel, men då många spel är under utveckling är jag övertygad om Wii kommer att bli ett bra val.

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi